Vooruitblik kwartaalcijfers Shell

Jean-Paul van Oudheusden, marktanalist bij eToro: “Van de zeven grootste, Westerse oliemaatschappijen (ExxonMobil, Chevron, Shell, TotalEnergies, ConocoPhillips, BP en Equinor) presteert het aandeel van Shell dit kalenderjaar het beste: +17% zonder dividend. De Amerikaanse giganten ExxonMobil en Chevron kondigden recent miljardenovernames aan (respectievelijk Pioneer voor $59 miljard en Hess voor $53 miljard), maar zien zich daarvoor op de beurs vooralsnog niet beloond.

 Shell-topman Wael Sawan startte als CEO op 1 januari 2023 en lijkt op basis van de koersontwikkeling het gelijk aan zijn zijde te hebben. Zijn strategie is eenvoudig: een vlijmscherpe focus op het boeken van resultaat onder aan de streep door te snijden in kosten die daar niet (voldoende) aan bijdragen. Het maakt hem allesbehalve populair bij iedereen die klimaat hoog in het vaandel heeft en ook niet bij een deel van zijn eigen personeel. Deze nadruk op kosten is wel wat de markt wil zien. Shell wordt, net als BP overigens, aanmerkelijk minder gewaardeerd dan Exxon en Chevron. Dat gat moet kleiner, stellen de investeerders, anders kan Shell misschien beter worden aangestuurd door een ander management.

 Door de aangekondigde overnames van Exxon en Chevron lijkt de fantasie van een trans-Atlantische samensmelting voorlopig verdwenen. Beleggers kijken daarom op korte termijn naar de eigen kracht van Shell in verhouding tot de andere partijen. De sterk fluctuerende olie- en gasprijzen hebben een grote invloed op het resultaat van Shell, maar die factor is voor concurrenten hetzelfde. Het verschil zal dus deze keer gemaakt moeten worden in een efficiënte aansturing van de interne organisatie en een optimalisatie van de toevertrouwde middelen; het speerpunt van Wael Sawan. De cijfers van BP eerder deze week vielen tegen. De markt kijkt reikhalzend uit naar wat Shell donderdag gaat publiceren.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.