Fed handhaaft rente

Zoals verwacht heeft de Federal Reserve (Fed) deze week zijn rentetarieven ongewijzigd gelaten. President Jerome Powell merkte op dat de recente stijging, vooral aan het lange einde van de Amerikaanse rentecurve, de financiële omstandigheden in de VS heeft aangescherpt. Powell herhaalde dat de Fed voorzichtig te werk gaat, maar dat ze ‘niet zeker zijn dat de inflatie op koers ligt naar het doel van 2%’. Amerikaanse beleidsmakers hebben de economische vooruitzichten van de VS opnieuw gedefinieerd als ‘sterk’, in plaats van slechts ‘solide’.

Havikachtige Fed: gevolgen voor obligatiemarkt

Samengevat was de recente beslissing van de Fed niet gericht op het verlagen van rentetarieven, zoals sommigen hadden gehoopt, maar eerder op het handhaven van stabiliteit. Dit had geen invloed op de interesse in Amerikaanse obligaties, die een impuls kregen van de aankondiging van het Ministerie van Financiën dat de omvang van de kwartaallijkse veilingen voor 3, 10 en 30-jarige obligaties volgende week iets lager zal zijn dan verwacht. Bovendien verwacht het Amerikaanse Ministerie van Financiën nu slechts één extra verhoging van de kwartaaluitgiftes voor langlopende schulden, terwijl eerder werd verwacht dat er meerdere verhogingen zouden plaatsvinden.

Rentetarieven dalen na uitgiftekalender Treasury

Na de beslissing van de Fed en de onthulling van het uitgiftekalender van het Ministerie van Financiën daalde het rendement op 10-jarige Amerikaanse obligaties naar 4,70%, terwijl het rendement op 30-jarige obligaties daalde naar 4,90%. Het feit dat de VS iets minder zal lenen dan eerder gedacht en iets minder aan het lange einde van de rentecurve betekent niet dat de fiscale vooruitzichten zijn verbeterd. Hoewel lager dan verwacht, is de geplande lening van $776 miljard door het Amerikaanse Ministerie van Financiën voor dit kwartaal een record voor de laatste 3 maanden van het jaar. En de netto rentebetalingen op de Amerikaanse federale schuld stijgen in een alarmerend tempo.

Goed nieuws en slecht nieuws: marktsentiment in beweging

Er is goed nieuws en slecht nieuws. De scherpe daling in de ISM-manufacturing PMI in oktober en de zachtere dan verwachte ADP-cijfers hebben het sentiment op de Amerikaanse schatkistpapieren versterkt, omdat ze op de een of andere manier het overigens sterke Amerikaanse economische vooruitzicht hebben afgezwakt. De JOLTS-gegevens stegen onverwacht, maar niemand was op zoek naar redenen om schatkistpapieren te verkopen, dus dat ging eigenlijk onopgemerkt voorbij.

AMD en Qualcomm stijgen, Apple rapporteert

AMD en Qualcomm stijgen op individueel niveau. AMD steeg gisteren bijna 10%, ondanks een lage prognose voor het vierde kwartaal. Qualcomm steeg bijna 4% in de handel na sluitingstijd, omdat ’s werelds grootste verkoper van smartphonechips een betere voorspelling gaf voor dit kwartaal.

Apple’s kwartaalresultaten: anticipatie en zorgen

Vandaag zal Apple na het sluiten van de beurs zijn resultaten voor het derde kwartaal bekendmaken. Er zijn zorgen over de resultaten, aangezien de verkoop van de iPhone15 niet zo briljant is als investeerders hadden gehoopt. Huawei lijkt marktaandeel van Apple in China te veroveren. De totale omzet van Apple wordt verwacht met ongeveer 3% te dalen.

BoE houdt rente stabiel en vergroot inflatietolerantie

De Bank of England (BoE) is de volgende belangrijke centrale bank die vandaag haar rentebeslissing bekend zal maken. Er wordt niet verwacht dat de Britten de rentetarieven tijdens de MPC-vergadering van vandaag zullen verhogen, maar ze worden wel verwacht hun tolerantie voor inflatie te vergroten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.