Langzaam maar zeker steekt de fusie- en overnamekoorts weer de kop op en lijkt het slechts een kwestie van tijd voor de Amsterdamse beursvijver verder leeggevist wordt. Crucell en Draka waren de eerste vangsten en nu volgt waarschijnlijk Vastned O/I.
In 2011 zullen er zeer waarschijnlijk nog meer overnames volgen. De opkomende koorts is het gevolg van de tegen lage rentes uitstaande enorme kassaldi van diverse, al dan niet beursgenoteerde, ondernemingen. Voor Nederlandse concerns, maar zeker ook voor die uit de Verenigde Staten en China, is met gerichte overnames een beter rendement te halen. Het adagium ‘synergievoordelen’ wordt hierbij weer van stal gehaald. Maar ook Private Equity meldt zich weer, zoals onlangs voor Gamma.
Diverse bedrijven zijn koopwaardig. Volgens Theodoor Gilissen Bankiers in ‘Perspectief 2011’ staan de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven er qua resultaten en balansstructuur gemiddeld minstens net zo goed voor als in het jaar 2007, maar is hun waardering op de beurs gemiddeld 25 procent lager. Diverse bedrijven worden dus flink ondergewaardeerd en zijn alleen daarom al koopwaardig. Niet alleen voor de aandelenbelegger, al is die is nog wat voorzichtig, maar ook voor grote Amerikaanse of Chinese concerns die de Nederlandse ondernemingen in het vizier krijgen door de goed draaiende Duitse industrie die hun aandacht trekt.
In plaats van de jagers af te wachten als een ‘sitting duck’, gaan diverse Nederlandse ondernemingen in de aanval. Interessante overnamekandidaten als Imtech, Arcadis, Wavin, Macintosch, Kendrion, Ten Cate en Nutreco hebben de afgelopen tijd met succes de kredietlijnen met de banken heronderhandeld. Naast de beschikbare gelden zijn er zo aanvullende middelen beschikbaar gekomen om hun strategie van ‘kralen rijgen’ voort te zetten.
Door het doen van gerichte, kleine acquisities probeert men speler van formaat te worden of te blijven. Deze acquisities worden vooral gezocht in de opkomende economieën als Brazilië, Maleisië en Vietnam. Want naast overnames zijn de emerging markets, BRIC’s en ‘frontier markets’ momenteel een hot item. Aangenomen mag worden dat de banken geleerd zullen hebben van de kredietcrisis en de vergrote kredietlijnen met vaak lagere rentes alleen verstrekken aan ondernemingen met solide balansen die wat extra vreemd vermogen kunnen dragen. Toch is het zorgwekkend dat acquisities ook weer gedaan worden met geleend geld. Net als voor de kredietcrisis is de lage rentestand hiervoor de katalysator.
Andere ondernemingen waar in eigen land weer fantasie in de koers komt zijn Aalberts Industries, Brunel (ondanks het meerderheidsbelang van oprichter J. Brand), BinckBank, Nedap, Grontmij, Unit4, Wolters Kluwer en de aloude kandidaat KPN. In de praktijk lijken echter vaak eerder bedrijven overgenomen te worden waar niemand aan gedacht had.
Natuurlijk zijn er ook alternatieven voor de grote bergen cash waar diverse bedrijven op zitten. Zo zijn er de inkoopprogramma’s van aandelen en de superdividenden. Van beide werd in het recente verleden gebruik gemaakt, maar tegenwoordig zijn ze niet meer populair. Directies werd verweten lui te zijn. Met de beschikbare middelen zouden ze moeten ondernemen in plaats van deze terug te geven aan de aandeelhouder. Nu de focus weer gericht is op fusies en overnames lijkt de handschoen door hen opgepakt te worden.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer
Start met Automatisch Beleggen
Zodra het negatieve marktsentiment keert zullen beleggers het aandeel ASML weer oppikken.
Niet alleen nieuwkomers op de aandelenmarkt houden zich bezig met de vraag in welke verhouding aandelen en obligaties moeten worden gecombineerd in een portefeuille.
De 16 namen in de Europese Stoxx 600 hebben dit jaar een bedrag van Euro 364 miljard aan waarde in rook zien opgaan.
Voor beleggers zijn er de komende jaren veel kansen in halfgeleideraandelen.