Producentenvertrouwen daalt

Het land dat ons automaten bracht voor onder andere hamburgers, eieren en bananen, introduceert nu een zonne-energievariant. Coca-Cola heeft 1.500 Ecoru/Solar automaten in Japan gestald. De milieuvriendelijke machine beschikt over een zonnepaneel zodat de machine in vergelijking met normale machines 40% minder elektriciteit verbruikt. Coco-Cola wil het publiek bewust maken van de mogelijkheden van zonne-energie. In het land staan meer dan 5 miljoen automaten, 1 op iedere 23 inwoners, de hoogste automaatdichtheid ter wereld.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index steeg deze week met 0,97%. De bredere Topix steeg met 1,76%.
  • De yen verzwakte 0,64%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 1,12% versterkte.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,50 naar 1,55 euro (3,33%).

Producentenvertrouwen gedaald

Het Tankan rapport liet zien dat het producentenvertrouwen voor het eerst in zeven kwartalen is gedaald van 8 naar 5 (een positief nummer betekent meer optimisten dan pessimisten). Bedrijven voorspellen een sterke yen; het sterkste niveau sinds 1996, toen de centrale bank van Japan (BOJ) begon met het afnemen van de Tankan enquête. Exporteurs zeggen last te ondervinden van de sterke yen en bedrijven zoeken naar goedkopere productielocaties in het buitenland.

Bedrijven hebben record aan kasreserves

De onzekerheid bij bedrijven is tevens te zien in hogere kasreserves. Niet-financiële ondernemingen hielden in het afgelopen kwartaal wederom meer kas aan, 206 biljoen yen (18,4 biljoen euro). Een stijging van 5% ten opzichte van een jaar eerder en het hoogste niveau sinds 1979, toen is begonnen met het bijhouden van deze data, aldus de BOJ.

Minister-president Kan geeft opdracht tot verlaging vennootschapsbelasting

De tijd blijkt rijp te zijn om de belastingdruk voor bedrijven te verlagen. Minister-president Naoto Kan heeft opdracht gegeven de vennootschapsbelasting te verlagen met 5% om de economie te stimuleren en deflatie tegen te gaan. De vennootschapsbelasting in Tokio is nu 40,69% vergeleken met 28% in het Verenigd Koninkrijk en 25% in China.

Japan is van plan de tijdelijke belastingvrijstelling op kapitaalwinst (verkregen door dividend en winst op aandelen) met een jaar te verlengen, lieten twee overheidsfunctionarissen Bloomberg weten. Staatsecretaris van Financiën Fumihiko Igarashi, dat een belastingpanel voorzit, zei afgelopen maand dat hij de vrijstelling van 10% wil beëindigen. De Japanse financiële autoriteit heeft het voorstel afgewezen.

Broker Nomura (in portefeuille) investeert voor 50 miljard yen (450 miljoen euro) in een nieuw computersysteem. De jaarlijkse besparingen worden op 20 miljard yen (180 miljoen euro) geschat. De bank SMFG (in portefeuille) start een fusie- en overname-adviestak in Shanghai. De bank verwacht dat het aantal grensoverschrijdende fusies tussen Chinese en Japanse bedrijven zal toenemen. De totale marktkapitalisatie van Chinese bedrijven is sinds 2005 verzevenvoudigd naar $ 3,8 biljoen en ligt daarmee niet ver achter de totale marktkapitalisatie van de Japanse bedrijven.

In de portefeuille zijn geen wijzigingen doorgevoerd.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.