Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Einde jaar…einde rally?

Terwijl we getuige zijn van de eindejaarsrally wil ik met de titel aangeven hoe belangrijk deze rally in een groter perspectief kan zijn.

De titel van de laatste column was ‘climbing the wall of worry’, een fase van koersstijgingen in een verre van rooskleurige fundamentele omgeving. Er zullen natuurlijk optimisten zijn die onder andere zeggen dat het dividendrendement nog steeds een stevige voedingsbodem onder de markten is terwijl de pessimisten de ongebreidelde geldcreatie als een serieuze bedreiging van zelfs het gehele financiële systeem zien.

Wat staat ons te wachten?

Dat weet gelukkig niemand. De algemene opinie onder technisch analisten is dat er indicaties van topvorming zijn die ten einde lopen. Daarvoor is het immers ook een eindejaarsrally. Ironisch genoeg beginnen we dan in januari meteen weer over het januari-effect. Want ‘ as January goes, goes the year’. Clichés? Ja, maar vaak genoeg hebben ze voorspellende waarde, dus negeren we dat niet.

Wat ons staat te wachten kan een veel grotere impact krijgen dan we ons nu kunnen voorstellen. Dat is dan ook de reden waarom ik neutraal wil kijken, zonder vooroordelen. De grafiek moet maar uitwijzen hoe slecht of hoe goed het gaat.

De beren:

De belangrijkste reden hiervoor is gelegen in de idee dat het herstel vanaf maart 2009 tot nu een complete herstelbeweging kan zijn in een grotere bearmarkt. Daarmee suggereer ik dus dat het geen kwestie is van of maar eerder een kwestie van wanneer de AEX weer onder 194 komt.

Stel dat dit scenario juist is dan valt er nog helemaal niets met zekerheid te zeggen over wanneer dat dan wel gebeurt, want er zijn zeer veel mogelijkheden, lees correcties, die veel tijd in beslag kunnen nemen.

De stieren:

De optimist zegt het volgende: We hebben nu een fase van herstel gehad, mogelijk 1e fase van langjarige bullmarkt, die straks gaat corrigeren, waarna we weer verder omhoog gaan tot ver boven 400 in de AEX. En tja, dat is zeker ook niet uit te sluiten nu. Het voortschrijdende inzicht maakt duidelijker of dat realistisch wordt.

Noch beer, noch stier:

Welk scenario het ook wordt maakt eigenlijk niet uit. Als er nu topvorming is wat goed onderbouwd kan worden, dan reduceer je posities, zo simpel kan het zijn. Het opbouwen van negatief gerichte posities is zelfs te overwegen.

VIX:

Let op de volgende grafiek en overtuig u zelf van het risico van heden. Let op stijgingspercentages van 200% en dalingspercentages van 81.8181%. Dit blijkt in het verleden een zeer significant ritme te zijn geweest. Vanaf de laatste top zien we zelfs dat een dalingspercentage van 66.66% nagenoeg exact overeenkomt met die vermaledijde 81.8181%, daarmee een zeer significant evenwicht onderstrepend.

Vrij vertaald: Een top van formaat mag verwacht worden. Ik bedoel ermee dat de ‘buy the dip’ gedachte beter niet gebezigd kan worden, daarvoor is het nog veel te vroeg waarde aan te ontlenen. We kunnen en mogen immers weer 200% omhoog met de VIX!!!!!!

Kijk ook es naar patronen, zij het dat patronen op afgeleide instrumenten als VIX niet vergelijkbaar zijn met de psychologie van aandelen of indices. Ziet u ook een vlag of wimpelformatie, mogelijk zelfs twee? De eerste startte in 2007, correctie erop en opnieuw in april 2010 een rally die nu ook gecorrigeerd wordt.

Ik wil u niet op de kast jagen, maar ik houd rekening met een zeer forse toename van volatiliteit. En daarmee verklaar je eigenlijk dat de aandelenmarkten niet veel meer omhoog kunnen en theoretisch dus zelfs hard kunnen vallen.

VIX 17 december 2010
VIX 17 december 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Conclusie:

De aandelenmarkten, maar ook andere markten als commodities (CRB) etc. lopen op hun laatste benen van de eindejaarsrally. Bouw risicodragend papier af is mijn advies of bescherm vermogen voor calamiteiten. Of er echt calamiteiten komen is nooit te voorspellen, maar de VIX lijkt een grote sprong voor te bereiden.

Posities:

Ik heb een positie in de VIX-index. Bouw komende dagen een shortpositie op in DAX, DowJones, Nasdaq of wat u wilt. Het shortgaan in de VS heeft als potentieel voordeel dat de verwachte dollarappreciatie ook een duit in het zakje zal doen.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Succes.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de auteur kunt u vinden op:http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

5 reacties op “Einde jaar…einde rally?”

 1. Avatar

  Volledig mee eens…. Maar long vix kan toch alleen maar via futures? Anders vxx (short term) of vxz (medium term)

  1. Cees

   Geachte heer of mevrouw Kroondijk,

   Naast de door uw genoemde producten zijn er ook special products als turbo’s, sprinters etc te koop. De liquiditeit is echter niet best, dus bied en laatprijzen hebben een erg grote spread.

   De VXX en VXZ noteren in dollars en dat is een potentieel winstpunt zoals ik al noemde in artikel. Daarnaast zijn die ’s avonds ook te handelen en zijn beter verhandelbaar.

   Succes

 2. Avatar

  Wat je wel in gedachten moet nemen : vaak als iedereen een daling verwacht komt ie niet. De ondertoon lijkt mij voorzichtigheid.De verruiming van de geldhoeveelheid zal volgens mij voor minstens stabiliteit zorgen. Maar a fijn we zijn er klaar voor mocht er iets gebeuren.

 3. Avatar

  De VIX zegt niet zoveel, als je naar de grafiek kijkt, dan zie je dat de VIX een zeer lange tijd extreem laag is geweest, dat kan nu weer gebeuren, dit is een beetje het verhaal van we zijn gedaald dus het zal wel weer gaan stijgen, of andersom: we zijn gestegen dus we zullen wel weer gaan stijgen.

  We weten niets.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *