Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Van digitaal naar print

Pizza’s printen, het printen van telefoonhoesjes, sieraden of zelfs wapens. 3D-printen staat volop in de belangstelling. De consumentenmarkt voor 3D-printing is ontwaakt in 2013 en volgens deskundigen staan we aan de vooravond van een grote doorbraak. De technologie om zelf 3D-producten te ontwerpen is eenvoudiger en gebruiksvriendelijker. Ook zijn steeds meer materialen beschikbaar, waardoor het aanbod groeit. De printtechnieken verbeteren in snel tempo waardoor de mogelijkheden voor industriële toepassingen toenemen. Ook de consument ontdekt steeds meer mogelijkheden en staat er voor open. Toch bevindt deze technologie zich nog in een pioniersfase en is het de uitdaging het grote publiek te bedienen.

Op beleggingsgebied bestaat er echter opvallend weinig keuze in deze sector. 3D-printing is de populaire benaming voor wat eigenlijk additive manufacturing heet. Het wordt al zo’n 30 jaar gedaan. Vooral om snel kleine oplagen voor complexe producten te verkrijgen in de lucht- en ruimtevaart industrie. Twintig jaar geleden kwam het fenomeen pas echt goed op gang toen pioniers Stratasys en 3D-systems een betaalbare printer in de markt zetten. De echte doorbraak kwam echter in 2011 toen President Obama in zijn State of the Union sprak over de revolutie van 3D-printing. De koersen van de beursgenoteerde aandelen schoten omhoog. Stratasys steeg in twee jaar tijd met 322 procent en 3D Systems zelfs met 627 procent. Het geeft echter ook aan dat beleggen in deze sector lastig is. Er zijn eigenlijk maar vier beursgenoteerde pure plays (Stratasys, 3D Systems, ExOne en Voxeljet) en deze zijn ietwat aan de prijzige kant. Daarom is het voor beleggers wellicht interessanter om verder te kijken naar indirect beleggen via de twee grote software ontwikkelaars die leveren aan de business: Autodesk en Dassault Systèmes.

Mijn favoriet is het Franse Dassault Systѐmes. Ten eerste produceren ze CAD (Computer Aided Design) software. Software die zijn toepassing vindt in design, industrie en productie. CAD wordt steeds eerder in het ontwikkelingsproces van producten toegepast. Daarnaast voert Dassault het product Solidworks, software voor de 3D-printerbusiness, een zeer snel groeiende business. Dassault is in grootte de tweede software ontwikkelaar in Europa. Dassault Systèmes is op het gebied van software voor 3D-printers samen met het Amerikaanse Autodesk de grote speler wereldwijd. Dassault Systèmes is dus geen pure play op de 3D-printer industrie, maar mede door de andere activiteiten een iets minder risicovolle belegging, maar dan toch met de groeimogelijkheden van de 3D-business. Dassault bestaat 31 jaar, heeft een kleine 10.000 werknemers en een marktkapitalisatie van ruim 11 miljard euro. Moederbedrijf Dassault, van de vliegtuigen, heeft nog 42 procent van de aandelen in bezit.

De snelgroeiende onderneming heeft klanten als Ford, General Motors, BMW, Siemens, Boeing en Procter & Gamble. De rapportage van de derde kwartaalcijfers viel wat tegen waardoor de koers van Dassault een knauw kreeg. Deed de koers in juli van 2013 nog 102 euro, in oktober, na de cijfers, was deze teruggezakt naar 80 euro.  Deze mindere resultaten waren het gevolg van het feit dat klanten meer en meer overgaan tot huur van de software in plaats van directe aankoop. Dit was in de cijfers over het vierde kwartaal eveneens terug te zien. Deze trend gaat op de korte termijn inderdaad ten koste van de winstgevendheid, maar op de lange termijn is het juist positief voor het bedrijf. In plaats afhankelijk te zijn van eenmalige aankopen ontvangt de onderneming nu een constante stroom aan inkomsten uit haar software.

De koerswinstverhouding bedraagt 20 op basis van de verwachte winst van 2014. Analisten verwachten voor 2014 weer een dubbelcijferige winstgroei. De schulden bedragen slechts 2 procent van het vermogen en het bedrijf heeft nog zo’n 1,8 miljard euro in kas. Het bedrijf keert 0,91 procent uit aan dividend. TNT Express verkocht vorig jaar zijn belang van 14,2 procent in het Amerikaanse softwarebedrijf Apriso aan Dassault Systèmes.

Dassault Systèmes was en is een solide performer en zal waarschijnlijk ook in de toekomst blijven performen. Ze produceren high end software die in een snelgroeiend aantal bedrijfstakken wordt gebruikt, allen steeds meer gedreven in de richting van CAD en automatisering van bedrijfsprocessen.

Auteur heeft privé geen positie in één van de genoemde aandelen, cliënten van Fintessa hebben Dassault Systèmes in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *