Een klein jaar geleden publiceerde ik op deze plaats mijn Top 5 Overnamekandidaten. Iets waarvan je op voorhand weet dat het veel reactie oproept, omdat overnames bij alle beleggers en speculanten tot de verbeelding spreken. Overnames zijn moeilijk te voorzien en nauwelijks te timen, maar eenmaal in bezit van een aandeel waarop een bod wordt gelanceerd kan doorgaans een rendement worden opgestreken dat met “normaal beleggen” niet snel vergaard wordt.
Succes met Crucell en Gamma
Concrete aanleiding voor deze update van mijn Top 5 Overnamekandidaten is het definitief lijkende bod op een van de vijf namen, en wel Crucell. Vorige week lanceerde Johnson & Johnson een bod van 24,75 euro op alle nog niet in bezit zijnde aandelen. Dit nadat het ruim een jaar geleden al eens een belang van 17,9% in dit biotechaandeel vergaarde. In die zin was het bod ook niet erg moeilijk voorspelbaar, het leek vrijwel zeker dat J&J een oogje had op het hele concern, de vraag was alleen wanneer. Uiteindelijk is het allemaal nog vrij snel gegaan, ik ken situaties waarin overnemende partijen met een minderheidsbelang (onder 30%) jaren wachten met een volledig bod of er door veranderde omstandigheden totaal van afzien.
De koerssprong van ruim 60% die het aandeel Crucell vorige week maakte, bijna gelijk aan de premie die J&J betaalt bovenop de meest recente slotkoersen (rond 15 euro), maakt duidelijk dat een oogje hebben voor overnamekandidaten lucratief kan zijn. Een klein jaar geleden sloot ik deze bijdrage af met de woorden: “Als over pak hem beet een jaar blijkt dan van deze totaal zes namen een of meerdere daadwerkelijk is overgenomen, dan heeft dit lijstje wellicht enige voorspellende waarde gehad.” Met de overname van Crucell zijn die woorden bewaarheid, maar ook de zesde naam die ik als toegift gaf is intussen ten prooi gevallen aan een investeringsmaatschappij die aannemelijk een totaal bod op het bedrijf zal plannen.
Ik heb het dan over Gamma dat in juni van dit jaar een forse koerssprong maakte toen bekend werd dat Gilde Buy Out Partners een belang van 19% had opgebouwd en daarbij aangaf dit belang geleidelijk uit te willen breiden. Het belang werd verworven tegen 18,65 euro per aandeel en sindsdien is de koers van Gamma gestaag verder opgelopen tot rond 23 euro nu. In de markt leeft de gedachte dat Gilde op termijn een bod zal doen op alle aandelen Gamma. Geen vreemde gedachte nu het bedrijf werkt aan de afbouw van schulden en recent daartoe onderdeel Vlisco verkocht. Operationeel draait Gamma goed wat de huidige koers rechtvaardigt, maar eveneens laat zien dat de 10 euro die vorig jaar werd betaald belachelijk laag was. In geval van een totaal bod op Gamma door Gilde zal er meer worden betaald dan de huidige 23 euro, maar al teveel mag er niet meer worden verwacht gezien de koerssprong die al gemaakt is.
Nieuwe Top 5: Crucell vervangen door Ordina
Nu Crucell (vrijwel) overgenomen is, en bonusaandeel Gamma al een gedeeltelijke overname heeft ondergaan, is in de Top 5 een plaatsje vrijgekomen. Die vijfde naam bespreek ik na een kort resumé van de overige vier namen die ik vorig jaar al noemde en naar mijn idee nog steeds kanshebber voor een overnamebod zijn.
1. Wessanen
Het al jaren kwakkelende voedingsconcern heeft wederom een teleurstellend jaar achter de rug. Dat kwam zowel tot uitdrukking in de resultaten, als in de koers die weg is gezakt van rond 4 euro tot iets meer dan 2,50 euro nu. Operationeel draait Wessanen nog steeds niet overtuigend, voor het tweede halfjaar wordt een breakeven resultaat verwacht. Voor een overname spreekt dat het bedrijf veel verborgen waarde vertegenwoordigt voor de branchegenoot of saneerder die het concern eindelijk weer op de rails krijgt. Dat echter nu al een reeks van jaren geen enkel bestuur hierin slaagt schrikt anderzijds ook af. Uit operationeel oogpunt zou ik op dit moment geen aandelen Wessanen kopen. Maar juist vanwege die nog eens gedaalde koers kan het ook in het vizier komen van een partij die het bedrijf op het rechte pad denkt te krijgen en zo de verborgen waarde kan ontbolsteren.
2. USG People
Blijft een gedoodverfde overnamekandidaat door een gebrek aan groeimogelijkheden en financiële ruimte daartoe. USG is zelf een fusieproduct en daarmee aan het einde van een traject. De rek lijkt er qua groei uit en een volgende stap naar de omvang van bijvoorbeeld Randstad ziet er niet in. Dus het is een kwestie van tijd, zodra de overnamecarrousel in de uitzendbranche weer op gang komt is USG een van de eerste prooien. Het komen en gaan van bestuurders bij USG is ook al geen teken van een lange termijn visie, de CEO die erin slaagt het bedrijf met een mooie premie uit te huwelijken doet een goede zaak voor de aandeelhouders.
3. TNT
Ook hier is het wachten op nieuw leven in de merger & acquisition carrousel binnen de sector zoals we dat nu bij biotechs zien. De voorgenomen splitsing van de Post en de Express divisie heeft de situatie iets veranderd, omdat het denkbaar is dat voor een van beide divisies een koper wordt gezocht terwijl de andere zelfstandig blijft voortbestaan. Met name de Express divisie lijkt goed verkoopbaar met voldoende gegadigden. Op 2 december zal een update over de voorgenomen splitsing volgen. Aannemelijk is in dit geval dat de som der beide delen meer bedraagt dan het totale concern zoals we het nu kennen.
4. TomTom
Hoewel anticiperen op een overname wellicht een verkeerd aankoopargument is, lijken de ontwikkelingen meer die richting op te wijzen. Het bedrijf TomTom roept als het ware om een grotere partner. Stand alone lijkt het op dood spoor beland, uitbreidingsmogelijkheden zijn gering. Toch is het een fraai bedrijf dat de zaakjes nu goed op orde heeft en gewoon winstgevend opereert. Een ideale parel voor een kralen rijgende grote speler of een branchegenoot in geval van een consolidatiegolf binnen de sector. Toen ik TomTom vorig jaar november in dit Top 5 lijstje opnam, noteerde de koers nog rond 7 euro, zodat de kopers van dat moment nu tegen een papieren verlies aankijken. Dit bewijst ook dat zinspelen op een overname geduld vergt en altijd met onzekerheid omgeven is. Maar mocht er een bod komen, dan zal dat ruim boven die 7 euro liggen en normaliter in de dubbele cijfers noteren.
5. Ordina
Nieuw in dit lijstje een aandeel waarvan de koers in 2010 maar een richting lijkt te kennen, en dat is omlaag. Na een top rond 6 euro begin januari resteert nu nog iets meer dan 2,50 euro voor dit kwakkelende ICT bedrijf dat operationeel moeizaam presteert en financieel als een kat in het nauw is. Over het eerste halfjaar van 2010 werd verlies geleden maar bleef het bedrijf nog binnen de convenanten afgesproken met huisbankier ING. ING dat zich in een andere rol zegt zorgen te maken over de bedrijfscontinuïteit en daartoe CEO Kasteel als het ware heeft ontboden om opheldering van zaken te geven.
Dat Ordina een overnamekandidaat is mag een publiek geheim heten. Al in 2009 is Deutsche Bank aan het werk gezet om een overnemende partij te zoeken, waarbij vooral gedacht werd aan een Amerikaanse of Indiase partij. Echter zonder succes, waarbij de wiebelige financiële situatie van het bedrijf wellicht afschrikwekkend werkt. Nu zouden enkele consortia van investeerders op het vinkentouw zitten, maar deze uitspraken zijn niet verifieerbaar. Wél is het zo dat de ruim gehalveerde beurskoers de marktkapitalisatie fors lager maakt en daarmee ook de toekomstige overnamesom. De overnemende partij moet dan wel een oplossing vinden voor de schuldenlast die Ordina met zich meebrengt. Indien die oplossing wordt gevonden, zal ook ING tevreden zijn, net als de aandeelhouder die nu speculatief rond 2,50 euro instapt.
DSM eveneens overnamekandidaat?
Naast deze Top 5 wil ik net als vorig jaar een bonusaandeel in overweging geven. Toen was het Gamma dat ik als extra suggestie gaf, nog in de onwetendheid dat Gilde Buy Out Partners toen waarschijnlijk al bezig was aandelen op te kopen. Dit keer wil ik de naam van DSM naar voren brengen, dat volgens insiders steeds meer een aantrekkelijke overnameprooi wordt. Het chemiebedrijf laat onvoldoende groei zien en heeft een relatief lage marktkapitalisatie. DSM komt met een nieuwe groeistrategie naar buiten, maar het bedrijf zal onder ogen moeten zien dat met het huidige activiteitenscala de groeimogelijkheden beperkt zijn en dat het zich zal moeten openstellen voor andere opties. Een fusie of overname is dan een serieuze optie.
Met deze in totaal 6 namen van overnamekandidaten laat ik de tijd zijn werk doen. Mocht over een jaar een van deze zes daadwerkelijk zijn overgenomen met een premie op de huidige koers dan ben ik tevreden, een score van twee op zes zoals over het afgelopen jaar is uitzonderlijk.
Gratis nieuwsalert
Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.
Leon Hillen
VermogensVisie Nederland
Start met Automatisch Beleggen
Technologische doorbraak, snelle verstedelijking, demografische en sociale veranderingen, klimaatverandering en schaarste aan hulpbronnen, wereldwijde groeimarkten.
In Europa zijn diverse nieuwe lockdown-achtige maatregelen van kracht nu het aantal besmetting opnieuw oploopt.
Afgelopen week ging Airbnb naar de beurs en binnen een dag verdubbelde de marktkapitalisatie naar $ 84 miljard.
De olieprijzen zijn deze week weer in een zeer robuuste vorm. Dat speelt natuurlijk een grote rol bij Royal Dutch Shell.
Ik ben volledig akkoord maar dan mag je de aandelen niet op een top aangekocht hebben maar op een boden. En wie kan dat?