Texas Instruments (TI) ontwerpt en produceert halfgeleiders voor analoge technologieën, voor digital signal processing (DSP) en voor microcontrolling (MCU) semiconductors. Belangrijke overige producten zijn halfgeleiders voor analoge en digitale embedded technologie, application processing en Education Technology.
De keuze voor vooral analoge en embedded technologie is weloverwogen. De markt voor analoge en embedded halfgeleiders is breder en dieper. Ze verdwijnen in consumentenelektronica, auto’s maar worden ook gebruikt in de ruimtevaart. De bredere markt zorgt voor een voorspelbare inkomstenstroom en vereist tegelijk minder investeringen. Voor veel beleggers is dat een aantrekkelijk en geruststellend idee!
Over heel 2014 zag Texas Instruments de omzet met bijna 7% stijgen naar een waarde van
$ 13,0 miljard. Het operationeel resultaat verbeterde eveneens en steeg met maar liefst 40% naar $ 4,2 miljard. De winst per aandeel ging omhoog van $ 1,91 naar $ 2,58. Dat is een verbetering van ruim 35%.
Een sector in beweging
Het lopende jaar 2015 is een roerig jaar voor de sector Halfgeleiders. Het is een fase van consolidatie ingegaan. Tot dusverre bedraagt de waarde van Fusies en Overnames ongeveer $ 80 miljard. Dat is nu al bijna een record, want alleen in 2000 kwam de waarde van de deals hoger uit en wel op $ 115 miljard.
Geruchtmakend is de overname van Broadcom door Avago Technologies uit Singapore. Daar is een bedrag mee gemoeid van maar liefst $ 37 miljard. Als de overname eenmaal een feit is, dan ontstaat er een bedrijf met een omzet van meer dan $ 15 miljard en een marktkapitalisatie van om en nabij $ 77 miljard. Als de deal door gaat is Avago de derde partij ter wereld voor Texas Instruments, dat naar een vierde plaats zakt. Eerder dit jaar kocht Avago al Emulex voor de som van $ 600 miljoen. Het Nederlandse NXP opende dit jaar het overnamebal met een bod van $ 11,6 miljard op Freescale Semiconductor. Het feest is bovendien voorlopig nog niet voorbij. Zo zou Intel van zins zijn Altera over te nemen. De basis voor de huidige consolidatieslag is het streven van bedrijven om kostenefficiënter te worden nu de productiekosten sterk stijgen.
Texas Instruments, een bedrijf met een marktkapitalisatie van ongeveer $ 50 miljard, heeft zich tot dusverre niet in het overnamegewoel gestort. De laatste overname dateert alweer van 2011, toen het voor een bedrag van $ 6,5 miljard National Semiconductor overnam. Texas Instruments heet kieskeurig te zijn en ook nog eens op de kleintjes te letten. Het is volgens ceo Rick Templeton niet de juiste tijd om te kopen als iedereen wil kopen.
Toch worden de geruchten steeds sterker als zou Templeton in gesprek zijn met verschillende partijen. Het zou gaan om Maxim Integrated Products, Analog Devices, Linear Technology en nog enkele partijen. Analisten denken dat Texas wel moet bewegen. Het bedrijf heeft steeds aangegeven dat in geval van een overname het moet gaan om een partij uit de analoge sfeer die bij voorkeur de industriële en automotive markten bedient. Bovendien moet de over te nemen partij de winstgevendheid van het bedrijf verbeteren en het marktaandeel vergroten. Analisten wijzen erop dat door de huidige overnamegolf de spoeling dun begint te worden. Het aantal geschikte kandidaten slinkt snel. Sommige analisten denken dat Texas Instruments helemaal niets zal willen overnemen. Het bedrijf is al sinds 2005 druk doende om eigen aandelen in grote getale terug te kopen. Dat komt er in de praktijk op neer dat vandaag de dag het aantal uitstaande aandelen met 40% verminderd is sinds 2005. Het einde van het opkoopprogramma lijkt nog niet in zicht. Tijdens de presentatie van de 2de kwartaalcijfers van dit jaar maakte ceo Rich Templeton bekend, dat er alweer een bedrag van$ 7,5 miljard gereserveerd is voor het terugkoopprogramma.
Ook voert TI een actief dividendbeleid. Al twaalf jaar op rij is het dividend verhoogd. Het dividendrendement is langzaam maar zeker op weg naar een niveau van 3%. Dat is voor een Amerikaans bedrijf een meer dan gemiddeld rendement. Het budget voor het dividend is 50% van de gemiddelde vrije kasstroom van de laatste vier jaren.
Hoewel het management veel aandacht besteedt aan het tevreden houden van de aandeelhouder, verwaarloost het geenszins de bedrijfsvoering. TI is koploper als het gaat om het uitbreiden van de eigen 300 mm wafer productie. Uiteindelijk is het de bedoeling dat 50% van alle analoge halfgeleiders intern uit 300 mm wafers gesneden gaan worden. Dit plan behoeft investeringen met een waarde van $ 8 miljard. De grote financiële inspanning om van de productie van 200 mm naar 300 mm over te stappen is begrijpelijk. Een halfgeleider, die gesneden wordt uit een 300 mm wafer is 40% goedkoper dan die uit een 200 mm wafer. Die kostendaling maakt het voor Texas Instrument mogelijk zijn marges te blijven verbeteren, evenals de vrije kasstromen, ook al laat de omzetontwikkeling zeer te wensen over. De doelstelling van TI is en blijft om structureel vrije kasstromen te generen die 30% van de omzet bedragen.
De strategische beslissing in 2004 om het accent te leggen op de productie van analoge en embedded halfgeleiders heeft pas in 2014 voor het eerste positief bijgedragen aan de ontwikkeling van de omzet. Het management denkt dat dankzij deze beslissing de doelstelling van een omzet van $ 15 miljard binnen handbereik is gekomen, zeker nu TI erin slaagt zijn marktaandeel in analoog (18%) en embedded (15%) te vergroten.
Koers € 47,17
Conclusie: Het aandeel is geschikt voor de defensieve en gebalanceerde portefeuille.
Gratis nieuwsbrief
ER Capital biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.
Dit is een opinie van ER Capital en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Een verwijzing voor het gebruik van de titelfoto: https://flic.kr/p/f9NyPS