Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Teleurstelling op de loer bij vastgoedbeleggingen

De populariteit van het investeren in vastgoed is de laatste jaren flink toegenomen. Steeds meer particulieren bewegen zich op de vastgoedmarkt. Een dergelijk avontuur kan echter al gauw op teleurstelling uitlopen.

De huidige populariteit van vastgoedbeleggingen heeft verschillende redenen. Een belangrijk motief is de lage spaarrente, waardoor particulieren op zoek gaan naar alternatieven voor hun spaargeld. Zoals het investeren in vakantiehuisjes of appartementen. Daarnaast is vastgoed tastbaar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen, en daardoor populair. Het wordt ook als een veilige investering gezien en biedt bescherming tegen inflatie.

Knauw door hogere overdrachtsbelasting
Het beleggen in woningen kreeg dit jaar wel een knauw door doordat de overdrachtsbelasting op woningen voor beleggers van 2% naar 8% werd verhoogd. Hierdoor gingen de beleggingstransacties in het eerste kwartaal van 2021 sterk omlaag, zo bleek uit cijfers van Jones Lang Lasalle. Toch denkt de vastgoedadviseur dat de vraag onverminderd groot blijft.

Wel ligt teleurstelling op de loer. Veel particulieren die investeren in vastgoed kiezen ervoor een appartement te kopen en dit te verhuren. Zij beleggen dus direct in vastgoed en besteden de verhuur soms uit aan een tussenpersoon (vaak een makelaar). Het verhuren blijkt vaak minder lucratief dan gedacht. Bij uitbesteding aan een verhuurprofessional zullen de beheerkosten het (aanvangs-)rendement negatief beïnvloeden. Alleen als je het verhuren volledig zelf verzorgt, is een bruto aanvangsrendement van 5% of hoger haalbaar.

Aantal risico’s
Het kopen van vastgoed voor de verhuur brengt verschillende risico’s met zich mee. Denk hierbij aan derving van inkomsten door tijdelijke leegstand of hoge kosten voor onderhoud. Bij gebrek aan spreiding (lees: één object) heeft dat risico ook een grote impact op het rendement. En dan is er uiteraard ook nog de huurder. Niet elke huurder heeft een betalingsachterstand, veroorzaakt overlast of begint een wietplantage in uw woning. Maar het zal je maar gebeuren. En op het moment dat je afscheid wilt nemen, kan de huurder mogelijk ook nog eens terugvallen op huurbescherming.

Belangrijk is dat je alleen in vastgoed investeert, als je het spel snapt. Baseer je op de feiten en niet op het opportunisme van vrienden. En zorg vooral voor spreiding over meerdere asset classes, waaronder vastgoed.

Peter Westhof
Vermogensbeheer.nl. 

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *