Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beleggers krijgen de vakantiekriebels

Sociaal handelsplatform eToro ziet handel in Air France-KLM met bijna een kwart toenemen. Hoewel de koers van Air France-KLM in de afgelopen drie maanden met meer dan 18% daalde, besloten Nederlandse beleggers juist het tweede kwartaal te kopen. 

  • Nio is het meest aangehouden aandeel onder Nederlandse eToro beleggers
  • In de afgelopen drie maanden steeg het aantal Nederlandse eToro beleggers dat het aandeel Air France-KLM aanhoudt met 24% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021
  • GameStop is ook in het tweede kwartaal één van de meest aangehouden aandelen, wat mogelijk bewijst dat deze zogenaamde ‘meme’-stock niet slechts een kortdurende hype is

 

Most held stocks among eToro clients in the Netherlands
Q2 Rank Stock Q2 vs Q1 Increase Q1 rank
1 Nio Inc. -7% 1
2 Tesla Motors, Inc. 5% 2
3 GameStop Corp New -7% 3
4 Apple 2% 4
5 Amazon 6% 6
6 Palantir Technologies Inc. -8% 5
7 Alibaba 21% 8
8 BioNano Genomics Inc -5% 7
9 Air France-KLM 24% 10
10 Coinbase Global Inc N/A

 

Elektrisch rijden blijft hot

Nederlandse retailbeleggers blijven positief gestemd over de vooruitzichten voor Tesla en Nio, ondanks de koersdaling van respectievelijk 6,9% en 0,5% sinds begin dit jaar. Het aantal Nederlandse beleggers dat Tesla-aandelen aanhoudt steeg ten opzichte van het eerste kwartaal met 5%. Het aantal Nederlandse gebruikers met Nio-aandelen in portefeuille daalde met 7%, maar Nio is nog wel het meest aangehouden aandeel.

De koersval van Tesla en Nio valt samen met een rotatie van groei naar waarde-aandelen, vanwege de vrees voor stijgende inflatie. Het feit dat Tesla, Nio, Apple en Palantir, bedrijven die worden gezien als groeiaandelen, in het tweede kwartaal nog steeds in de top 10 van meest aangehouden aandelen staan, wijst er op dat retailbeleggers ook op de lange termijn vertrouwen hebben in het groeipotentieel.

Ben Laidler, Global Markets Strategist bij eToro, zegt: “Inflatie is het gesprek van de dag, met veel speculatie over hoe beleggers hier in de komende weken en maanden op zullen reageren. Het beëindigen van de lockdowns leidt tot prijsstijgingen, wat er op zijn beurt voor zorgt dat sommige beleggers afstappen van groeiaandelen en kiezen voor bedrijven met lagere waarderingen. De aanhoudende populariteit van Tesla en Nio wijst er echter op dat beleggers, ondanks de vrees voor een periode van aanhoudende inflatie, vertrouwen houden in de elektrificatie van de autosector als lange termijn trend. Het feit dat Apple en Palantir hun plek in de top 10 van meest aangehouden aandelen op eToro behouden, duidt erop dat beleggers geloven dat de recente opleving van de inflatie tijdelijk van aard is. eToro pleit voor het belang van beleggen in bedrijven die je kent en begrijpt. Uit deze data komt duidelijk naar voren dat beleggers dit ook doen.”

Vakantiekriebels

Hoewel de koers van Air France-KLM in de afgelopen drie maanden met meer dan 18% daalde, besloten Nederlandse beleggers juist het tweede kwartaal te kopen. Mogelijk zien retailbeleggers in de recente koersdaling en de verwachting dat de aankomende vakantieperiode het vliegverkeer flink zal toenemen, een aantrekkelijk koopmoment.

Meme stocks populair bij beleggers

Onder Nederlandse beleggers was GameStop in het tweede kwartaal het twee na populairste aandeel. Het feit dat het bedrijf zijn plek in de top 10 handhaaft, toont aan dat deze meme-stock meer is dan een snel voorbijgaande hype.

Eerder deze maand faciliteerde eToro een proefproject waarbij beleggers konden stemmen tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van GameStop. Wereldwijd maakte 63% van de GameStop-aandeelhouders op het platform van eToro hier gebruik van, wat laat zien dat deze groep beleggers toegewijd is aan het aandeel. De particuliere beleggers hebben het merk nieuw leven ingeblazen. De videogameverkoper verkocht vijf miljoen extra aandelen en haalde zo 1,1 miljard dollar extra op om zijn groeiplannen te financieren.

Langetermijnstrategieën door onzekerheid over rentebeleid

De analyse van eToro laat zien dat retail belegger zich niet enkel op de korte termijn focussen. Ben Laidler: “Beleggers hebben momenteel te maken met veel onzekerheid, maar uit onze gegevens blijkt dat ze in veel gevallen vasthouden aan hun langetermijnstrategieën. Mogelijk zullen meer beleggers hun holdings diversifiëren als centrale banken zoals de Federal Reserve, Bank of England en de Europese Centrale Bank een ander geluid laten horen ten aanzien van de inflatie.”

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *