Technische revolutie

Apple blijft de show stelen. Op veel lagere koersen heeft een aantal analisten het aandeel al als de short van het jaar bestempeld. Feit blijft echter dat de koers wel oploopt, maar de waardering eigenlijk alleen maar daalt. Onlangs heeft het management besloten om voor het eerst sinds 1995 dividend te gaan uitbetalen. Daarnaast worden er eigen aandelen ingekocht, een teken dat men zelf het eigen aandeel niet duur vindt.

Een andere manier om als aandeelhouder ook van de fenomenale opmars van Apple in de wereldeconomie te profiteren is het kopen van de aandelen van één of meer toeleveranciers. Te denken valt hierbij bijvoorbeeld aan Nuance Communications en Qualcomm.

Laat ik met Nuance beginnen. Nuance Communications is een software technologie bedrijf, vooral actief in spraakherkenning. Deze worden in diverse sectoren gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de auto industrie, consumentenelektronica, callcenters, producenten van smartphones en de gezondheidszorg. In 2001 nam Scansoft de spraakherkenning divisie over van het failliete Lernaut & Hauspie. Later ging Scansoft over in Nuance Communications.

Nuance beschikt sinds april 2000 over een beursnotering. De onderneming is als toeleverancier van een onderdeel van de snelgroeiende smartphone markt zelf ook een grote winnaar. Nuance is de leverancier van het grootste gedeelte van Siri in de iPhone 4S van Apple. Dat wordt althans verondersteld, aangezien beide ondernemingen daar geen uitspraken over doen. Apple wordt zelfs in het geheel niet genoemd in rapportages van Nuance. Ook Apple doet traditiegetrouw geen uitspraken over dergelijke zaken.

Feit is echter wel dat de opbrengsten uit de mobiele sector van Nuance exploderen. De onderneming levert aan een waslijst van afnemers met grote namen als Amazon, Sony, Samsung, Kyocera, Nokia, TomTom, etc. Dat maakt Nuance niet zo conjunctuurgevoelig als het gemiddelde IT-bedrijf, aangezien het klantenbestand goed is gespreid over de diverse sectoren. Beleggers moeten op de huidige koers ongeveer 15 keer de geschatte jaarwinst over 2012 betalen. Nuance heeft ongeveer 34 procent schulden en betaalt geen dividend.

De tweede die ik noemde was Qualcomm. Qualcomm is een producent van communicatiechips. De onderneming is in 1985 opgericht en beschikt sinds 1991 over een beursnotering. De wereldwijde markt voor smartphones zou naar verwachting kunnen verdubbelen tot 1 miljard per jaar in 2015. Qualcomm’s chips zullen veel van deze groei van chips voorzien. Zoals Intel altijd reclame maakt met de slagzin ‘Intel inside’ bij de industrie van pc’s, lijkt de rol van Qualcomm identiek in de markt voor smartphones. Qualcomm lijkt daarmee de nieuwe Intel te worden.

Ook Qualcomm is leverancier van Apple. Hoewel beiden geheimzinnig zijn over de aanwezigheid van de chips in de nieuwe iPhone en iPad is technici duidelijk geworden dat ze in ieder geval in eerdere edities van zowel de iPhone als iPad aanwezig waren. Qualcomm levert daarnaast haar communicatiechips aan een groot aantal andere producenten van smartphones. Denk hierbij aan namen als Nokia, Samsung, Motorola en HTC.

Qualcomm ontvangt per verkochte smartphone een bedrag aan licentie van 6 dollar. Dit is het resultaat van een beleid van het management dat al tien jaar geleden, toen er nog amper smartphones bestonden, is ingezet om zwaar in te zetten op de markt voor mobiele telefonie. Daarnaast produceert de onderneming connectivity chips, die nodig zijn voor WiFi en Bluetooth technologie. Dat biedt perspectief voor de markt voor tablets als nieuwe groeimotor.

De cijfers over het tweede kwartaal, Qualcomm kent een gebroken boekjaar, bevestigden dat beeld. De nettowinst per aandeel steeg van 59 dollarcent naar 1,01 dollar, exclusief een eenmalige boekwinst. Dat was beter dan analisten hadden verwacht. Voor het komende halfjaar zijn de verwachtingen wel wat getemperd, omdat hofleverancier TSMC niet over voldoende productiecapaciteit beschikt om aan de vraag te voldoen.

Op de actuele koers heeft Qualcomm een koers-winstverhouding van 17. Dat is gezien de stormachtige ontwikkelingen en de groei die nog in het vat zit naar mijn mening niet duur. Het bedrijf heeft een netto kaspositie van 25 miljard dollar op een beurswaarde van 115 miljard dollar en groeit als kool. Het dividendrendement bedraagt 1,5 procent. De oude top dateert nog uit het roemruchte internetjaar 2000 met een koers van 77 dollar. Na een bodem van 11 dollar in 2002, vond de koers van het aandeel de weg omhoog weer. Net als Nuance dus een winnaar in de door Apple ingezette technologische revolutie.

Auteur heeft privé geen positie, klanten van Fintessa hebben gekochte callopties Qualcomm in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.