Spuiten, slikken en beleggen (3)

In mijn vorige column wees ik op het probleem waar veel farmaceutische bedrijven momenteel mee worstelen: het aflopen van patenten. De vraag rijst, of grote medicijnproducenten als Pfizer, Sanofi-Aventis en GlaxoSmithKline hierdoor een donkere toekomst tegemoet gaan. Dat is niet per se het geval. Ook voor de farmaciegiganten kunnen de opkomende economieën namelijk als reddingsboei fungeren.

Wat is het probleem voor partijen als Pfizer en Sanofi? Deze concerns hebben in het verleden heel veel geld en tijd geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Een aantal van deze geneesmiddelen heeft vervolgens de status van ‘melkkoe’ bereikt. Zo is de omzet van Pfizer voor een belangrijk deel gebaseerd op het uitbaten van Lipitor, een cholesterolverlagend middel. Het patent op dit medicijn -het best verkopende geneesmiddel te wereld- loopt in 2011 af. Dat zou ertoe kunnen leiden dat concurrenten hetzelfde medicijn ook kunnen produceren en als zogenoemd ‘generiek’ geneesmiddel op de markt brengen. Wat dat betekent voor de omzet van Pfizer, laat zich raden.

Pfizer is bepaald niet het enige bedrijf in de farmaceutische industrie dat te maken heeft met wat door de Amerikanen wel wordt omgeschreven als de ‘patent cliff’. In de periode 2011-2014 zullen ook bedrijven als Sanofi-Aventis en Merck te maken krijgen met aflopende patenten, zo valt te lezen op de website van persbureau Reuters. Maar er is hoop: de opkomende markten zouden voor de farmaciesector uitkomst kunnen bieden. Maak kennis met de pharmerging markets.

Pharmerging markets
Researchbureau IMS Health becijferde in oktober dat de farmaceutische markt een wereldwijde groei van 5% tot 7% zal doormaken in 2011. In 2010 lag dit cijfer tussen de 4% en 5%. De stijging zal volgens IMS Health voor een belangrijk deel gerealiseerd worden in opkomende markten. “We expect the pharmerging markets to continue their rapid expansion next year and remain strong sources of growth,” aldus IMS Senior vice-president Murray Aitken. Eén van die ‘pharmerging markets’ is China, waaraan CNN-correspondent Mina Kimes onlangs een artikel wijdde.

Sparen uit angst voor zorgkosten
In de komende vijf jaar zullen de medicijnverkopen in China stijgen met niet minder dan USD 40 miljard. Een aanjager van de medicijnverkopen is het omvangrijke hervormingsprogramma dat de Chinese overheid heeft gelanceerd. In 2009 kondigde de overheid aan, een slordige USD 125 miljard te zullen investeren in de binnenlandse zorg. Belangrijk doel daarvan is het betaalbaar maken van zorg voor alle Chinezen. Daarmee hoopt de Chinese overheid ook iets anders te bereiken: dat de Chinezen niet zoveel sparen. De angst om bij ziekte door hoge zorgkosten in financiële problemen te raken, is een motivatie voor Chinezen om hun geld op een spaarrekening te zetten. Als de gezondheidszorg betaalbaar wordt, durft de Chinese consument wellicht meer geld uit te geven aan andere dingen. Op die manier wordt de binnenlandse groei gestimuleerd.

Massale investeringen
Chinezen houden van bekende merken en spelen daarmee de grote farmaciebedrijven in de kaart. Met name de rijkere Chinezen kiezen niet voor de goedkope, generieke medicijnen van onbekende fabrikanten. Zij geven de voorkeur aan de (duurdere) originele middelen, ontwikkeld door Westerse bedrijven van naam en faam. Niet zo vreemd dus, dat Westerse farmaciebedrijven massaal investeren in China. Het Franse Sanofi-Aventis, bijvoorbeeld, breidt het aantal Chinese werknemers jaarlijks met 20% uit. Pfizer wil binnen drie jaar een marktaandeel van 6% hebben in China. Novartis kondigde eind 2009 aan, USD 1,25 miljard te investeren in Research & Development centra in China.

De hervormingen in de Chinese gezondheidszorg hoeven overigens niet in alle opzichten gunstig uit te pakken voor de farmaceutische industrie. De Chinese overheid heeft een lijst samengesteld van medicijnen die van overheidswege zullen worden gedistribueerd én waarvan de overheid de prijs vaststelt. Dit kan betekenen dat Westerse farmacieconcerns hun medicijnen in China tegen lagere prijzen moeten verkopen dan zij zouden willen. Aan de andere kant: de farmacieconcerns leveren wellicht een stukje prijswinst in, maar krijgen daar een enorme volumegroei voor terug.

Voor beleggers die verwachten dat de expansie van farmaciebedrijven in de ‘pharmerging markets’ de aandelenkoersen van deze ondernemingen ten goede zal komen, kan farmacie een interessante sector zijn. Zo kan de iShares STOXX Europe 600 Health Care een manier zijn om te profiteren van koersstijgingen in de farmaciesector. Deze tracker volgt het verloop van de STOXX Europe 600 Health Care Index, waarin aandelen als Novartis, GlaxoSmithKline, Sanofi-Aventis en Roche zijn opgenomen.

Allard Gunnink
CoBeleggen

Disclaimer
Allard Gunnink  is als redacteur en columnist betrokken bij CoBeleggen, een initiatief van de Beleggers Coöperatie. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggingsinstrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.