Nieuwe stijging beurzen gestart?

De afgelopen periode leken de bewegingen onderdeel van een topvormingsproces te zijn. Is er een nieuwe stijging gestart door de nieuwe toppen? Dit kan het geval zijn, een andere mogelijkheid is dat de recente stijgingen in de AEX en de DAX nog een onderdeel zijn van een correctiepatroon.

S&P 500

Na een rustdag op maandag kan de stijging van gisteren een topje voor de S&P inhouden. De verhoudingen en de indicatoren geven aan dat we waarschijnlijk met het einde van golf 3 te maken hebben. In dat geval zou, na een kleine correctie van een punt of 20, de opmars voortgezet  kunnen worden.  Deze opleving zou de S&P 500 dan mogelijk richting 1350 kunnen sturen. Dit punt is het volgende belangrijke aandachtsgebied omdat we  rond 1350 het 76,4% herstelpunt tegen komen. Tevens is daar de huidige stijging 61,8%  over de stijging van maart 2009 tot april 2010.

TA S&P500 19 januari 2011
TA S&P500 19 januari 2011

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

DAX

Ook de Duitse DAX wist, na een correctie/ consolidatie van bijna een maand, gisteren nieuwe toppen neer te zetten. Omdat deze stijging naar het zich laat aanzien onderdeel is van een golf 5 is het op dit moment niet duidelijk hoe deze golf  gestalte zal krijgen. Deze golf kan zich namelijk voltrekken in de vorm van een wig, in dat geval kan de uiteindelijke stijging beperkt blijven. In het andere geval dienen we rekening te houden met de mogelijkheid van een normale stijgingsstructuur. In dat geval bevinden we ons nu in een krachtige stijgingsfase. De komende dagen zal daarover wel meer duidelijkheid komen. Indien we te maken krijgen met een wig dan kan de DAX de komende dagen een daling inzetten tot ongeveer 7100-6980. In het andere geval zijn kleine correcties van 40 tot 50 punten voldoende om de stijging weer op te pakken.

TA DAX 19 januari 2011
TA DAX 19 januari 2011

AEX

Met de AEX kun je alle kanten op. Vorige week leek de ingezette correctie nog een staart te kunnen krijgen. Door de opleving boven 364 lijkt dat op dit moment minder waarschijnlijk. Is de zwakte 362-352 dan al de correctie geweest en zitten we op dit moment in een nieuwe stijging of, en dat is ook mogelijk, is deze opleving nog een onderdeel van de correctie en gaan we eerst nog even een stuk naar beneden alvorens verder te stijgen? Indien we de komende dagen de opmars krachtig voortzet, dan moeten ervan uitgaan dat de sterkte van de afgelopen dagen de start is van een nieuwe beweging omhoog. De daling 362-352 moeten we dan als een volledige correctie zien. Hoewel deze wel erg klein is, zijn  aan de minimale voorwaarden wel voldaan. In het geval we de komende dagen de stijging afbreken en onder 360 komen dan is een daling tot 347-343 nog mogelijk. Indien een terugval beperkt blijft tot 361,50 dan is een voortzetting van de stijging het meest waarschijnlijk.

TA AEX 19 januari 2011
TA AEX 19 januari 2011

Conclusie

Na slechts een zeer beperkte correctie, met name in de AEX, lijken de besproken markten zich al weer op te maken voor een volgende fase in deze stijging. Voor de S&P 500 kan deze stijging, met kleine onderbrekingen doorlopen naar ongeveer 1350. Voor de AEX en de DAX is het berekenen van een doel op dit moment een stuk lastiger.

Voor de DAX is het de vraag of we te maken hebben met een stijgende wig. In dat geval zal de DAX de komende periode nog eerst een stukje kunnen zakken tot ongeveer 7.000 en daarna slechts beperkt verder stijgen.  In het andere geval zitten we nu in het hart van de beweging en zouden, met slecht beperkte correcties, verder moeten stijgen. Voor dit scenario is het belangrijk dat de DAX boven 7.050 blijft. Een niveau daling onder deze stand is dus een signaal in de richting van een daling tot ongeveer 7.000. Een verdere zwakte doet het oude scenario (6600-6350) weer herleven.

Voor de AEX is de kans dat de stijging vanaf 352 een onderdeel is van een correctiepatroon nog wel aanwezig maar wordt minder waarschijnlijk. De kans op verdere stijgingen is door de nieuwe hoogte punten van gisteren toegenomen. Indien de AEX de komende dagen zich boven 361,50 weet te handhaven dienen we zelfs uit te gaan van een versnelling van de stijging. Echter een daling onder 360 zie ik als een verzwakking en opent de weg naar 347-343. In dat geval is de stijging dus nog niet gestart en zitten we nog in een correctie fase.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Beleggerverschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Tradershoek

Bent u geïnteresseerd in handelsstrategieën en trading? Dan heb ik een interessant initiatief voor u die ik onder de aandacht wil brengen. Wij hebben namelijk op ons forum een tradershoek ingesteld. Als handelaren onder elkaar kunt u kennis en ervaring delen.

Het forum is “voor beleggers en door beleggers” dus iedereen kan meedoen.

U kunt de tradershoek bereiken via: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/dagelijkse-discussie/tradershoek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.