SoftBank’s Gangnam Style…

SoftBank Group is gestart in 1981 en staat sinds 1994 genoteerd aan de beurs in Tokyo. Het is, gemeten naar balanstotaal, het op twee na grootste bedrijf van Japan. SoftBank Group is een Japans beleggingsvehikel met een kleine 800 participaties, veelal in technologiebedrijven. De geschatte waarde van alle deelnemingen bedraagt ongeveer het dubbele van de marktwaarde van SoftBank. De CEO Masayoshi Son, goed voor 21 procent van de aandelen, wordt wel de ‘Warren Buffett van de technologiesector’ genoemd.

De meest bekende deelnemingen van SoftBank Group zijn:

  • SoftBank Telecom (99 procent). Mobiele telecommunicatie in Japan. Ontstaan uit Japan Telecom en Vodafone Japan. Gaat wellicht deels (30 procent) naar de beurs in Tokyo en Londen.
  • Sprint Corp. (84 procent). Het derde telefoonbedrijf van de Verenigde Staten. Sprint probeert voor de derde keer in vier jaar tijd te fuseren met T-Mobile US (voor 64 procent eigendom van Deutsche Telecom). De fusie, met een waarde van 26,5 miljard dollar, ligt ter goedkeuring voor bij de antitrustautoriteiten van het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Mocht het dit keer wel lukken, dan worden ze samen de op één na grootste telecommer van de Verenigde Staten.
  • Alibaba (29 procent). Dit belang werd 18 jaar geleden gekocht voor slechts 18 miljoen dollar!
  • ARM Holdings (100 procent). Halfgeleiders ten behoeve van vooral Internet of Things. Onlangs maakte SoftBank bekend 51 procent van de Chinese activiteiten van ARM met een waarde van 775 miljoen dollar in een joint venture met Chinese partners te hebben ondergebracht. Dit is gedaan om de Chinezen gunstig te stemmen, zodat men in China verder kan groeien met halfgeleiders. Tevens maakte SoftBank bekend dat het van plan is om 25% van ARM Holdings te verkopen aan Vision Fund.
  • Yahoo Japan (43 procent). Zoekmachine, internetportaal.
  • Robotica (100 procent van Cybereason, Boston Dynamics (overgenomen van Alphabet) en Schaft).
  • Nvidia (5 procent). Computer hardware, grafische kaarten en chips voor onder andere autonoom rijden en computergames.
  • Nemaska Lithium (10 procent). Canadese mijnbouwer met de grondstof voor batterijen.
  • Daarnaast heeft SoftBank Group lang geleden al de exclusieve rechten op de verkoop van iPhones in Japan van Apple overgenomen.

Een heel belangrijke deelneming van SoftBank Group is de 28 procent die men bezit in Vision Fund. Dit is een investeringsfonds ter grootte van zo’n 100 miljard dollar met ook weer veel deelnemingen en wordt geleid door Son zelf. Andere investeerders in Vision Fund zijn Abu Dhabi (15 procent), Saoedi-Arabië (45 procent), Apple, Qualcomm, Foxconn, Oracle en Sharp. Diverse deelnemingen van Vision Fund worden regelmatig in de media toegeschreven aan SoftBank Group, wat op zich logisch is omdat SoftBank de initiatiefnemer is en dezelfde bestuursvoorzitter heeft. Bovendien denkt SoftBank erover om diverse belangen, waaronder ARM, ter waarde van zo’n 20 miljard dollar door te schuiven naar Vison Fund.

De meest bekende deelnemingen van Vision Fund zijn Uber en kantorendeler WeWork. Het belang van 20 procent in het Indiase Flipkart (soort Amazon) werd onlangs verkocht aan Walmart. Dit levert Vision Fund zo’n 4 miljard dollar op. Het belang was pas afgelopen zomer gekocht voor circa 2,5 miljard dollar. Dit geld is alweer uitgegeven. Niet zo lang geleden stak Vision Fund namelijk 2,25 miljard dollar in GM Cruise, de divisie van General Motors die zelfrijdende auto’s ontwikkelt.

Onlangs heeft Son een deal gesloten met de Saoedische kroonprins Muhammad bin Salman om samen voor 200 miljard dollar het grootste zonnepanelenproject ter wereld te bouwen. De eerste fase kost ongeveer 5 miljard dollar. Dit komt voor rekening van Vision Fund en vreemd vermogen. Daarna moeten de vervolginvesteringen opgebracht worden door de verkochte zonne-energie. Tevens zal SoftBank in een joint-venture met Chinezen groot in zonnepanelen investeren in India.

In het kader van het WK voetbal dat momenteel gaande is, is het nog wel leuk om te vermelden dat SoftBank samen met Saoedi-Arabië, China, VAE en investeerders uit de Verenigde Staten een wereldkampioenschap wil starten voor de beste voetbalclubs ter wereld. Tevens denken ze aan een internationale voetbalcompetitie voor landenteams. De investeerders hebben hiervoor 25 miljard dollar vrijgemaakt.

Er lijkt weinig lijn te zitten in de deelnames van Son, maar dat is schijn. Als zoon van een Koreaanse immigrant zit de ‘netwerkcultuur’ hem in het bloed. De conglomeraat-gedachte zoals we die ook van Hyundai en Samsung kennen, is typisch Koreaans. Aan de ene kant zijn er ‘cash cows’ als telecom en verzekeraars die voor de inkomsten zorgen. Aan de andere kant wordt deze cashflow gestoken in investeringen waarvan in de toekomst veel verwacht wordt als duurzame energie, kunstmatige intelligentie, robotica en Internet of Things. Alle deelnemingen zijn deels met vreemd vermogen gefinancierd. De schuldpositie van SoftBank Group is daardoor fors. Van het balanstotaal van SoftBank Group is 82 procent vreemd vermogen.

SoftBank publiceerde begin mei de vierde kwartaalcijfers van haar gebroken boekjaar. De cijfers versloegen de analistenverwachtingen, vooral omdat deelneming Sprint voor het eerst in tien jaar winst maakte. De omzet van SoftBank in de eerste drie maanden van 2018 kwam uit op 2.350 miljard yen, de brutowinst op 155 miljard yen. Belangrijker dan de winst vind ik in dit geval de waardeontwikkeling van de deelnemingen waarin SoftBank investeert. Met een flinke discount investeer je in heel veel mogelijke toekomstige wereldspelers.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben SoftBank in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.