Shell zit in zwaar weer! Hier is onze handelsstrategie

De prijsval van olie lijkt steeds sneller te gaan. In 2015 ging de prijs met meer dan 35% omlaag, maar in 2016 is er al weer meer dan 20% extra van deze prijs af. Op het moment van schrijven kostte een vat West Texas Intermediate (WTI) $ 31,20. Dat is alweer een behoorlijk herstel ten opzichte van het dieptepunt in 2016, namelijk een prijs van minder dan $ 29,50. Voor een vat Brent is het beeld niet veel anders. Daarvan ligt de prijs op het moment van schrijven met $ 30,13 zelfs onder het niveau van WTI. Dat is een zeldzaamheid.

Wij geven u kosteloos een mooie optiestrategie in grondstoffen. U kunt onze strategie onderaan dit artikel aanvragen.

De alsmaar dalende olieprijs treft de sector in het hart. De prijsdaling houdt nu al 18 maanden aan en dat is sinds het midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw niet meer gezien. Maar ook de consequenties van de prijsdaling worden steeds duidelijker en pijnlijker voor de sector, de bedrijven en de werknemers. De sector heeft sinds het begin van de crisis projecten op de lange baan geschoven of volledig geschrapt met een totale aarde van $ 380 miljard. De waarde van Big Oil is in de genoemde periode al met $ 2,7 biljoen gedaald. Ondanks al die harde ingrepen hebben de oliemaatschappijen de daling van de prijs niet kunnen bijbenen.

Als Goldman Sachs gelijk krijgt kom er bovendien voorlopig nog geen einde aan de prijsval. De analisten wijzen erop, dat het overschot aan olie in 2016 alleen nog maar zal toenemen, omdat de boycot van Iran opgeheven is. De Iraniërs claimen, dat ze dit jaar zeker 500 000 vaten per dag kunnen exporteren naar een markt, waar dagelijks al bijna 2 miljoen vaten teveel worden aangeboden. Daardoor is de opslagcapaciteit wereldwijd overvol en dat betekent nog meer prijsdruk. Volgens sommige analisten zijn bovendien bij een lang aanhoudende prijs van $ 30 per vat de opties om nog verder in de kosten te snijden nagenoeg uitgeput.

Die analisten hebben daarom aangaande deze sector de winstverwachting voor de meeste Oil Majors voor zowel het 4de kwartaal van 2015 alsmede het 1ste kwartaal van 2016 fors verlaagd. Voor Koninklijke Shell verwachten ze een winstdaling van maar liefst 42% voor het 4de kwartaal.

Beleggers en analisten zullen niet alleen in de definitieve cijfers geïnteresseerd zijn, maar zeer zeker in de visie van het management op de nabije toekomst. Veel beleggers zijn bang, dat Shell door het opdrogen van de kasstromen op de niet al te lange termijn niet meer in staat zal zijn om het dividend uit te keren. Het dividendrendement van bijna 10% voor 2016 klinkt aantrekkelijk hoog, maar is ook een teken dat het bedrijf in de problemen zit. Een andere belangrijke kwestie is het al dan niet doorgaan van de overname van BG Group. In de eerste helft van 2015 bood Royal Dutch $ 70 miljard voor het aloude British Gas (BG). Toen was de claim, dat zelfs bij een olieprijs van $ 60 per vat de deal break-even zou zijn. Bij een prijs van $ 50 per vat zou de acquisitie bijdragen aan de operationele kasstromen.

Op het eerste gezicht ziet het er allemaal niet zo best uit, maar dat behoeft toch enige nuancering. Zo is Royal Dutch onder de huidige ceo Van Beurden al in 2014 begonnen om zuiniger om te springen met de beschikbare middelen. In het verlengde daarvan is Shell al in een vroeg stadium begonnen met het afstoten van minder renderende onderdelen. Daardoor is het bedrijf in 2015 in staat gebleken om de operationele kosten met $ 4 miljard te verlagen. Het bedrijf denkt in 2016 de kosten opnieuw met nog eens $ 3 miljard te kunnen verlagen. Dat gebeurt onder meer door 2800 banen te schrappen. Royal Dutch onderscheidt zich met deze slagvaardigheid van de concurrentie. Een positief aspect is ook – dat wordt wel eens vergeten – dat Shell grote downstreamactiviteiten heeft. Daarmee doelen we op

de raffinaderijen die het bedrijf exploiteert. Die zijn dankzij de lage olieprijs zeer rendabel en winstgevend. Olie is een onmisbare grondstof. Die hoge winstgevendheid biedt Royal Dutch een stootblok om de dalende winstgevendheid van de olie gedeeltelijk te compenseren! Hier is Royal Dutch minder kwetsbaar dan sommige concurrenten en dat maakt de kans dat het bedrijf deze moeilijke jaren zal overleven zeer aannemelijk.

Royal Dutch noemt overigens de overname van BG als absoluut noodzakelijk om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen.

Mooie optiestrategie in grondstoffen. Wij geven onze strategie gratis weg. Hier Aanvragen

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

Bron: Rendabel Beleggen

3 gedachten over “Shell zit in zwaar weer! Hier is onze handelsstrategie”

  1. Met een ‘overschot aan olie’ heeft een prijsval, of eventuele, niets te maken trouwens. Het is nu al uit de grafiek te halen waar olie heen gaat en hoe, en de grafiek kan niet weten of er een ‘overschot’ is, of zal zijn, ergens.
    De kracht van technische analyse wordt nogal eens onderschat….

  2. Overname van BG wordt een succes. Dividend blijft hierdoor gehandhaafd, Ik ben van plan om mijn positie in dit geweldige fonds uit te breiden. Shell is een bedrijf die wereldoorlogen heeft overleefd en dit bedrijf krijg je echt niet om. Blij dat de overname is afgerond.

  3. Weet niet of dit zo’n succes wordt Hans, BG is voornamelijk gas.. Wil je niet ontmoedigen, maar natural gas is voor de komende jaren ook niet the place to be, elke commodity krijgt er van langs deze crisis..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.