Profiteer van robuuste Amerikaanse groei

Met uitzonderlijke economische veerkracht laten de Verenigde Staten sinds de start van 2023 de rest van de ontwikkelde markten ver achter zich. Begin 2023 werd een groei van slechts 0,3% verwacht, die uiteindelijk op 2,5% uitkwam. Dit scenario lijkt zich te herhalen. De schatting voor 2024 was eerder 1,2%, maar al op 28 maart werd deze bijgesteld naar 2,2%. De kracht komt van stimuleringspakketten en sterke consumptieve bestedingen, ondanks hogere rentes.

Voor Europese economieën is het beeld anders. Die bevinden zich in- of op de rand van een recessie, zagen een veel zwakkere groei in 2023 en ook de vooruitzichten zijn minder rooskleurig.  Dit contrast uit zich ook in de haperende Europese productiviteit: in de VS steeg deze in het vierde kwartaal met 2,6% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In de Eurozone daalde de productiviteit over dezelfde periode met 1,2%.

Krzysztof Janiga, Senior Equity Strategist bij State Street SPDR ETFs: “Hoewel de meeste aandacht uitgaat naar de sterke prestaties van de S&P 500® Index hebben de Amerikaanse Midcaps, de blue chips in de afgelopen 25 jaar ruimschoots overtroffen in performance. Dankzij de sterker dan verwachte groei, matigende inflatie en een steeds voorzichtigere Federal Reserve, zijn Amerikaanse Midcaps sinds november opgeveerd met een rendement van 28,9%*.

Het sterke groeipotentieel van Midcaps steunt op drie pijlers:

  • Binnenlands Profiel: Bedrijven in de S&P Mid-cap 400® Index genereren 77% van hun omzet binnen de VS. Dat is een voordeel in de robuuste Amerikaanse economie.
  • Sectorcompositie: Midcap bedrijven zijn oververtegenwoordigd in cyclische sectoren, zoals Industrials (22% van de index) en Consumer Goods. Ze profiteren van stimuleringsmaatregelen zoals de Chips Act en van robuuste consumentenuitgaven.

Waarderingsniveaus: Met een koerswinstverhouding van 16,5x zijn Midcaps relatief betaalbaar vergeleken met de S&P 500 Index, die tegen een K/W van 21,2x handelt. Ondanks lagere multiples blijft de kwaliteit van de winsten sterk. Bedrijven in de S&P Mid-cap 400® Index overtroffen in het vierde kwartaal de verwachtingen met 8%, voor de S&P 500 was dit 7%.

* Peildatum 27 maart

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.