De timing kan niet beter. Het WK Voetbal is begonnen en ING is de hoofdsponsor van het Nederlands Elftal. Toevalligerwijze kunnen we binnen nu en twee maanden op de Amsterdamse beurs weer een echt Nederlands beursfonds begroeten: verzekeraar Nationale Nederlanden Group. Deze, door de Europese Commissie afgedwongen, afsplitsing van ING Group wordt in de media en door potentiële beleggers met het nodige enthousiasme ontvangen.
In eerste instantie zal 25 procent van de aandelen NN naar de beurs worden gebracht. Analisten schatten in dat dit ING circa 2 miljard euro zal kunnen opleveren. De totale waarde van NN wordt daarmee dus getaxeerd op 8 á 9 miljard euro.
Het moge duidelijk zijn dat NN AEX-potentie heeft. Het zal binnen de kortste keren onderdeel gaan uitmaken van de AEX. De beursgang wordt verkocht als ‘interessant dividendaandeel’. Vanaf de tweede helft van 2014 kan er al dividend tegemoet gezien worden. Vanaf 2015 zal er gemikt worden op een pay-outratio van 40 á 50 procent. Het dividendrendement kan daarmee geschat worden op 4,8 procent. Het is een rendement dat vergelijkbaar is met weduwen- en wezenfonds Royal Dutch Shell.
Marketingtechnisch gezien is logisch dat ING het aandeel NN aan de man probeert te brengen als dividendkampioen. Immers, iedere belegger is op het moment naarstig op zoek naar rendement en daarmee zijn de hoog dividendaandelen zeer gevraagd. Maar beleggers moeten zich niet blind staren op enkel het dividendrendement. Belangrijk is ook om te verder te kijken, bijvoorbeeld naar waar NN dat uit te keren dividend mee moet gaan verdienen.
De verdiensten moeten komen uit groei, vooral uit Oost Europa. Het valt te bezien of dat zal gaan lukken. Verder focust NN zich vooral op levensverzekeringen, vermogensbeheer en in mindere mate op schadeverzekeringen. NN is aanwezig in 18 landen. De meeste winst wordt gerealiseerd in Nederland, maar Japan, Polen, België en Hongarije zijn eveneens belangrijke markten.
Alleen vermogensbeheer is een tak van sport waarmee groei gerealiseerd kan gaan worden. Op schadeverzekeringen moet regelmatig geld toegelegd worden, zeker nu het veranderende klimaat regelmatig voor grote schades zorgt (en dan vooral in Oost Europa!). De markt voor levensverzekeringen is er één die op sterven na, dood is. Het betreft een zogenaamd gesloten boek; nieuwe polissen worden niet meer verkocht en bestaande polissen worden langzaamaan afgebouwd. Het betreft hier vooral lijfrentes in Japan en beleggingsverzekeringen in Nederland.
Zoals de slagzin van ING zo mooi luidt is Oranje kansen zien… Nou, wanneer u in een (Nederlandse) verzekeraar wilt beleggen, dan zie ik meer heil in Aegon. Aegon kan dan niet tippen aan het verwachte dividendrendement van NN, maar een rendement van 3,5 procent is toch ook niet slecht. Bovendien is het de verwachting dat het dividend de komende jaren verhoogd zal gaan worden.
Veel belangrijker is wel de geografische spreiding. Aegon zit natuurlijk ook in Europa maar ook in opkomende regio’s als China, Brazilië en India. Groot is Aegon in het Verenigd Koninkrijk en vooral in de Verenigde Staten. In dat laatste land wordt ruim 60 procent van de onderliggende brutowinst behaald. NN heeft hier haar belangen moeten afstoten.
Naar verwachting zal zowel het Verenigd Koninkrijk als in de Verenigde Staten op redelijk korte termijn de rente gaan stijgen. Aegon kan met een hogere rente eenvoudiger aan haar toekomstige verplichtingen voldoen waardoor er genomen reserveringen met winst vrij kunnen gaan vallen. Bovendien doet Aegon vrijwel niet in schadeverzekeringen (wel in de Verenigde Staten, vooral in ziektekosten).
Naast het kunnen profiteren van een hogere rente, kan Aegon haar geld goed gaan verdienen met pensioenpolissen. Steeds meer pensioenfondsen besteden zowel het vermogensbeheer als het polisbeheer uit aan verzekeraars. Aegon staat dan regelmatig bovenaan het lijstje van het fondsbestuur. In het Verenigd Koninkrijk gaat de hele pensioenmarkt door overheidsingrijpen op de schop; Aegon heeft dit zien aankomen en heeft de juiste maatregelen getroffen. Hiermee zal Aegon een toppositie kunnen veroveren in de Britse pensioenmarkt.
Beide verzekeraars zijn vooralsnog niet af van de diverse woekerpolisclaims en kunnen nog flink besparen op hun bedrijfsvoering en de gemaakte kosten. Daarentegen profiteren ze momenteel optimaal van de aantrekkende hypotheekverkoop in Nederland. Kansen genoeg lijkt me…
Auteur heeft privé geen positie in genoemde aandelen, cliënten van Fintessa hebben Aegon in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer
Start met Automatisch Beleggen
Het vroeg signalen van een trend kan bij beleggen leiden tot veel meer winst. Zo hebben wij al in september 2016 een artikel over bitcoin besteed.
Beleggen biedt je tegenwoordig meer kansen om iets goeds met je vermogen te doen, dan sparen. Daardoor zijn meer en meer mensen op zoek naar allerlei goede beleggingen.
Particuliere beleggers houden vast aan hun techaandelen ondanks de stevige terugval van de sector tijdens de recentelijke marktvolatiliteit.
De wateroverlast in Limburg, België en Duitsland houdt aan breidt zich uit naar het noorden. De minister-president van de Duitse deelstaat heeft de storm omschreven als „een vloed van historische prop...
Echt logisch is het niet om in dit stadium van de crisis een financial naar de beurs te brengen.
En waar de grootste klappen zullen vallen wil je niet aan beginnen, en al helemaal niet in zitten…