De stand van zaken in de Braziliaanse economie

De groei van het BBP van Brazilië zou dit jaar nauwelijks +2% zijn, tegen de verwachte +2,5%  en de +3,7% gemiddeld over de laatste 10 jaar. De export sector zal profiteren van het economisch herstel in de Verenigde Staten en Europa, maar lijden onder de economische vertraging in China. De investeringen zullen naar verwachting afnemen als gevolg van het dalende vertrouwen van de ondernemers en van de renteverhogingcyclus die langer duurde en meer impact had dan verwacht. Tot slot lijdt de groei van de consumptie van huishoudens onder de hoge inflatie, is de groei lager dan de verwachte winst en is er sprake van een marginale toename van de werkloosheid. Dat schrijft Stéphane Barthélemy, Vice President – Senior Portfolio Manager bij State Street Global Advisors over de stand van de Braziliaanse economie, groeisectoren, verwachtingen voor de economie en de gevolgen van het WK hierop.

Maar Brazilië heeft ook belangrijke troeven. Het land is rijk aan grondstoffen (olie, ijzererts, soja, enz.) en de bevolking is groot en jong (meer dan 200 miljoen mensen, waardoor het vijfde meest bevolkte land in de wereld is). De normen van consumptie halen geleidelijk aan die van de ontwikkelde landen in. De Braziliaanse markt is nu beter in balans door het winnen en de export van grondstoffen, de binnenlandse consumptie, en de rijkdom van de sectoren olie en mijnbouw waarvan andere sectoren van de economie hebben geprofiteerd.

• Braziliaanse groeisectoren
Het bankwezen en de consumptie lijken een betere toekomst dan grondstoffen te beloven. De natuurlijke hulpbronnen, die in 2008 goed waren voor bijna twee derde van de score, wegen nu nauwelijks voor meer dan een derde mee. In 2004 waren oliemaatschappij Petrobras en mijnbouwbedrijf Vale alleen al goed voor meer dan 40% van de markt, terwijl de MSCI slechts 5 waarden van consumptie en 3 banken bevatte. Het telt nu respectievelijk 18 en 15, terwijl Petrobras en Vale slechts 20% van de rating vertegenwoordigen. Deze sectorale convergentie is het gevolg van een sterke groei van het besteedbaar inkomen en het opgenomen consumentenkrediet in de laatste 10 jaar, en van het einde van de super-cyclus van grondstoffen die China massaal invoerde voor de aanvang van de transformatie van haar business model. Toch moet de waardevermindering van de Real op korte termijn de concurrentiepositie van exporterende bedrijven verbeteren en de consumentenbestedingen en de inflatie drukken.

• Factoren om rekening mee te houden alvorens te beleggen in Brazilië:
1 – de dubbele tekorten (lopende rekeningen momenteel -3,7% en een begrotingstekort van waarschijnlijk -4%), die opnieuw van invloed kunnen zijn op de Braziliaanse Real,  zoals de Amerikaanse rentetarieven en dollarkoers worden beïnvloed door Fed tapering.

2 – de volatiliteit van de grondstoffenprijzen (Brazilië is een belangrijke exporteur) veroorzaakt door het herstel van de economische activiteit in de Verenigde Staten en Europa en door de verandering van het Chinese business model, kondigen het einde van de grondstoffen super-cyclus aan.
3 – interventie beleid van de Rousseff administratie op veel fronten (bankwezen, rente/wisselkoersen en energie). De laatste peilingen geven aan dat haar populariteit op zijn laagst is op dit moment – tussen de 33% en 35% – wat goed wordt ontvangen in de markt. Rivaal Aecio ligt toch nog ver achter met 24%, wat erop wijst dat Dilma Rousseff de volgende ronde van de presidentsverkiezingen in oktober met 38% van de stemmen tegen 32% voor Aecio zou kunnen winnen.

• Verwachtingen voor de toekomst van de Braziliaanse aandelenmarkt
Het land kende een toename in beleggersenthousiasme na de Real crisis in 2002 (+424% in totaal en in EUR, van december 2001 tot juni 2008). In juni 2008 werd de Braziliaanse markt hard geraakt door de wereldwijde financiële crisis, en het leed sinds 2010 – het jaar van de inhuldiging van Dilma Rousseff – onder het wantrouwen van de beleggers (-36%, december 2010 tot december 2013). Na een moeilijke start van dit jaar in vergelijking met andere opkomende markten, heeft Brazilië zich hersteld (+9% sinds het begin van het jaar) door afgenomen vrees voor Fed tapering en een verzwakte Dilma Rousseff in de peilingen.

• De gevolgen van het verloop van het WK voetbal op de Braziliaanse economie, beurs en aandelen
Het WK voetbal zou de Braziliaanse economie kunnen ondersteunen, maar zoals hierboven vermeld zijn sommige belangrijke economische factoren (met uitzondering van de export) in verval. Dit sportevenement zal daarom waarschijnlijk slechts marginale economische gevolgen hebben. De staat heeft bijna 9 miljard EUR besteed aan infrastructurele projecten, vervoer en telecommunicatie. De verwachte voordelen hiervan vallen ergens in de orde van 40 basispunten van het BNP. Echter, de administratie wordt sterk bekritiseerd in voor geïnvesteerde bedragen (vaak beduid als niet-prioritair) en voor de vertragingen in de realisatie van de projecten. In termen van investeringen zouden de toeristische industrie, de transport-, media- en telecommunicatie-industie, alsmede de niet-discretionaire consumptie sector het goed moeten doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.