Opties Ahold lopen af

In mijn column van 2 september 2010 stelde ik voor het aandeel Ahold te kopen en daar een optiecombinatie op te geven die in juni 2011 afloopt. Aangezien juni steeds dichter bij komt, is het raadzaam om de constructie onder de loep te nemen en te beoordelen wat we moeten doen.

Aandeel deed niks

Op het moment van mijn eerste column noteerde Ahold € 9,68. Nu staat de koers € 9,77. Daarnaast hebben we recentelijk nog € 0,29 aan dividend ontvangen (bruto). Per saldo hebben we dus slechts € 0,38 met het aandeel verdiend, circa 4 procent. De AEX is in dezelfde periode met 5 % gestegen, exclusief het dividend. Maar goed, ook hier blijkt maar weer eens dat rendement en risico hand in hand gaan.

AEX en Ahold
AEX en Ahold

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Maar gelukkig stelde ik niet alleen het aandeel voor, maar ook opties. Wij tuigden de volgende combinatie op:

Koop aandeel Ahold € 9,68
Verkoop call AH juni 2011 strike € 9,60 € 0,78 –
Verkoop put AH juni 2011 strike € 9,60 € 0,82 –
Netto investering € 8,08

Op dit moment noteert het aandeel € 9,77, de call € 0,28 en de put € 0,11. Als we kijken naar de intrinsieke waarde dan is de call € 0,27 waard en de put niks. Op 1 eurocent na is de call dus volledig intrinsiek. Dit betekent dat de kans aanwezig is dat we uit hoofde van de call de aandelen moeten leveren. Uit ervaring weet ik dat dit vaak nooit volledig gebeurt, maar vaak zal dit betrekking hebben op een gedeelte van de positie.

Omdat we eigenlijk alleen nog maar de put kunnen verdienen en toch koersrisico lopen (het aandeel kan bijvoorbeeld de komende weken alsnog fors dalen en dan zijn we bij geen assignment de volledige winst kwijt) besluit ik de volledige positie te sluiten. Dit betekent dat ik ook de put terugkoop. Op deze manier is de gehele positie uit te boeken. Vraag is uiteraard wat we dan verdient of verloren hebben.

Opbrengst

Zoals gezegd verkopen we de aandelen en moeten we beide opties terugkopen. Per saldo ontvangen we  € 9,39  (= 9,77 – 0,28 – 0,11). Daarnaast hebben we bruto € 0,29 aan dividend ontvangen. Per saldo hebben we dus in totaal € 9,68 ontvangen. Onze oorspronkelijke investering bedroeg € 8,08, waardoor we een winst realiseren van € 1,60. In percentages is dat een winst van 19,80 % in 9 maanden tijd.  Wat mij betreft al met al geen slecht rendement.

drs Richard H.J. de Jong RBA is adjunct directeur vermogensbeheer bij Van Lieshout & Partners N.V. Privé heeft hij positie in Ahold. Voor zijn cliënten heeft hij een positie in aandelen en/of opties Ahold. De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Gratis nieuwsalert

Als u nog geen abonnement heeft op onze gratis nieuwsalerts kunt u lid worden. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interessegebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

1 gedachte over “Opties Ahold lopen af”

  1. Ik heb op tijd mijn aandelen verkocht en nu weer een langzaam weer instappen.
    Je kon het aan zien komen ditmaal. Meer verdiend als met calls schrijven.
    Je bent onafhankelijker en marge is groter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.