Belangrijk keerpunt beurzen

De berichten van de afgelopen tijd, u kent ze wel neem ik aan, voeden de gedachte dat het feest op de beurzen even over is. Trends worden gebroken en een minimaal serieuze correctie lijkt aangevangen. Trouwe lezers weten dat in mijn ogen deze correctie wel eens zou kunnen uitmonden in een serieuze daling, waarbij het zelfs mogelijk is dat we de bodems van maart 2009 weer op gaan zoeken. Waarschijnlijk klinkt dat velen als onrealistisch in de oren, dat kan ik me voorstellen, voor mij is het echter een reëel scenario.

Guur weer

Een recessie heeft ten doel  om een tijd van overproductie weg te werken en weer een basis te vormen voor een nieuwe periode van groei. Dit proces komt veelal om de vier jaar voor, niets nieuws dus. Om de 60 tot 70 jaar zien we een zware variant van de recessie voorbij komen, de Kondratieff golf. De bedoeling van een neergang in deze cyclus is om ons weer met beide benen op de grond te zetten en om een stevige basis te vormen voor een nieuwe opgaande fase. Probleem is dat dergelijke neergangen in deze cyclus lang kunnen duren. Martien van Winden beschrijft in zijn boek De financiële canon van Nederland, de periode 1920-1932 als de tweede neergaande fase. Nu zitten we in de derde neergaande fase. Deze is volgens Martien in 2000  gestart. Omdat een aantal indices in 2007 een top hebben gemaakt, is het naar mijn mening ook mogelijk om de start van de neergang in 2007 te leggen.

Belangrijk is om er vanuit te gaan dat een nieuwe opgaande fase nog wel even op zich kan laten wachten, zeker als we in ogenschouw nemen dat er nog wel een aantal problemen zijn die eerst opgelost dienen te worden. Denk hierbij met name aan de schuldenproblematiek.

Beurzen

Als we uitgaan van een top in 2007 dan heeft de S&P 500 in de periode 2007-2009 een daling laten zien. Deze daling is voor ongeveer 76,4 % hersteld. Nu zien we dat de opgaande trend sinds maart 2009 lijkt te breken. De combinatie van deze factoren maakt me erg voorzichtig.

Het kan namelijk de start van golf C inhouden. In veel gevallen, niet alle, is een C golf bijzonder krachtig en staat in relatie tot golf A. De verhoudingen die we vaak tegen komen variëren van 61,8% van de lengte van A tot een gelijke lengte. Om een beeld te geven voor de S&P geef ik op basis van deze verhoudingen een aantal projecties.

Een daling van 61,8% * golf A zou neer komen op ongeveer 920 en als golf C gelijk is aan A komen we uit op ongeveer 460. Met andere woorden, als het juist is dat we nu te maken hebben met het einde van het herstel, en daar heeft het alle kenmerken van, dan is een forse tot zéér forse daling mogelijk. Voordeel is dat aandelen dan zeer goedkoop zijn en dat er vanaf dat punt waarschijnlijk weer een nieuwe opgaande fasestart. Een tijdelijk probleem is dat de huidige aandelen in bezit wel eens sterk kunnen dalen en daarom is het in mijn ogen beter om even afscheid te nemen.

TA S&P 500 25 mei 2011
TA S&P 500 25 mei 2011

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

Conclusie

In veel markten is de stijgende trend sinds maart 2009 gebroken of bezig met een doorbraak. Vanuit technisch perspectief is dan minimaal een correctie te verwachten over deze stijging.Ik denk echter dat er meer aan de hand is en dat de stijging sinds maart 2009 slechts een herstel is geweest op de daling 2007-2009. Mijn scenario is dan ook dat de komende tijd zich een daling kan ontwikkelen die uiteindelijk de bodems van 2009 gaat benaderen of mogelijk zelfs doorbreken. In een dergelijke situatie kun je naar mijn mening het aandelenbezit beter tot een minimum beperken.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

4 gedachten over “Belangrijk keerpunt beurzen”

 1. Dan kunnen de aandelen straks wel mooi laag staan maar ik denk dat niemand meer iets op de bankrekening heeft staan om iets te kopen. Helemaal uitgekleed door de zware lasten en lage rente’s . Ook bij de banken krijg je moeilijk nog een lening. Iedereen heeft straks de centen nodig om de eindjes aan elkaar vast te knopen en vooral het gevoel dat je zuur verdiende belasting geld naar Griekenland word geloosd doet je beseffen dat iedereen jou geld wil. Krijg toch iedereen de klere!!

 2. Moedig stuk, complimenten.
  Ik ben benieuwd.

  Ik verwacht zelf DE bodem omstreeks 2017.
  De top is dus gezet in 2000.

  Maar een daling van 2011 naar 2017 lijkt mij wat veel van het goede.
  Ik ga voor een top van de huidige bull markt (binnen een grotere bear markt vanaf 2000) in 2013 en dan dalen tot 2017.

 3. Onno,

  In het moderne beleggen kan zowel geld worden gemaakt met een stijging (long) als daling (short) van de beurzen. Daar bestaan de gepaste financiële instrumenten voor. Het enige dat niet opbrengt is een zijdelings bewegend scenario. Maar wees gerust, de Goldman Sachsen, JP Mogan Chasen, enz. van deze wereld zorgen er wel voor dat dit laatste niet gebeurd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.