Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de centen letten

Gezien de huidige omstandigheden moeten overheden en bedrijven steeds meer op hun budgetten letten om kosten te besparen. Op het gebied van IT is hier nog veel winst te behalen. Eén van de bedrijven, dat gespecialiseerd is op het gebied van kostenbesparende IT implementatie, is Atos S.A.

Atos S.A. is door een recente acquisitie van SIS (Siemens IT Solutions) in Europa de grootste dienstverlener gespecialiseerd in IT consultancy, IT systeembeheer, outsourcing en het verwerken van online/offline betalingstransacties. Het bedrijf is door informatiebeheer te implementeren en te optimaliseren nauw betrokken bij het verhogen van de omzet, winst en productiecapaciteit.

Atos S.A. heeft door de jaren heen wat fusies, overnames en reorganisaties doorstaan. Het management van Atos is hier ontzettend sterk in. Dit kenmerkt de kracht van een succesvol value bedrijf als Atos, waarbij het management beschikt over de vaardigheid om overnames en fusies te initiëren die van de meet af aan een aanvulling zijn voor het bedrijf. Tot voor kort was het bedrijf bekend onder de naam AtosOrigin, maar het afronden van de belangrijke acquisitie met SIS en het begin van een vruchtbare samenwerking met Siemens AG heeft het management doen besluiten om Atos een nieuw imago te geven.

Atos S.A. werkt samen met bedrijven als soft- en hardwareproducenten EMC2, IBM, HP, Microsoft, Oracle, SAP en Siemens. Op deze wijze blijft het bedrijf up-to-date van alle technologieën en kan het haar klanten voorzien van alle IT en ‘know how’. Hierbij valt te denken aan de ontwikkeling van software voor het dagelijks versturen van 45 miljoen planten en bloemen bij FloraHolland, maar ook het aansturen van 900 servers en 9500 computers tijdens de Olympische spelen of het beheren van 60 miljoen medische dossiers voor de medische sector in Frankrijk.

In rol van consulent start de dienstverlening van Atos, door in overleg met de werknemers en het management van de cliënt, tot een IT aanpak te komen die de efficiëntie en de winstgevendheid moeten vergroten. De adviezen en systemen die Atos adviseert en installeert zijn vaak zeer gecompliceerd en voor het gros van de cliënten moeilijk te begrijpen. Daarom levert Atos in de meeste gevallen het benodigde personeel om de geleverde systemen te beheren. Deze outsourcing is een lucratieve business. Derhalve heeft Atos zelfs een eigen outsourcing divisie opgesteld. Maar Atos is ook Europees marktleider in het verzorgen van betalingstransacties, zoals initiëren, afhandelen en beheren van allerhande betalingen zowel online als over the counter.

Het hoofdkantoor van het nieuwe Atos S.A. is gevestigd in Bezons te Frankrijk. Met ruim 75.000 medewerkers is het bedrijf actief in meer dan 42 landen. In 2010 waren de medewerkers van AtosOrigin goed voor een omzet van EUR 5 miljard en voor SIS was dit een omzet van EUR 3,5 miljard. Gezien de cijfers van het eerste half jaar van EUR 2,48 miljard samen met de omzet van SIS (op basis van 2010) kan voor 2011 een omzet worden verwacht van > EUR 8 miljard.

Resultaten Atos SA 2010 en 2011
Resultaten Atos SA 2010 en 2011

Bron: http://atos.net/NR/rdonlyres/CB5021E9-7234-4B1B-9E31-8A6B92403E01/0/AtosInvestorDayPresentationMorning.pdf

Momenteel wordt Atos S.A. verhandeld tegen een koers van EUR 36 per aandeel. Dit is ongeveer een 7x 2012 EBIT. EBIT: Earnigs Before Interest and Taxes. Dit is een maatstaf voor de operationele inkomsten (omzet minus kosten) voor aftrek van rente en belasting. Zie voor meer informatie mijn eerder artikel https://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/beter-een-aandeel-in-de-hand/.

In het verleden werd Atos zelfs regelmatig verhandeld tegen 12x 2012 EBIT.

Voor meer informatie over actuele ontwikkelingen en beleggingsadvies gericht op goud- en zilvermarkt, wil ik u graag verwijzen naar de website www.goldstarsnewsletter.com of neem contact met ons op voor een gratis rapport.

drs. Maurice Essers (linkedin)
Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer

De klanten van Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer hebben een positie in dit fonds. De auteur zelf heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *