Beleggers keken net zo reikhalzend uit naar de kwartaalcijfers van NVIDIA als kinderen naar de intocht van Sinterklaas. De Amerikaanse maker van de veelgevraagde grafische kaarten stelde niet teleur: de omzet in het derde kwartaal van 2023 verdrievoudigde jaar-op-jaar (zie grafiek). Beleggers koesteren nu de hoop dat de producten van NVIDIA de productiviteit in de brede wereldeconomie naar een hoger plan zullen trekken. Vooralsnog is die droom springlevend.
Winst per aandeel schiet omhoog
NVIDIA overtrof in het derde kwartaal de verwachtingen van analisten met een ruime marge. De omzet kwam uit op $18,12 miljard, terwijl $16,18 miljard werd verwacht. De winst per aandeel arriveerde op $4,02, ruim boven de voorspelling van $3,37. Voor het vierde kwartaal verwacht het bedrijf uit te komen op een verdere stijging van de omzet naar $20 miljard, zelfs als het rekening houdt met verminderde vraag uit China door strengere exportrestricties vanuit de VS. Maar liefst 80% van het resultaat kwam voort aan leveringen aan uitbaters van datacenters, waarbij leveranciers van clouddiensten als Amazon, Microsoft en Alphabet de helft voor hun rekening namen.
Kan NVIDIA dit groeitempo volhouden?
De grote vraag is nu hoelang NVIDIA dit bizarre groeitempo kan volhouden. Op korte termijn is NVIDIA-CEO Jensen Huang als een honkbalspeler die een homerun heeft geslagen tot ver buiten het stadion. Hij haast zich nu om zoveel mogelijk spelers over de thuisplaat te brengen. Er is meer vraag naar grafische kaarten dan hij kan leveren. Dat houdt de verkoopprijs van de meest geavanceerde producten op ongeveer $40.000 per stuk en de bruto winstmarge op een comfortabele 74%.
Voor een voortdurende groei op langere termijn is het nodig dat afnemers de geboden rekenkracht weten om te zetten in verhoogde productiviteit voor hún afnemers. Kunstmatige intelligentie (AI) dient toepassing te vinden in alle sectoren van de economie. Dat zou een enorme game changer zijn in een tijd van sterke vergrijzing en een structureel te kort aan arbeidskrachten. Huang zelf vergelijkt AI met een ontwikkeling gelijk aan die van het internet. In die visie leidt technologie tot een vierde industriële revolutie.
Beleggers reageren afwachtend
Met een groeipercentage van meer dan 200% is het niet gek dat beleggers na de publicatie van de kwartaalcijfers afwachtend reageerden. De koers van het aandeel NVIDIA bevond zich al in de buurt van de hoogste koers ooit en kwam nauwelijks van zijn plaats. “Eerst zien, dan geloven” lijkt de markt daarmee te zeggen. Het wachten is nu op concrete, overtuigende resultaten van bedrijven als Amazon, Microsoft, Alphabet en andere grote multinationals in de kopgroep van AI-specialisten.
Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden