De eindejaarsrally begon opnieuw vroeg dit jaar

De eindejaarsrally op de aandelenmarkt begon dit jaar vroeg, net als vorig jaar. Voorzichtig gepositioneerde beleggers waren bang om de boot te missen. Het eindejaarseffect is echt en maakt van december wereldwijd de beste beleggingsmaand van het jaar met gemiddeld een vijfde van het jaarrendement.

Vier aanleidingen voor de eindejaarsrally

Sterke fundamentele en technische factoren versterkten elkaar dit jaar. Een daling van de Amerikaanse 10-jaars rente vanaf een niveau van 5% en een daling van de olieprijs vanaf $90 per vat vielen samen met het einde van winstdalingen bij Amerikaanse bedrijven, geleid door de sterke technologiesector. Een draai van het sentiment onder voorzichtige beleggers (die in de afgelopen maanden netto verkoper waren van aandelen en met meer dan 5% cash langs de zijlijn stonden) viel samen met nieuwe aandeleninkopen door bedrijven zelf. Vorig jaar was november een goede beleggingsmaand, was december zwak en volgde in januari een ommekeer.

Gemiddeld 1,8% rendement op aandelen in december

December is doorgaans de sterkste maand voor aandelenrendementen, met november vlak daarachter (zie grafiek). December levert wereldwijd een gemiddeld rendement van 1,8%. Dat is ruim één vijfde van het gemiddelde jaarrendement in de afgelopen vijftig jaar. Onze analyse van vijftien grote markten laat zijn dat het decemberrendement historisch gezien het grootst is voor de Hang Seng Index in Hong Kong (3,0%) en de FTSE 250 Index in het Verenigd Koninkrijk (2,7%). Het kleinste effect wordt gemeten voor de Spaanse IBEX Index (0,5%) en de Franse CAC 40 Index (1,2%). Over het algemeen is de eindejaarsrally sterker buiten de Verenigde Staten, waar het gemiddelde voor de S&P 500 Index rond de 1,3% ligt.

‘Santa Rally’ steeds langer

De term eindejaarsrally, of Santa Rally, werd bedacht in 1972 en richtte zich aanvankelijk op een klein aantal dagen rond de jaarwisseling. Sindsdien is de periode steeds langer geworden, voor een deel omdat beleggers er steeds vroeger op anticipeerden. De eindejaarsrally wordt vaak in één adem genoemd met het januari-effect. In december ruimen beleggers hun portefeuille op om in januari te beginnen met een nieuwe beleggingsallocatie. Aan het begin van een nieuw jaar is met twaalf maanden te gaan het sentiment vaak positief en wordt gemiddeld genomen offensiever belegd.

Dit jaar zou de eindejaarsrally best heel krachtig kunnen zijn. Door de hoge rente en alle geopolitieke spanningen staat er veel geld langs de zijlijn en zijn de cashniveaus van institutionele beleggers hoog. Als de inflatie daalt, rentes worden verlaagd en bedrijfswinsten weer verbeteren kan er ook dit jaar een positieve draai in het sentiment komen. Als de technologiesector opnieuw het voortouw neemt kan ook de Nederlandse AEX Index goed uit de verf komen via een bovengemiddelde weging van de technologiesector met Adyen en de drie chipmachinemakers ASML, ASMI en Besi.

Grafiek: Het seizoenseffect op de aandelenmarkt

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.