Nvidia: $2 biljoen tegen 2030?

Nvidia, een toonaangevende chipmaker, heeft onlangs een indrukwekkende prestatie geleverd door een marktkapitalisatie van $1 biljoen te bereiken. Dit succes is het resultaat van een decennium van snelle groei en innovatie. Maar wat betekent dit voor de toekomst van Nvidia? Kan het bedrijf zijn marktkapitalisatie tegen het einde van het decennium opnieuw verdubbelen tot $2 biljoen?

Een groot deel van de winst van Nvidia vond plaats in de afgelopen 10 jaar, toen zijn aandeel met ongeveer 10.870% omhoogschoot. Die enorme rally zou een investering van $1.000 hebben omgezet in bijna $110.000.

Beleggers zouden na die multibagger-winsten misschien in de verleiding komen om wat winst te nemen, maar kan het aandeel van Nvidia opnieuw verdubbelen en tegen het einde van het decennium een marktkapitalisatie van $2 biljoen bereiken?

Hoe kwam Nvidia bij de 12-nul club?

Tussen fiscaal 2013 en fiscaal 2023 (dat eindigde in januari), steeg de omzet van Nvidia met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 20% van $4,28 miljard naar $26,97 miljard. Zijn aangepaste nettowinst groeide met een CAGR van 28% van $728 miljoen naar $8,37 miljard.

De groei van Nvidia in de eerste helft van het afgelopen decennium werd voornamelijk gedreven door de PC gaming- en professionele visualisatiemarkten. Maar het verkocht ook geleidelijk meer high-end GPU’s aan datacenters, die zijn chips installeerden om AI-taken te versnellen. De robuuste groei van de AI-markt dreef Nvidia vervolgens aan om meer speciale chips voor datacenters te lanceren.

Nvidia genereerde in fiscaal 2023 56% van zijn omzet uit de datacentermarkt, vergeleken met slechts 7% van zijn omzet terug in fiscaal 2015. De verhouding van zijn omzet uit de gamingmarkt daalde tijdens dezelfde periode van 44% naar 34%.

De impact van de pandemie

Nvidia beleefde een grote groeispurt in fiscaal 2021 en fiscaal 2022 toen de pandemie meer consumenten dreef om nieuwe pc’s aan te schaffen voor online lessen, thuiswerk en high-end videogames. Het stijgende gebruik van cloudgebaseerde diensten gedurende de crisis zette ook meer datacenteroperators aan om hun servers te upgraden met GPU’s van Nvidia.

Maar in fiscaal 2023 bleef de omzet van Nvidia vlak en daalde zijn aangepaste EPS met 25%. Zijn groei stagneerde toen de verkoop van nieuwe pc’s kelderde in een post-pandemische markt en macro-tegenwind datacenteroperators dwong hun uitgaven te beteugelen. Stijgende rentetarieven knalden ook de waarderingen van bubblier groeiaandelen op de markt.

Als gevolg daarvan zakte het aandeel Nvidia naar een dieptepunt van twee jaar op $108,13 op 13 oktober 2022 – wat zijn marktkapitalisatie verminderde tot minder dan $300 miljard. Het aandeel Nvidia veerde echter terug toen de groei van de generatieve AI-markt – geleid door populaire chatbots zoals ChatGPT – een razend vuur onder zijn datacenterbedrijf ontstak.

Analisten verwachten nu dat de omzet en aangepaste EPS van Nvidia dit jaar respectievelijk met 58% en 34% zullen stijgen en die rooskleurige schattingen dreven een stormloop aan stieren terug naar zijn aandeel.

Kan het aandeel Nvidia tegen fiscaal 2030 opnieuw verdubbelen?

Voor Nvidia om zijn jaarlijkse omzet te verdubbelen tot $54 miljard en zijn aangepaste nettowinst tot $17 miljard tegen het einde van het decennium, zou het alleen beide cijfers moeten laten groeien met CAGRs van 10% van fiscaal 2023 tot fiscaal 2030. Het zou die conservatieve groeipercentages gemakkelijk kunnen overtreffen door simpelweg gelijke tred te houden met de bredere PC gaming- en AI-markten.

Volgens Grand View Research zou de wereldwijde gamingmarkt kunnen uitbreiden met een CAGR van 10% van 2022 tot 2030. De markt voor AI-versnellerchips (zoals GPU’s van Nvidia) zou kunnen groeien met een CAGR van 39% van 2022 tot 2031 volgens Research Dive. Analisten verwachten momenteel dat de omzet van Nvidia zal groeien met een CAGR van 32% tussen fiscaal jaar 2023 en fiscaal jaar 2026, wat suggereert dat het gemakkelijk beter kan presteren dan de bredere gaming- en AI-markten.

Als de waarderingen van Nvidia stabiel blijven en het zijn omzet en winst opnieuw verdubbelt, zou het tegen 2030 een marktkapitalisatie kunnen bereiken van $2 biljoen. Maar het aandeel Nvidia ziet er nu ook prijzig uit, met 218 keer zijn achterblijvende winst en 37 keer de omzet van vorig jaar.

We kunnen niet verwachten dat Nvidia die waarderingen zal behouden als zijn omzet- en winstgroei afneemt tot een CAGR van 10% in de komende zeven jaar. In plaats daarvan zouden zijn waarderingen kunnen worden gehalveerd naarmate zijn groei afkoelt – wat betekent dat zijn marktkapitalisatie tegen het einde van het decennium rond de $1 biljoen zou kunnen blijven, zelfs als het zijn jaarlijkse omzet en winst verdubbelt.

Zelfs als Nvidia zijn omzet laat groeien met een respectabelere CAGR van 20% tot $97 miljard in 2030, zou het nog steeds moeten handelen tegen 21 keer de achterblijvende omzet tegen het einde van dat fiscale jaar (januari 2030) om een waardering van $2 biljoen te bereiken. Dat is zeker niet onmogelijk, maar het is ook een best-case scenario dat ervan uitgaat dat Nvidia zijn premium waardering zal blijven behouden.

Conclusie

Nvidia heeft een haalbaar pad naar het bereiken van de mijlpaal van $2 biljoen tegen 2030, maar ik geloof dat te veel van zijn recente groei werd gedreven door de markthype rond AI-aandelen. Daarom denk ik dat zijn aandeel zal terugtrekken naarmate zijn waarderingen afkoelen in de nabije toekomst en vervolgens weer herstellen zodra beleggers hun verwachtingen resetten naar meer duurzame niveaus.

Bron: The Motley Fool

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.