Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Nog weinig vertrouwen bij banken

Duitse banken hebben afgelopen periode al miljarden extra nodig, en zo te zien nu ook de Franse banken en de Spaanse banken door de afwaardering van S&P en Fitch. S&P waardeerde 10 Spaanse banken af, en Fitch haalde er 6 naar beneden.  Inmiddels hebben we al vele forse koersvallen afgelopen perioden gezien bij de banken. Ze zijn gewoonweg onvoldoende gekapitaliseerd, met name de Duitse bank. Daarnaast vertrouwen banken sowieso elkaar niet meer, en dus de hele kredietstroom staat vast.

Solvabiliteitsproblemen bij banken leiden weer tot liquiditeitsproblemen, immers een al  magere bank durft niet meer aan een andere bank uit te lenen. Daarnaast werken de politici en de centrale banken van die landen niet gecoördineerd goed samen om een goede vuist tegen de schuldenproblematiek te geven. Het politieke praten moet nu echt voorbij zijn, als een en ander nog langer gaat duren dan komen we vanzelf in een recessie. Er zal snel een enorm groot fonds moeten worden gecreëerd om voorlopig de bankencrises en de problemen met kredietverlening mogelijk (tijdelijk) af te weren.

Waarom? Doordat er moet worden afgeschreven op Griekse schulden, en dat er mogelijk besmetting is naar Italië en naar Spanje. Waar moet extra eigen vermogen nu vandaan worden gehaald? Lastig! Als Griekenland uit de euro stapt en ze komen hiermee weg? Dan is het hek van de dam en zullen ook andere landen dit voorbeeld ook gaan volgen om zo van de problemen af te zijn. Tijd kopen via een ‘gecontroleerde default’, het zijn allemaal mogelijkheden die je kunt overwegen om het vertrouwen in de lucht te houden.  Het parlement van Slowakije heeft gisteravond principieel al tegen de nieuwe uitbreiding van het Europese noodfonds EFSF gestemd, ondanks dat dit allemaal naar draagkracht gaat van iedere afzonderlijk land.

Wat de markt weer goed in beweging brengt is dat de aandelen op dit moment relatief goedkoop gewaardeerd staan, maar aan de andere kant is er wel weer een hoge volatiliteit nog in de koersen. Banken zijn erg gevoelig naar nieuwsberichten die weer kunnen leiden naar tussentijdse gevoelige neerwaartse tikken, dus nog niet echt koopwaardig.

Het is te hopen dat er nu de komende kwartaalcijfers in de VS niet al te negatief zullen zijn om zo de stemming op de beurs goed te houden. Ook de afgegeven outlooks en de toekomstige orderstroom zullen niet al te negatief moeten worden afgegeven vanwege de aanstaande economische neergang waar de consument de hand op de knip zal houden.

www.perfectindicator.nl
Drs. Rob Bliekendaal

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *