Microsoft is het grootste softwarebedrijf ter wereld en is in 1975 opgericht door Bill Gates en Paul Allen. De onderneming ontwikkelt, verspreidt, licenseert en ondersteunt een breed scala aan producten, allen gerelateerd aan computers. Tegenwoordig is het bedrijf vooral bekend van zijn besturingssysteem Windows. Het is tevens een van de ondernemingen met de hoogste beurswaarde ter wereld. De huidige marktkapitalisatie van Microsoft bedraagt 425 miljard dollar.
Onder de voormalige bestuursvoorzitter Steve Ballmer zakte Microsoft enigszins weg in de keiharde concurrentiestrijd in de wereld van PC’s en mobiele computers. Vooral de slag van PC naar mobiel heeft Microsoft volledig gemist. De onderneming moest lijdzaam toezien hoe het door bijvoorbeeld Apple met de iPhone en iPad aan alle kanten voorbij werd gestreefd.
Begin 2014 trad de huidige topman Satya Nadella aan. Onder zijn leiding werd de koers van de computergigant verlegd. Zo kreeg ‘Microsoft Azure’, de nieuwe clouddienst, steeds meer momentum. In datzelfde jaar kondigde Microsoft de komst van Windows 10 aan. Beide producten zijn momenteel een doorslaand succes en hebben sterk bijgedragen aan het verrassende herstel van de koers van het aandeel.
Microsoft herschikte bovendien het bedrijfsmodel. Tegenwoordig onderscheidt men nog drie segmenten: ‘Personal Computing’ (Windows en smartphones), ‘Business Processes’ (Office 365) en last but not least ‘Cloud Computing’ (Intelligent Cloud, Azure). Meestal doen beleggers er goed aan een dergelijke herschikking met enige scepsis te aanschouwen, omdat dit soort wijzigingen veelal worden aangewend om mindere resultaten te verbloemen. Dat is echter niet het geval bij ’s werelds grootste softwarebedrijf.
Dat bleek wel uit de gerapporteerde Microsoft kwartaalcijfers. Zowel de omzet als de winst was beter dan verwacht. De omzet daalde weliswaar ten opzichte van het vorige kwartaal, maar bleek desondanks beter dan analisten hadden aangenomen. De nettowinst bedroeg maar liefst 4,7 miljard dollar. Direct na de publicatie van deze cijfers steeg het aandeel nabeurs met 8 procent. Daarmee passeerde het aandeel de nog uit 2000 daterende top. Dat mag op z’n minst een opzienbarende gebeurtenis genoemd worden, want deze piek werd gerealiseerd tijdens de beroemde, of beruchte dot.com-bubble van eind jaren ’90. Het geeft eens te meer aan dat Microsoft, na jarenlang in de spreekwoordelijke marge heeft gerommeld, weer terug is aan de top.
De opleving is te danken aan het al eerder genoemde doorslaande succes van het nieuwe besturingssysteem Windows 10. Sinds de lancering in juli heeft Windows 10 inmiddels meer dan 110 miljoen gebruikers. Ter vergelijking, Windows 7 en 8 realiseerden in eenzelfde periode slechts 80 miljoen gebruikers. Daar moet overigens wel bij gezegd worden dat Windows 10 een beperkte tijd gratis gebruikt mag worden en dat Microsoft nogal opdringerig is met het pushen van het product. Zo worden gebruikers er via pop-ups, herinneringen en advertenties voortdurend op geattendeerd dat er een upgrade mogelijk is. In het huidige systeem moeten gebruikers zelf aangeven dat ze willen upgraden, waarna ze gratis de nieuwe software kunnen downloaden. Begin volgend jaar maakt Microsoft van Windows 10 een zogenaamde ‘recommended update’. Dat betekent dat ieder apparaat dat ingesteld is om automatische updates te doen, en dat zijn ze bijna allemaal, ‘vanzelf’ zullen overschakelen naar Windows 10. Het is een handige manier om het streven van één miljard gebruikers te halen. Windows 10 is tot juli 2016 gratis voor eenieder die nu al Windows 7 of 8 heeft.
Zoals gezegd droeg ook de nieuwe clouddienst Azure fors bij aan het resultaat. Daar steeg de omzet met 8 procent naar 5,9 miljard dollar. In het afgelopen jaar verdubbelde Azure zelfs. Hiermee lijkt de strategie van Nadella te slagen. In ieder geval is de totale rerating van Microsoft op de beurs vooral aan deze dienst te danken.
Microsoft geldt wereldwijd samen met Amazon en Alphabet als een van de drie grote spelers wat betreft het aanbieden van opslagcapaciteit bij externe servers. Overigens was bij Amazon de Cloud goed voor een omzet van 521 miljoen tegen 5,9 miljard bij Microsoft. ‘The Intelligent Cloud’ zorgt voor meer dan een kwart van de omzet van Microsoft en is cruciaal voor de toekomst van het bedrijf. De onderneming heeft op dit gebied (nog) een voorsprong op zijn twee grote Amerikaanse tegenstrevers. Het is in een veel eerder stadium gestart met het investeren in Europese capaciteit. Daardoor kunnen Europeanen hun data opslaan in hun eigen werelddeel en deze zo buiten bereik houden van de Amerikaanse politie- en inlichtingendiensten. Dit in tegenstelling tot Amazon en Alphabet. Zij slaan het merendeel nog op in de Verenigde Staten.
Microsoft heeft een dividendrendement van 2,70 procent en een koerswinstverhouding van 18 op basis van de winst van 2016. Gecorrigeerd voor de grote cashpositie komt de koerswinstverhouding in de buurt van 15. Recent gaf Goldman Sachs een koopadvies op het technologiebedrijf en ik ben het met hen eens. Met een deel van je portefeuille inzetten op de The Intelligent Cloud? Het lijkt me zo dom nog niet…
Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Microsoft in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer
Een verwijzing voor de titelfoto: https://www.flickr.com/photos/mstable/17520096805/ by C_osett
De bedoeling van haar artikel is om het wel en wee financieel gezien van Microsoft in kaart te bregen. Dat mag en kan. En daar is zij denk ik wel in geslaagd. Is het misschien ook haar bedoeling om tussen de regels door reclame te maken voor Windows 10? Of nog duidelijker gezegd dat “wij”” op Windows 10 moeten over stappen?
Welk belang zal ze daar bij hebben Tinus?… Bracht “cliënten van Fintessa hebben het aandeel Microsoft in portefeuille”, je op gedachte wellicht?
Vreemde redenering.
Ik redeneer niets. Maar ik werp slechts een vraag op. Mij is het te doen zoals het in mijn reactie staat. Een artikel over Microsoft is prima. Ook betreffende de financien. Echter ik lees tussen de regels door haar persoonlijke mening betreffende Windows 10. En die luidt: ga naar Windows 10. Ook dat mag en kan,maar breng het dan niet als reclame voor Microsoft in je artikel.