Van GameStop tot AMC, “meme stocks” zijn uitgegroeid tot een sensatie in de wereldwijde aandelenmarkten. Deze door internetfora aangedreven aandelen hebben kleine beleggers in staat gesteld hun stem luid en duidelijk te laten horen, maar laten ook vele professionele beleggers, die dit nieuwe beleggingsfenomeen proberen aan te pakken, achter de oren krabben. De vraag is echter: zijn meme stocks een blijvertje?
Meme stocks kwamen in het middelpunt van de belangstelling te staan toen de Amerikaanse webwinkel van videogames GameStop (GME) afgelopen januari in minder dan een maand tijd steeg met 1900% onder impuls van een Reddit-forum en andere online particuliere beleggerscommunity’s. Dit was vernederend voor verschillende professionele beleggers die er vol van overtuigd waren dat de aandelenkoers zou dalen, maar benadrukte tegelijkertijd ook de toenemende macht van kleine beleggers die niet langer als de underdogs van beleggingen konden worden gezien. De aandelenkoers van GME daalde vervolgens bijna net zo snel met 90% als dat deze steeg, omdat kleine beleggers overstapten op andere aandelen.
“Sinds januari is de beleggerscommunity die meme stocks volgt blijven groeien”, zegt Ben Laidler, global markets strategist bij multi-asset investeringsplatform eToro. “Het aandeel van de handel in meme stocks verschilt per regio – het is bijvoorbeeld populairder in de VS dan in Europa – en onze analyse laat zien dat het fenomeen meme stocks niet is verdwenen,” voegt hij eraan toe.
Laidler en zijn team hebben twee mandjes van meme stocks gecreëerd: een kleine BANG-index die de vier oorspronkelijke en bekendste meme stocks Blackberry (BB), AMC Entertainment (AMC), Nokia (NOK) en Gamestop (GME) volgt, en een bredere MEME-index met 15 namen die representatief is voor de ontwikkeling en verspreiding van het fenomeen tot aan aandelen zoals sportgokker Draftkings (DKNG) en fitnessbedrijf Peloton (PTON). “De prestaties van de twee indices laten zien dat het meme stocks fenomeen tijdens de zomermaanden is teruggekeerd met meer aandelen erbij, meer retailbeleggers die het fenomeen online volgen, en met geboekte koersrendementen die ruim boven bredere indices liggen,” zegt Laidler. “De focus op kleinere en risicovollere bedrijven en hun enorme volatiliteit van de aandelenkoersen betekent echter dat beleggers zeer voorzichtig moeten zijn. Beleggers moeten zichzelf altijd goed laten informeren over de beleggingen en hun risico’s, en ze moeten zorgvuldig diversifiëren over meerdere aandelen en activaklassen.”
Meme-aandelen versus S&P 500 in de afgelopen 2 jaar
“De huidige rally komt met minder extremen, maar we zien nog steeds hoge niveaus van ‘short interest’ bij meme stocks. Er is ook een bredere toepassing en retailflow, met lanceringen van BUZZ social sentiment en FOMO ETF’s en een grote ommekeer in de instroom van Amerikaanse aandelenfondsen. Dit heeft de druk op de ‘short’-community door de aanhoudende aandelenrally en de lage winstgevendheid van shorten alleen maar vergroot”, legt Laidler uit.
Uit eToro’s eerder gepubliceerde enquête onder particuliere beleggers1 bleek dat 17% van de wereldwijd ondervraagde beleggers meme stocks bezat, minder dan werd gedacht maar nog steeds veel, en met een grote spreiding tussen landen (van 30% in Roemenië tot 10% in Australië).
De redenen voor het bezitten van meme stocks waren ook evenwichtig, met als belangrijkste redenen ‘geld verdienen’ (35%), ‘geloven in de fundamenten’ (27%), en ‘entertainment’ (26%). Overeenkomend met de wereldwijde resultaten heeft 14% van de Nederlandse particuliere beleggers meme stocks in hun portefeuille. “Deze resultaten laten zien dat beleggers voorzichtiger en evenwichtiger zijn dan vaak wordt gedacht. Velen hebben een 60:40 portefeuille, houden veel cash aan, vinden dividenden belangrijk, raken geen meme stocks aan, richten zich op de fundamenten, beleggen al meer dan 20 jaar en kijken vooruit naar zwakkere markten enzovoort.
Deze resultaten staan in contrast met het algemene sentiment dat kleine beleggers vaak risicovolle en ongeschoolde beleggingsbeslissingen nemen. De gegevens zeggen het tegendeel”, aldus Laidler.
Het meme stocks fenomeen breidt zich uit en kent een recente, nieuwe opleving, waarbij meer aandelen zijn gaan meespelen en er minder afhankelijkheid is van aandelen met zeer hoge short interest ratio’s. Particuliere beleggers hebben de waarde in aandelen vroegtijdig gezien waar institutionele beleggers dat niet deden, zoals het autoverhuurbedrijf Hertz (HTZGQ) dat nu uit het faillissement komt met een intacte aandelenwaarde na een biedingsoorlog onder beleggers.
“Particuliere beleggers hebben een unieke, geheel eigen beleggingsstrategie voor ‘meme stocks’ ontwikkeld, waarbij ze gebruikmaken van een groeiende online community en nieuwe beleggingsinstrumenten om te beleggen in kleinere, uit de gratie geraakte consumentenaandelen en om institutionele beleggers steeds meer uit te dagen. Daarom denken wij dat meme stocks een blijvertje zijn”, aldus Laidler.