Hoewel Medtronic vanaf begin van het jaar in de plus staat, is het aandeel sinds de zomer fors gedaald. Dat terwijl de S&P 500-index in deze periode nog wat verder opliep. Ook ten opzichte van sectorgenoten deed Medtronic het de afgelopen maanden evenmin erg goed. Een en ander heeft wel tot gevolg dat het dividendrendement van Medtronic met 2,3 procent het hoogst is van deze groep en de koerswinstverhouding het laagst (17 tegen 20-23 voor de rest).
Medtronic is wereldwijd aanwezig in meer dan 160 landen en heeft 98.000 werknemers. De marktkapitalisatie bedraagt 108 miljard dollar. Naar verwachting zal bij de huidige groei de omzet in 2020 35 miljard dollar per jaar bedragen.
Waarom blijft de koers van het aandeel Medtronic achter? Op de meest recente kwartaalcijfers viel niet veel aan te merken. De daling van de omzet ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar was vooral te wijten aan het afstoten van een paar bedrijfsonderdelen. Tegen constante wisselkoersen steeg de omzet met 3 procent. Eerder werd de schade door de orkanen en branden nog geschat op 250 miljoen dollar maar deze drukte uiteindelijk voor 55 miljoen dollar tot 65 miljoen dollar op de omzet. De nettowinst kwam uit op 1,46 miljard dollar. Met 1,07 dollar winst per aandeel versloeg Medtronic de verwachting van analisten met 5 dollarcent.
Het management bevestigde de eerder afgegeven verwachting voor het fiscale jaar 2018. Er wordt uitgegaan van een omzetgroei tegen constante valuta van 4 tot 5 procent en een groei van de winst per aandeel van 9 tot 10 procent.
Bovendien verhoogde Medtronic vorig kwartaal voor het veertigste jaar op rij zijn dividend. De onderneming is dan ook een Dividend Aristocraat. Dat zijn bedrijven die minimaal 25 jaar op rij hun dividend verhoogd hebben. Je kunt niet 40 jaar op rij je dividend opschroeven als het niet goed gaat met je bedrijf…
Wat beleggers Medtronic momenteel een beetje lijken te verwijten is het feit dat het management de belofte om consistente mid single digit omzetgroei te realiseren niet waar kan maken. Beter gezegd, het moment waarop dat zou moeten gaan gebeuren wordt telkens uitgesteld. Het adagium luidt steeds: ‘hebt geduld, het komt (goed). Het is een tekst waar beleggers nooit veel vertrouwen in hebben. Ook denken beleggers dat Medtronic het grootste gedeelte van de synergievoordelen uit de overname van Covidien wel gerealiseerd heeft. Men denkt dat nog zo’n 250 miljoen dollar te gaan is na de al gerealiseerde 850 miljoen dollar. Overigens is Medtronic na de overname gevestigd in Dublin met een navenant belastingtarief (fors lager dan het Amerikaanse).
Tenslotte kon Medtronic niet aan de sterke vraag naar MiniMed 670G insulinepompen voldoen. Medtronic stelt daar tegen het einde van dit jaar wel aan te kunnen voldoen. De productiecapaciteit is daartoe uitgebreid. Hoe het ook zij, Medtronic is wereldwijd nog steeds toonaangevend in de medische technologie met vier segmenten: de welbekende pacemakers, aortaklepvervangers, insulinepompen en monitoren en tenslotte bot transplantaten. Verder verwacht Medtronic later dit jaar de chirurgische robot te kunnen lanceren.
Medtronic blijft volgens kenners echter goed gepositioneerd om op de lange termijn te blijven presteren. De zorgkosten stijgen in de Westerse wereld explosief als gevolg van de vergrijzing. Het aantal Amerikanen boven de 65 jaar zal de komende vijf jaar verdubbelen.
Men is overal hard op zoek naar methoden om deze kosten te kunnen beperken teneinde de gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk te kunnen houden voor de bevolking. Aangezien Medtronic als grootste onder de medische technologie-giganten is, lijkt het de meest uitgelezen kandidaat om daarvan te kunnen profiteren. Met name het bovengenoemde productenpakket moet de onderneming daarbij van dienst kunnen zijn. De huidige lage koers lijkt een goede aanmoediging voor beleggers om deze Dividend Aristocraat te kopen.
Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Medtronic in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer