Medtronic: innovatief in zorg

De gezondheidszorg staat aan de vooravond van grote veranderingen. Smartphones met dokter-apps, zorg op afstand via internet: beloftes die al jaren oud zijn beginnen eindelijk vorm te krijgen. Een studie van PWC stelde eind vorig jaar dat zorgverleners ‘fundamenteel moeten heruitvinden hoe ze zorg aanbieden’. Maar ook bij artsen leeft het onderwerp: er is vrijwel geen medisch congres waar de snelle digitale ontwikkelingen niet op het programma staan. Goldman Sachs lanceerde deze zomer de term; ‘Digital Healthcare Revolution’. 

Het draait in feite allemaal om de connectie van twee werelden: enerzijds de opkomst van Internet of Things (IoT) en anderzijds de zorgsector. De gedachte daarachter zijn de enorm oplopende zorgkosten als gevolg van de vergrijzing in de westerse wereld. Zo wordt bijvoorbeeld in de Verenigde Staten 18 procent van het BNP uitgegeven aan zorg. De uitgaven van consumenten aan zorg stegen dit jaar met 3 procent en volgend jaar zullen deze naar verwachting zelfs met 4,5 procent stijgen. In de jaren daarna zal dit alleen maar verder toenemen. Het leidt geen twijfel dat de westerse wereld deze kosten zal moeten beperken om de gezondheidszorg betaalbaar en voor iedereen toegankelijk te houden. 

Door de digitale zorgrevolutie zou volgens de zakenbank een besparing van ongeveer 300 miljard dollar kunnen worden gerealiseerd. Vooral twee ontwikkelingen zouden daaraan bij kunnen dragen. Ten eerste maakt de digitalisering zorg op afstand mogelijk. Patiënten kunnen medisch advies inwinnen zonder een dokter te hoeven bezoeken. Tevens draagt gedragsbeïnvloeding bij aan een gezondere levensstijl met, als het goed is, een daling van het doktersbezoeken tot gevolg.

Ten tweede kan het monitoren van zogenaamde patiënten met een hoog risico (steeds) meer op afstand plaatsvinden. Medische gegevens kunnen permanent beveiligd via internet worden verstuurd. Door alleen al door dit zogenaamde ‘remote patient monitoring’ kunnen de totale zorgkosten met een derde dalen. Men verwacht dat het aantal zogenaamde ‘bricks and mortar’ ziekenhuizen drastisch zal afnemen. In plaats daarvan zal zorg steeds meer thuis, in kleine inloopklinieken of hypergespecialiseerde ziekenhuizen plaatsvinden.

Gezien de enorme belangen die er van overheidswege mee gemoeid zijn, is het te verwachten dat de zorgsector inderdaad aan de vooravond staat van een digitale revolutie. Wie straks de controle heeft over de meest relevante data, controleert de zorg. 

Hoe kun je hier als belegger nu goed op inspelen? Juist in de snelgroeiende sector van de medische technologie liggen de mogelijkheden. De grootste speler in deze sector wereldwijd is het Amerikaanse bedrijf Medtronic. Medtronic heeft een groot aanbod aan innovatieve therapieën waarmee zij haar missie nastreeft: ‘het verlichten van pijn, het herstellen van de gezondheid en het verlengen van levens. Het betreft hier behandelingen van onder andere hart- en vaatziekten, diabetes, neurologische aandoeningen en aandoeningen aan het bewegingsapparaat’. 

Medtronic is wereldwijd met 85.000 werknemers aanwezig in meer dan 160 landen. Na de overname van medisch technologiebedrijf Covidien heeft Medtronic een marktkapitalisatie van ruim 100 miljard dollar. Naar verwachting zal bij de huidige groei de jaaromzet in 2020 uitkomen op 35 miljard dollar. Medtronic werd onder meer bekend met de pacemaker. Andere producten zijn CareLink, waarbij patiënten gegevens uit hun geïmplanteerde apparatuur kunnen downloaden en per internet verzenden, MiniMed (insuline-infuuspompen voor diabetes patiënten), implanteerbare defibrillatoren en de Synchromed medicijnenpomp, waarbij het geneesmiddel wordt afgegeven via het ruggenmerg. Medtronic biedt producten tegen meer dan 40 ernstige chronische aandoeningen. Het bedrijf bestrijkt daarmee het hele spectrum van de zorg: van preventie tot de periodieke controle na de behandeling.

Naast de groeikansen zijn er uiteraard ook bedreigingen: zo zou de sterke dollar een nadeel kunnen worden voor een Amerikaanse onderneming die haar producten wereldwijd verkoopt. Een andere bedreiging vormt de regulering op het gebied van de zorg, hoewel dat iets is waar alle concurrenten last van ondervinden. Medtronic zit in een snel veranderende business en zal dus rekening moeten houden met mogelijke nieuwe concurrenten. Zo zijn er grote spelers aanwezig in deze sector: General Electric, Johnson & Johnson, Philips en Siemens. Al deze bedrijven hebben naast de medische technologie echter ook andere activiteiten, in tegenstelling tot Medtronic. Medtronic is daarnaast de laatste jaren een ware overnamemachine geworden. Een dergelijke groeistrategie kan gepaard gaan met tegenslagen, zeker als de schulden te zwaar op de balans gaan drukken. Onlangs verplaatste de onderneming uit fiscaal perspectief het hoofdkantoor naar Ierland.

Medtronic staat genoteerd aan de NYSE op een koers-winstverhouding van 15 over de verwachte winst over 2016. Na de overname van Covidien (ter grootte van 50 miljard dollar) heeft S&P de kredietwaardigheid van het bedrijf één stap verlaagd. Deze is echter met een A-rating nog steeds investment grade.

Het management van Medtronic heeft een goede reputatie. Het bedrijf staat in de Verenigde Staten bekend als een dividend aristrocrat: het dividend wordt al 38 jaar op rij verhoogd. Naar aanleiding van de laatste kwartaalcijfers steeg het dividend nog eens met 25 procent. Over de laatste vijf jaar bedroeg de dividendgroei gemiddeld 10 procent per jaar. Dat zijn indrukkende percentages van een solide onderneming. Nu de zorgkosten voor de overheden een steeds grotere zorg worden, lijkt voor beleggers in een goed gespreide portefeuille Medtronic het aangewezen aandeel om hiervan te profiteren.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Medtronic in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Een verwijzing voor de titelfoto: https://flic.kr/p/9PKymD

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.