Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Start langdurige correctie?

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handelsdag van vrijdag -1,16 procent lager op 17.245 punten. De S&P 500 daalde -1,08 procent naar 2012 punten, de brede technologiebeurs Nasdaq daalde met -1,54 procent tot 4927 punten.

Deze week raakte de AEX 3,5% kwijt. De grootste stijgers binnen de AEX waren afgelopen week NN-Group (+1%) en KPN (+6%). Dalers zijn Shell (-7%) , Delta Lloyd (-8%) , Boskalis(- 9%), Arcellor Mittal (-9.5%), Aegon (-12%). In de Midcap-index (AMX) (-3,5%) ging het nog goed met TomTom (+8%), en grote teleurstelling Fagron (- 14%).

De koperprijs kelderde naar 4925 dollar per ton, naar het dieptepunt van 2009. De koperprijs is een goede graadmeter voor de algemene stand van de wereldeconomie omdat koper nog steeds overal in alle elektrische apparaten wordt gebruikt. Het zou een eerste indicator kunnen zijn dat ondanks de eindejaarsrally die we wellicht in oktober al achter de rug hebben gehad, dat we in een nieuwe economische crises terecht zijn gekomen. Dit uiteraard ook doordat China als grootverbruiker van koper, nu minder aan het afnemen is als voorheen.

Echter ook de olieprijzen zijn verder weer aan het dalen. Het IEA (internationaal agentschap) meldt dat er een groot overaanbod bestaat op de oliemarkt. Hierop daalde een vat Brent direct verder met 1%.

Het positieve sentiment slaat deze week het beetje om nu door toch de relatief hoge schulden en de lage groeicijfers die bedrijven hebben. Of dit een langdurige correctie wordt is even nu de vraag afhankelijk van de groei van de wereldeconomie. Dat wordt nu dus toch nog spannend komende weken. Markten reageren weer positief op negatieve acties van de FED, dit omdat beleggers met de huidige volatiliteit toch weer op zoek zijn naar rendement op ouderwetse spaarproducten.

In de maand Oktober in aanloop van de eindejaarsrally ging het heel hard omhoog, en nu is er wellicht de eerste bezinning hierop begonnen. De volatiliteit is zoals gemeld, sterk gestegen. In de VS dalen de productenprijzen, consumenten vertrouwen stijgt licht, en de retailsales vallen tegen. We verwachten dus de rentestijging van de FED. Wellicht ook nog wel een nieuwe ronde Quantitive Easing in de VS.

Rob Bliekendaal
www.perfectindicator.nl

De link naar de titelfoto: https://flic.kr/p/zYp2n

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Start langdurige correctie?”

 1. Avatar

  Wanneer je het allemaal vanuit technisch oogpunt bekijkt is de trend gedraaid, dat is heel iets anders dan een ‘correctie’, wat onderdeel is van de trend. Je kunt wel stellen dat een langdurige bullmarkt gestopt is en een bearmarkt gestart is. Over ‘start’ en ‘langdurig’ gesproken..

 2. Avatar

  Wie kan mij uiltleggen waarom Griekse bank aandelen blijven dalen , na het toch redelijk positieve nieuws van gisteren …..

  1. Avatar

   Weet niet welk ‘positief nieuws’ je bedoeld Tim. Bankaandelen zijn sowieso al niet aan te raden, dit zijn nu net degeen die het meest last hebben van de crisis die al heerst, misschien zit daar de reden voor daling…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *