‘Kortsluiting’ bij Nexans

Nexans is een Franse kabelproducent en de op één (Prysmian) na grootste ter wereld. De onderneming is in 2000 verzelfstandigd uit Alcatel nadat dit bedrijf een aantal kabelbedrijven had overgenomen. Nexans heeft wereldwijd ruim 26.000 medewerkers in dienst en is actief in meer dan 34 landen. De onderneming staat sinds 2001 genoteerd aan de Franse beurs en maakt deel uit van de CAC Mid 60 index. Bijna 29 procent van het aandelenkapitaal is in vaste handen van het Chileense Invexans SA. Met dit bedrijf werkt Nexans al jaren samen voor het verkrijgen van koper.

Nexans maakt niet alleen de traditionele koperen kabels, maar ook optische fiberkabels (glasvezel). Afnemers komen uit de bouw, infrastructuur, energieproducenten (waaronder wind- en zonne-energie), telecombedrijven, vliegtuigbouwers, autobouwers en scheepsbouwers. Nexans produceert (hoogspannings-)kabels voor op land en op de zeebodem.

De onderneming is opgedeeld in vier divisies: Building & Territories (gebouwen, elektriciteitscentrales, 42 procent van de omzet in de eerste helft van 2018), High Voltage & Projects (inclusief intercontinentale verbindingen, offshore windmolenparken, hoogspanningskabels over land, 12 procent van de omzet), Telecom & Data (datatransmissie, datacenters, telecomnetwerken, LAN, 9 procent van de omzet) en Industry & Solutions (zonne-energie, voertuigen, automatisering, medisch, nucleair, 21 procent van de omzet). Ongeveer 16 procent van de omzet werd behaald met activiteiten buiten deze vier divisies om.

De geografische omzetverdeling is als volgt:

  • Zuid-Amerika: 5 procent
  • Midden-Oosten/Afrika: 6 procent
  • Azië, Pacific: 11 procent
  • Noord-Amerika: 13 procent
  • Europa: 37 procent
  • High Voltage intercontinentaal: 17 procent

De overige 11 procent van de omzet wordt behaald bij ‘Kabelverpakkingen’.

Al jaren is er wereldwijd een energietransitie gaande om de wereld minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. Deze verduurzaming zorgt voor de bouw van massale windparken op land en op zee. Ook de toepassing van zonne-energie groeit sterk. Voor het transporteren van de gewonnen energie zijn kabels nodig. In de telecom- en communicatiebranche is de komst van glasvezel een innovatie die veel oud koperdraad moet vervangen. Door de groei van internet en verwante dienstverlening zijn steeds meer en snellere kabels nodig voor het vervoeren van de nulletjes en de eentjes. Dit gebeurt niet alleen over land, maar ook tussen continenten en dus op de oceaanbodem.

Tenslotte worden schepen, auto’s en vliegtuigen steeds meer bewegende computers. De bekabeling in deze vervoersmiddelen groeit sterk, ook dankzij de komst van elektrische aandrijving en autonoom rijden.

Medio maart maakte bestuursvoorzitter Arnaud Poupart-Lafarge zijn vertrek bekend. Inmiddels is er een nieuwe CEO benoemd; de heer Christopher Guerin. Hij werkt al ruim 20 jaar voor Nexans. Bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers zal Guerin de strategie-update bekendmaken. Beleggers kijken hiernaar uit. JP Morgan adviseert het bedrijf zich te gaan concentreren op bepaalde deelgebieden en niet alles te willen doen in kabelland. Hoewel kabels altijd nodig zullen zijn en de vraag ernaar blijft toenemen, betreft het een cyclische business. Dat geldt ook voor de materiaalkosten ervan door de afhankelijkheid van de olieprijs (plastics) en vooral koper. De koperprijs staat op een gemiddelde prijs van de afgelopen vijf jaar. Na een sterke stijging van de koperprijs in het eerste halfjaar is deze sinds juni sterk gedaald. Mede als gevolg van de sterke stijging van de koperprijs namen de materiaalkosten van Nexans ten opzichte van vorig jaar met 46 procent toe.

De meest lucratieve divisie van Nexans is die van High Voltage & Projects. In de eerste helft van vorig jaar werd hier een brutomarge van 14 procent behaald. In de eerste helft van dit jaar daalde deze echter naar 10,4 procent. Dit kwam vooral voor rekening aan de invoering van nieuwe boekhoudregels (IFRS) en een boete van ongeveer 10 miljoen euro, maar ook door uitstel van subsea-orders. De tegenvallers vielen vooral in het eerste kwartaal. Gedurende het tweede kwartaal trad er herstel op zodat de omzet in deze divisie in het tweede kwartaal van 2018 vrijwel op die van het tweede kwartaal vorig jaar zat. De omzet over de eerste helft van 2018 kwam fors lager uit dan die over de eerste helft van vorig jaar (-22 procent). De mindere omzet in deze divisie kon niet worden opgevangen door een van de overige divisies.

Als gevolg van bovenstaande mindere gang van zaken bij (vooral) de divisie High Voltage & Projects vielen de halfjaarcijfers beleggers tegen. Nexans gaf bij de presentatie van de halfjaarcijfers tevens aan dat in de tweede helft van dit jaar de mindere gang in de eerste helft niet wordt goedgemaakt. Dat is mede dankzij een spike in de koperprijs op dat moment. Door deze winstwaarschuwing kreeg het gedurende het jaar al gedaalde aandeel een extra knauw. Een echt herstel is er sindsdien nog niet geweest.

De balans van Nexans is in goede conditie, extra kapitaal in de vorm van de uitgifte van aandelen is daarom niet nodig. Sterker nog, bij de presentatie van de halfjaarcijfers kondigde Nexans een inkoop aan van 500.000 aandelen. Het feit dat er veel crediteuren zijn, geeft aan dat Nexans laat betaalt en dus het werkkapitaal probeert te sturen. De lange termijntrends voor energietransmissie en -distributie worden steeds sterker. Er is een snelgroeiende behoefte aan transmissiecapaciteit voor digitale data en een sterk groeiende e-mobiliteit en bijhorende infrastructuur. Nexans kan daarop meeliften. In de huidige markten zijn veel aandelen priced-for-perfection. Bij Nexans lijkt juist het omgekeerde het geval. Zodra deze ‘kortsluiting’ verholpen is ligt er een mooi herstelpotentieel in het verschiet.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Nexans in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.