Kopen via internet: trend zet door

Langzaam maar zeker groeit de wereldeconomie weer. Grosso modo krijgt iedere wereldburger meer te besteden, al is dat natuurlijk niet gelijkelijk verdeeld. In de opkomende economieën groeit de middenklasse gestaag. Deze krijgt bovendien meer te besteden. In de Westerse markten wordt ook weer meer uitgegeven, de Amerikanen voorop.

Steeds meer van die bestedingen gebeuren via internet. Specialistische bedrijven in e-commerce zijn daarom gevraagd op de beurs. Sinds enige maanden ook doordat er een verdere concentratie van de branche gaande is. Eind maart deed eBay een bod van 2,4 miljard dollar op GSI Commerce, de ontwikkelaar van de webwinkels van ondermeer Timberland en Toys‘r’Us. In de markt gaat het gerucht dat ook Docdata, het Nederlandse bedrijf dat de online bestellingen van ondermeer Bol.com, V&D, de Bijenkorf en Zalando afwikkelt, in het vizier van eBay gekomen is.

E-commerce is dus gevraagd op de beurs. EBay is in deze sector een wereldspeler van formaat en mede daardoor voor de langere termijn interessant als belegging. Het bedrijf is in 1995 begonnen als veilingsite en daarmee nog steeds de grootste ter wereld. Daarnaast heeft het diverse webwinkels, doet het in adverteren op internet en kunnen er via dochter StubHub online tickets gekocht worden voor diverse evenementen.

Een belangrijke dochteronderneming van eBay is het bedrijf PayPal. Dit bedrijf werd in eerste instantie opgericht om de betalingen van de velingsite te regelen. Inmiddels verzorgt het bedrijf vele online betalingen voor een range aan webwinkels. De afgelopen 18 maanden opende PayPal maandelijks ongeveer 1 miljoen rekeningen. In Skype, het programma dat kosteloos (video)bellen over de hele wereld mogelijk maakt, heeft eBay nog een belang van 30 procent. Afgelopen kwartaal werd de overname beklonken van ‘brands4friends’, de grootste (3,5 miljoen klanten, dagelijks een verkoop van ca. 33.000 artikelen) webwinkel voor kleding in Duitsland. In Spanje en Frankrijk had eBay al eerder topposities verworven in modewebwinkels.

Het eerste kwartaal verliep goed voor eBay. De winst per aandeel (conform GAAP) steeg met 20 procent van 0,30 dollar naar 36 dollarcent. De omzet steeg ten opzichte van het eerste kwartaal van 2010 met 16 procent tot 2,5 miljard dollar. Onder het inkoopprogramma van aandelen werden er ruim 362 miljoen aandelen ingekocht. eBay had afgelopen 31 maart ruim 8 miljard dollar aan cash op de rekening staan. Hiermee is eBay per saldo schuldenvrij. Het bedrijf keert geen dividend uit. Mocht u het dollarrisico vrezen, dan kan het kopen van langlopende callopties een goed alternatief zijn.

Van dat andere megaconcern in de Verenigde Staten in e-commerce, Amazon, kwam de omzet in het eerste kwartaal hoger uit dan verwacht maar daalde de winst flink. De reden hiervan was het opgelopen kostenniveau. Er werd fors geïnvesteerd in technologie en distributie (ondermeer in een nieuw logistiek centrum in China), wat door beleggers zeer gewaardeerd werd. Want ondanks de fors tegenvallende winst steeg de koers met bijna 8 procent na bekendmaking van de cijfers.

Natuurlijk moeten al die bestellingen ook fysiek afgeleverd worden bij de consument. Expressdiensten profiteren hier volop van. DHL (dochter van Deutsche Post), het grootste expressbedrijf van Europa, ziet de toekomst dan ook zonnig in. En ook UPS, samen met FedEx de belangrijkste speler in de Verenigde Staten, verhoogde onlangs de outlook voor 2011 na een 66 procent hogere winst in het eerste kwartaal.

De trend van kopen via internet zal naar mijn mening doorzetten, zeker omdat mobiel internet ook een vlucht neemt en het daardoor steeds eenvoudiger wordt relatieve impulsaankopen via internet te doen. EBay is één van de ondernemingen die daarvan kunnen profiteren, maar zoals u hebt kunnen lezen zijn er volgens mij meer wegen die naar uw voordeur en dus uw beleggingsportemonnee leiden. Bepaal zelf wat het beste bij u past en doe er uw voordeel mee!

Auteur heeft privé geen positie in één van de genoemde aandelen, klanten van Fintessa hebben het aandeel Deutsche Post in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.