Schlumberger is de grootste wereldwijd opererende dienstverlener aan de olie-industrie. Daarbij moet vooral gedacht worden aan metingen die bij het boren naar olie worden gedaan, maar ook aan het analyseren van deze metingen. Schlumberger is de grootste op grond van metingen in het boorgat, het zogenaamde wire logging. Het bedrijf heeft 120.000 werknemers in dienst. Schlumberger werd in 1926 opgericht door de Franse broeders Conrad en Marcel Schlumberger. Vandaar dat het fonds ook op zijn Frans moet worden uitgesproken.
Recent overtrof Schlumberger de winstverwachtingen van de analisten. Er werd 22 procent meer nettowinst geboekt dan in het vierde kwartaal van 2012. De omzet steeg echter iets minder dan verwacht met ruim 7 procent. De goede resultaten waren vooral het gevolg van hun aanwezigheid op internationale markten. In tegenstelling tot hun voornaamste concurrenten Halliburton en Baker Hughes realiseert Schlumberger meer dan 60 procent van zijn omzet buiten de Verenigde Staten. De dienstverlening aan olievelden in het Midden-Oosten en Azië en dan vooral Saoedi Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Maleisië en Australië waren winstgevend. Daarmee werd het uitdagende klimaat op de Amerikaanse thuismarkt meer dan gecompenseerd.
Overigens lijkt de business in de Verenigde Staten zich wat te herstellen nu de activiteiten in de Golf van Mexico weer zijn opgestart. Het buurland Mexico is daarnaast erg veelbelovend, vooral vanwege de te ontginnen diepwater en schaliegas reserves in dat land.
Sinds de jaarwisseling is het aandeel Schlumberger met een paar procent gestegen. De actuele koers beweegt zich weer rond het niveau van het voorjaar van 2011. Overigens noteerde Schlumberger in 2008 een piek van 110 dollar. De KW-verhouding is 16 op basis van de verwachte jaarwinst over 2014. Schlumberger geldt als een kwaliteitsaandeel met een zeer solide balans. Het dividend bedraagt 1,75 procent. Belangrijk feit is echter dat Schlumberger historisch gezien altijd een koerswinstverhouding heeft gehad van boven de 20. Sterker nog, de afgelopen 12 jaar was de koerswinstverhouding gemiddeld 21,5. De huidige 16 bevindt zich absoluut aan de onderkant van de range. Er zit dus nog veel opwaarts potentieel in het aandeel. Analisten op Wall Street lijken te negatief over dit aandeel.
Schlumberger noemt vijf markten waar veel van verwacht wordt: Rusland (jawel!), Afrika (beneden de Sahara), het Midden Oosten, China en Australië. De wereldwijde vraag naar hun dienstverlening zal alleen maar toenemen, vooral in moeilijk ontginbare, vooral diepwater, gebieden. Schlumberger is de grootste en zijn internationale aanwezigheid en waardevolle relaties met grote oliebedrijven zullen er zorg voor dragen dat de resultaten ook in de komende jaren goed kunnen blijven. De enorme groei op het gebied van schaliegas en -olie zijn een extra ondersteuning voor dit aandeel. Uiteraard is het geen risicoloze belegging. Een economische terugval in de wereldeconomie zal ook Schlumberger hard kunnen raken.
De koers is zoals gezegd dit jaar met een paar procent opgelopen maar gezien de ontwikkelingen wereldwijd en vooral op het gebied van schalieolie en – gas blijft Schlumberger een zeer goed aandeel om van de ontwikkelingen in de olie-industrie te kunnen profiteren. Juist daar waar de oil majors als Royal Dutch Shell, Exxon en BP het de laatste tijd nogal laten afweten.
Het bedrijf heeft een leidende technologie en realiseert meer dan 60 procent van zijn resultaten buiten de Verenigde Staten. De winst per aandeel is de afgelopen 15 jaar steevast jaar-op-jaar gestegen met uitzondering van het jaar 2009, het dieptepunt van de crisis. Van de 40 analisten die het aandeel volgen hebben er 37 een koopadvies en 3 een houdadvies. Het meest recente koopadvies was van JP Morgan: ‘The time to buy may be now’. Doet u met hen mee?
Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Schlumberger in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer