Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Vergeet niet te oogsten

De Duitse markt heeft zich weer aan de top van het peloton geplaatst. Met zes achtereenvolgende witte candles steeg de DAX in de afgelopen periode met 4%. Amsterdam deed het met drie witte en drie zwarte candles niet zo goed maar deze candles leverden toch nog een mooie 2,5% op. In dezelfde periode daalde de Nikkei in Japan en de Amerikaanse markten stegen wel, maar het technische beeld is daar duidelijk minder. Al met al levert dit een zeer verdeeld beeld op en is de onmiddellijke toekomst niet zo zeker als de AEX belooft. Toch laten wij u hieronder de daggrafiek van de AEX Index zien met daarin getekend ons handelssysteem dat wij u al enkele keren getoond hebben want wij gaan ervan uit dat Europa aan het juiste einde trekt ook al betekent de verdeeldheid dat snel handelen mogelijkerwijze nodig is om korte termijn winsten veilig te stellen.

TA AEX 24 maart 2014
TA AEX 24 maart 2014

Figuur 1.

Het eerste dat opvalt is het feit, dat de trend nog steeds in takt is. De bodem op 379,51 werd met 379,8 niet gebroken. Inmiddels is de weg omhoog ingeslagen en de vraag is of de vorige (lagere) top zal worden gebroken. Een koers van 400,93 is hier voor nodig. Vier dagen geleden werd een koopsignaal gegeven. ’s Anderendaags werd dit bevestigd (de pijltjes geven de signalen aan). In het hierboven getoonde beeld is geen aanwijzing te vinden dat de bovenkant van de Keltner Channel niet bereikt zou worden. Dit zou een koers betekenen van ongeveer 403 en hiermede zou de uptrend opnieuw bevestigd worden. Er is in de indicatoren voldoende ruimte aanwezig om deze doelstelling te halen.

Voor de geïnteresseerde lezer wijzen wij op de eerdere bodem bij A. Deze bodem was voor de technische analist geen echte bodem. Een tweede (wij schreven dit reeds eerder) moest volgen. Er zijn voldoende bodemstudies beschikbaar in de Technische Analyse die deze conclusie bevestigden. In de figuur hierboven hoeft men maar naar de Stochastics te kijken die halverwege even omkeerde. Dit is zeker geen bevestiging van een bodem.

De overige indicatoren van de AEX Index zijn allemaal positief. Het volume is bijzonder mooi, de AD-lijn is positief en ook de CPR, die wij eerdere lieten zien, gedraagt zich volledig volgens het boekje en wijst daarmede op een verdere stijging van de beurs in Amsterdam. Het probleem waarmede de markten in Europa op dit moment worstelen is in het verre buitenland gelegen. Japan doet het gewoon slecht. En Amerika worstelt met het probleem dat de laatste reactie aldaar veel te gemodereerd was. Het is mogelijk dat de oorzaak van de moeilijke markt op dit moment alleen maar in de Nasdaq zit, maar de DJIA eindigde de week met een negatieve Shooting Star. Volgende week moet hierop de bevestiging komen. Als deze uitblijft lijkt ons weinig aan de hand en mag men ervan uitgaan dat de uptrend zich doorzet. Maar het is wel zaak om even zeer attent te blijven.

Een andere positieve ontwikkeling is dat de Momentum Analyse in de weekgrafieken (ook in Amerika) aan het draaien is. De MACD is overal positief maar helaas “één ei is geen ei“ zoals de ouden beweerden. Dit positieve gegeven moet dus ook nog bevestigd worden.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2014-03-24): 391,36

Onze conclusies:

Korte termijn: positief maar verdeeld
Middellange termijn: draait maar divergeert negatief
Lange termijn: reactie komende
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De Rente

Het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen aarzelde de afgelopen week in zijn weg omlaag, maar de opleving lijkt zijn beste tijd al weer gehad te hebben Men mag natuurlijk niet vergeten dat al het gedoe om de (lage) rente uiteindelijk een overheidszaak is. Hun leningen houden zij hiermede goedkoop en kritiek vanuit de samenleving dat het bedrijfsleven onvoldoende gesteund wordt blijft uit. Een belegging in hoger renderende bedrijfsleningen is dus nog steeds zeer interessant. 

De Amerikaanse dollar in Euro’s uitgedrukt

Het herstel van de dollar lijkt zich te gaan vervolgen. Het eerste doel op 73,0 lijkt gemakkelijk te behalen. Moeilijker wordt het met een daarna volgend obstakel op 74,2.

De prijs van een vat Brentolie

Opnieuw kenmerkte de oliemarkt zich door inertie. Er blijven indicaties van een lichte opwaartse tendens maar de iets langere termijn is duidelijk negatief.

De prijs van een troy ounce Goud

Vorige week schreven wij dat er op weg naar US$1.443 een flinke reactie zou opkomen. En zo geschiedde. Het was wel iets eerder dan wij dachten. De World Gold Index tipte US$1.390 aan, maar daarna was het hommeles. Op de daggrafiek is te zien, dat een herstel bezig is zich op te bouwen, maar de weekgrafiek toont een duidelijke Bearish Engulfing en tegelijkertijd is daar ook de Momentum Analyse gaan dalen. Wij zien voorlopig geen spectaculaire bewegingen opkomen, hooguit consolideert de prijs. De grafieken tonen duidelijke signalen van een haussemarkt. 

Strategie

Wij zijn positief gestemd, maar zoals wij boven lieten zien is het zaak om op dit moment  dagelijks de posities te controleren. In principe proberen wij de stijging volledig mee te maken, De vorige week ingenomen posities staan allemaal op winst.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is.  U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl, welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vladeracken.nl.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

4 reacties op “Vergeet niet te oogsten”

 1. Avatar

  Ik snap niet dat jullie niet een column maken over Bank-aandelen uit Spanje,Portugal, Griekenland, welke voor afbraakprijzen nu te koop zijn. Iedereen sprak er schande over dat hun belastinggeld naar die landen gingen , nu is de tijd gekomen om dat belastinggeld weer terug te halen. Alpha- bank en Piraeus-bank Griekenland gekocht voor 0,26 en 0,78 eurocent, nu rond de 0,75 en 2 euro en een verdrievoudiging van de koersen zit er aan te komen.

 2. G.K. van Dommelen

  Dag Onno,

  Wij hebben ook verdiend aan Britse en Ierse bankaandelen en aan Spanje. Maar de echte vraag is: Waarom zouden de Griekse banken vanaf het huidige niveau nog kunnen verdrievoudigen? Waarom zijn zij drie keer zoveel waard dan er nu voor betaald wordt? Wie dat beweert zou daar toch ten minste een goede argumentatie voor op een rij moeten zetten. Dus, laat maar zien ….

  Mvg,

  G.K. van Dommelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *