Johnson & Johnson is een Amerikaans bedrijf actief in de farmaceutische industrie, medische apparatuur en consumentenproducten. Het bedrijf werd opgericht in 1886, maakt deel uit van de Dow Jones-index. Met een marktkapitalisatie van ongeveer 369 miljard dollar behoort het tot de tien grootste bedrijven van de Verenigde Staten. De omzet bedraagt 80 miljard dollar. Johnson & Johnson heeft 250 vestigingen in 60 verschillende landen. De onderneming verkoopt haar producten in 175 landen.
De activiteiten van Johnson & Johnson zijn onderverdeeld in drie segmenten: farma, medische apparatuur en consumentengoederen. Farma is goed voor 50 procent uit van de omzet, medische apparatuur voor 33 procent en consumentengoederen voor de resterende 17 procent.
In farma is Johnson & Johnson druk bezig de achterstand op het gebied van immunologie en oncologie in te lopen. Producten als Imbruvica (remt de groei van kankercellen), Darzalex (tegen beenmergkanker) en Zytiga (tegen uitgezaaide prostaatkanker) zijn momenteel blockbusters. In de medische apparatuur is het bedrijf zeer breed actief. Hierbij moet gedacht worden aan chirurgische apparatuur, bloedglucose monitoren, insulineproducten, orthopedische apparatuur en diabetische zorg. Bekende consumentenproducten zijn de babyproducten, Band-aid, Tylenol en Acuvue contactlenzen.
Mede door een toegekende schadevergoeding van in totaal 4,7 miljard dollar aan een groep van 22 vrouwen lag het aandeel het grootste deel van dit jaar niet goed. Het concern werd aangeklaagd omdat langdurig gebruik van producten met talkpoeder eierstokkanker zou veroorzaken. Hoewel talkpoeder geen asbest bevat en er geen wetenschappelijk bewijs is van een verband met kanker, is een deel van de waarderingspremie door deze juridische onzekerheid verdwenen. Het aandeel wordt momenteel verhandeld voor 15 keer de verwachte winst waar dat voorheen ruim 20 was.
Desondanks overtrof Johnson & Johnson tijdens de presentatie van de meest recente kwartaalresultaten de verwachtingen van de analisten. Zo realiseerde het een omzet van 20,35 miljard dollar waar 20,05 miljard dollar werd verwacht. Vooral de farmaceutische divisie droeg bij aan deze groei. Ook de omzet van de consumentengoederen viel beter uit dan verwacht. De resultaten van de medische apparatuur vielen iets tegen. De winst per aandeel was eveneens hoger dan verwacht. Er werd 2,05 dollar per aandeel verdiend waar analisten uitgingen van 2,03 dollar. En, last-but-not-least, verhoogde Johnson & Johnson de vooruitzichten voor het hele jaar. Zowel de winst- als de omzetverwachting werd naar boven bijgesteld.
Johnson & Johnson is een stabiele en betrouwbare groeier. Dat blijkt ook wel uit het rendement over bijvoorbeeld de afgelopen 20 jaar. Ondanks twee zware crises op de financiële markten rendeerde het aandeel Johnson & Johnson gemiddeld 8,9 procent per jaar. Over dezelfde periode rendeerde de S&P 500 bijvoorbeeld 6,24 procent per jaar. Dit verschil wordt met name veroorzaakt door de relatief goede performance in crisisjaren. Het dividendbeleid van Johnson & Johnson onderstreept het bovenstaande. Het bedrijf keert een dividend uit van 2,62 procent. Over de afgelopen 55 (!) jaar werd het dividend ieder jaar verhoogd. Daarmee is Johnson & Johnson met recht een dividend aristocraat en zelfs een dividend koning.
Het aandeel bereikte dit jaar in januari met 148 dollar een hoogste stand. Daarna zorgde de rechterlijke uitspraak voor een dip in de koers. In mei werd er een bodem gezet van 119 dollar. Johnson & Johnson was daarmee het grootste deel van het jaar een underperformer niet alleen ten opzichte van de beurs maar ook in de eigen sector. Goede resultaten hebben het vertrouwen onder beleggers echter weer doen toenemen en de koers krabbelde op. Zowel de resultaten over het tweede als het recente derde kwartaal vielen beter uit dan verwacht. De huidige koers biedt beleggers de mogelijkheid een normaal gesproken vrij duur aandeel voor een relatief geringe prijs aan te schaffen.
Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Johnson & Johnson in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer