Tijdens het meest recente cijferseizoen kon IBM voor het eerst na 22 kwartalen weer een omzetstijging laten zien. Op dit positieve nieuws werd door beleggers nauwelijks gereageerd. De eenmalige afboeking van 5,5 miljard dollar die werd veroorzaakt door de belastingherziening in de Verenigde Staten trok meer de aandacht. Daarnaast zette ook een aantal analisten vraagtekens bij de houdbaarheid van de nu gerealiseerde winst van 13,80 dollar per aandeel.
IBM is van origine vooral bekend van haar hard- en software. Maar, al gaat het misschien langzamer dan menig belegger lief is, Big Blue is al jaren bezig de vleugels ook op andere terreinen uit te slaan. Hoewel nog steeds meer dan de helft van de omzet uit ‘traditionele’ IT-diensten en hardware komt, heeft IBM inmiddels ook een sterke positie opgebouwd op het gebied van zowel kunstmatige intelligentie, blockchain als kwantumcomputers. Deze laatste nieuwe generatie computers maakt gebruik van kwantummechanica waardoor berekeningen veel sneller kunnen worden gemaakt. Het meest bekend is waarschijnlijk de supercomputer Watson, waarmee IBM hard aan de weg timmert. Tevens is IBM, na Amazon en Microsoft, de grootste aanbieder van clouddiensten.
Al in 2008 introduceerde de onderneming haar visie over een slimmere wereld. Om mede daartoe adequaat vorm aan te geven investeert IBM volgens de eigen website jaarlijks ongeveer 6 miljard dollar in onderzoek en ontwikkeling. De onderneming heeft tot op de dag van vandaag nog altijd het wereldrecord patenten in handen.
Inmiddels is IBM dus groot in blockchain, cloud en kunstmatige intelligentie. Als bekende en gerenommeerde naam geniet de onderneming veel vertrouwen, waardoor er met name op het gebied van blockchain veel samenwerkingsverbanden kunnen worden aangegaan. Zo wordt er in de sector van farma en gezondheidszorg met grote partijen samengewerkt voor bijvoorbeeld het monitoren van patiënten. Het ondersteunen van geneeskundige onderzoeken, met name oncologisch, gebeurt met behulp van big data.
Hoewel de transitieperiode inmiddels aardig lang duurt en naar de zin van beleggers wat (te) langzaam gaat qua omzet- en winstontwikkeling, zijn er naast bovenstaande nog veel meer kansrijke ontwikkelingen. Er zijn bijvoorbeeld ook samenwerkingsverbanden met grote fabrikanten en dienstverleners voor het stroomlijnen en optimaliseren van de bedrijfsvoering. Een van de meest in het oog springende wat dit betreft is wellicht de samenwerking met containervervoersbedrijf Maersk. Samen hebben zij een wereldwijd actief handelsplatform opgezet om met behulp van blockchain efficiënter te kunnen werken om zo de transportkosten te reduceren en het papierwerk te verminderen. Ook lopen er initiatieven op het gebied van blockchain met verzekeraar AIG, Standard Chartered en met een van de grootste toeleveranciers van de automotive industrie, het Duitse ZF.
Zowel in de ‘oude’ als de nieuwe activiteiten heeft IBM te maken met sterke concurrenten. In de traditionele business komt men onder andere Dell, HP en Oracle tegen en in de nieuwe moet men het opnemen tegen partijen als Amazon, Google en Microsoft, toch ook niet de minsten.
Naar mijn mening is IBM in staat te blijven groeien in de voor haar relatief nieuwe en veelbelovende business segmenten van bijvoorbeeld social media, mobiel, beveiliging en cloud. Met een gezonde balans, een relatief lage koerswinstverhouding van ruim 11,5 keer de winst en een op de huidige koers, dividendrendement van 3,8 procent kan in mijn ogen goedkoop een interessant groeiaandeel worden toegevoegd aan een goed gespreide portefeuille.
Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel IBM in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer