Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Hoogvliegen met PCC

Net als vorig jaar hield ook dit jaar WP Stewart weer een bijeenkomst voor aandeelhouders in Amsterdam. Inmiddels is WP Stewart overgenomen door Alliance Bernstein. Ook dit jaar gaven verschillende analisten een update over een aantal bedrijven waarin WP Stewart belegd. Daar waar vorig jaar VF corporation de aandacht trok, ging de aandacht dit jaar uit naar Precision Castparts Corp. (PCC).

Onlangs stond er een artikel (’Europa heeft meer luchthavens nodig’) in de telegraaf dat de wereldluchtvaartindustrie onstuimig zal groeien. Het aantal vervoerde passagiers zal in 2030 verdubbelen naar 6 miljard zo blijkt uit studies van Eurocontrol en brancheorganisaties IATA en ACI. Indien Europa niet wil achterblijven, moet de capaciteit drastisch worden opgeschroefd. Vanwege onder andere de beperkingen in Europa heeft Emirates onlangs nog een order van 70 Airbus A350’s afbesteld.

Verwachte groei in de luchtvaart 2013-2032
Verwachte groei in de luchtvaart 2013-2032

 

Daarnaast zijn veel vliegtuigen langzamerhand vanwege de ouderdom aan vervanging toe. Zo moet ongeveer 65% van de huidige toestellen wereldwijd voor 2032 worden vervangen.

Wereldwijde productie van vliegtuigen
Wereldwijde productie van vliegtuigen

Des te ouder een vliegtuig is, des te meer onderhoudskosten er moeten worden gemaakt. Na 15 jaar zijn de onderhoudskosten van een vliegtuig 2,5-3x zo groot als die van een nieuw vliegtuig.

Onderhoudskosten vliegtuigen
Onderhoudskosten vliegtuigen

De orderboeken van de OEM’s (original equiptment manufacturer) zoals Boeing en Airbus zijn dan ook goed gevuld. Tevens zorgt de huidige generatie toestellen voor een besparing van 20% op de brandstofkosten, hetgeen ongeveer 40% van de operationele kosten zijn.

Wanneer men in de luchtvaartindustrie wil beleggen heeft men daarvoor drie mogelijkheden:

  1. Luchtvaartmaatschappijen
  2. Vliegtuigbouwers (OEM)
  3. Toeleveranciers

Aangezien de marges van luchtvaartmaatschappijen onder druk liggen wil men hier niet in investeren. De concurrentie is groot en de bedrijven zijn voor een groot deel afhankelijk van de brandstofkosten. Ook de vliegtuigbouwers moeten te veel met elkaar concurreren, waardoor de marges niet hoog zijn. Tevens zijn deze bedrijven zeer kapitaalintensief. Derhalve gaat de aandacht uit naar de toeleveranciers. Het voordeel van de toeleveranciers is dat deze minder kapitaalintensief zijn, de margestructuur veel aantrekkelijker is. Er is een diversificatie van platformen en tevens valt er geld te verdienen met de after-market sales.

Precision Castparts Corp is een wereldwijd gediversifieerde producent van complexe metalen, componenten en producten. Het dient de lucht- en ruimtevaart, energiesector, en algemene industriële sectoren. PCC is marktleider wereldwijd in de productie van grote, complexe structurele investeringen gietstukken, aerodynamische gietstukken, gesmede onderdelen, Aerostructures en hightech kritische verbindingen voor ruimtevaart. Bovendien is het bedrijf de grootste producent van aerodynamische gietstukken voor de markt van industriële gasturbines. PCC produceert geëxtraheerde naadloze buizen, fittingen, smeedstukken en Clad producten voor energieopwekking en olie & gas-toepassingen; commerciële en militaire casco aerostructures; en metaallegeringen en andere materialen aan het gieten en smeden industrie. Airbus, Boeing, GE, Rolls-Royce, en vele andere toonaangevende fabrikanten zijn  afhankelijk van het kritische airframe, motor, energie-opwekking, medische en algemene industriële componenten. Op enkele uitzonderingen na, bevatten alle vliegtuigen onderdelen die door PCC zijn vervaardigd.

Aandeel van PCC in vliegtuigen

Vanuit het hoofdkantoor in Portland Oregon worden 29.000 werknemers op 164 productielocaties aangestuurd. Deze werknemers zijn samen goed voor een omzet van $9,6 miljard. Hierbij wordt 68% van de omzet verdiend binnen de luchtvaartindustrie, 18% binnen de energiesector en 14% in overige sectoren.

Financiele resultaten PCC
Financiele resultaten PCC

Naast een organische groei maakt het bedrijf ook een flink groei door strategische overnames en acquisities. In de afgelopen twee jaar werden meer dan 20 acquisities gepleegd, waarbij synergievoordelen moeten zorgen voor hogere winstmarges.

PCP operationele marge

Uiteraard is dit fantastisch bedrijf ook Warren Buffett en een aantal grote beleggingsfondsen niet ontgaan, ondanks de koers/winstverhouding van 20,70.
Ondanks de mooie resultaten hebben wij ook een lijstje met andere toeleveranciers die wel eens veel interessanter kunnen zijn. Precision Castparts Corp. behoort sinds 2009 tot de Fortune 500. Een lijst van de 500 grootste bedrijven in Amerika gerangschikt op basis van hun jaaromzet. Momenteel wordt een aandeel Precision Castparts Corp. verhandeld op de NYSE tegen een koers van $ 253,60.

Voor meer informatie over actuele ontwikkelingen en beleggingsadvies gericht op value fondsen, verwijs ik u graag naar de website www.slimmeaandelen.nl of neem contact met ons op voor een gratis rapport.

drs. Maurice Essers (linkedin)

Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer

De klanten van van Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer hebben een positie in verschillende fondsen. De auteur zelf heeft ook positie in verschillende fondsen. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *