Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

De aanstaande grote crisis

Ruim twee maanden geleden hield ik in België een voordracht op het symposium van Goldonomic. Speciaal voor de bijeenkomst was ook de Amerikaan Peter Schiff overgekomen. Het was een geanimeerde bijeenkomst met veel discussie en informatie-uitwisseling ter voorbereiding op de volgende grote crisis.

Peter Schiff
Peter Schiff

Peter Schiff is in de VS bekend van radio en televisie en schrijver van diverse boeken, zoals Crashproof enThe Real Crash. Al ver voordat de crisis in 2008 uitbrak, volgde ik hem en wist ik dat hij gelijk had en dat er een crisis zou aankomen die we in jaren niet gezien hadden. Toen de crisis er  was, viel het me op dat kranten vooral die analisten, hoogleraren en economen aan het woord lieten die de hele crisis niet hadden zien aankomen, laat staan ervoor hadden gewaarschuwd. Om die reden vond ik het dan ook nodig een ingezonden brief naar het FD te sturen, waarin ik ook Peter Schiff met name noemde. De kop van die inzending luidde: ‘Nieuwe zeepbel heet Keynes’:

Zeepbel Keynes
Zeepbel Keynes

De eerste alinea luidt als volgt:

“Keynesiaans gedachtegoed siert regelmatig de pagina’s van het FD. Tijd voor een tegengeluid. In de afgelopen jaren is door vooral economen van de Oostenrijkse School (Ludwig von Mises Institute) herhaaldelijk gewaarschuwd voor de onhoudbare, kredietgedreven, boom in de economie en op de financiële

markten. In 2005 en 2006 werd Peter Schiff (schrijver van het boek Crash Proof) op CNN door andere analisten uitgelachen op het moment dat hij waarschuwde voor een naderende economische aardverschuiving. De oplossingen die dezelfde Schiff thans aandraagt worden in de wind geslagen en in het FD zelfs getypeerd als ‘naïef’ (FD Geld, 20 december 2008). Anderhalf jaar na de start van de kredietcrisis gaat een groot deel van de zendtijd nog altijd uit naar die hoogleraren en economen die de aanstormende trein compleet gemist hebben en haar in de loop van 2008 zelfs nog afdeden als een bagatel.”

Er is intussen niet veel veranderd. We zien in interviews nog altijd dezelfde hoogleraren, analisten en economen verschijnen die de hele crisis destijds niet zagen aankomen. Als je als analist eenmaal een plekje hebt veroverd in het gilde van commentatoren, word je steevast opnieuw geïnterviewd. Zo wist Jaap van Duijn eind 2007 te melden: ‘Die andere crisis van 2007, de kredietcrisis, zullen we in 2008 vergeten zijn.’ Zoals we weten is het iets anders gelopen, maar niettemin zien we Van Duijn nog geregeld geïnterviewd worden over de (krediet)crisis.

Dit is des te meer van belang omdat we nu zijn aanbeland in een fase die vergelijkbaar is met de periode voorafgaand aan 2007-2008. De verkopen op de huizenmarkt, die sinds 2008 dramatisch waren ingezakt, nemen toe en alom wordt geclaimd dat er sprake is van een herstel op de huizenmarkt en sterker nog, we lezen regelmatig ‘dat het herstel doorzet’. Het belangrijkste herstel zit echter in de omzetten van makelaars die garen spinnen bij het hernieuwde optimisme in de media. Wanneer ik kanttekeningen plaats bij dit herstel, word ik meestal ongelovig aangekeken. We hebben de crisis toch wel zo’n beetje gehad, krijg ik steevast te horen.

Op de bijeenkomst in België had ik speciaal voor de Belgische aanwezigen een analyse gemaakt van de Belgische huizenmarkt. Anders dan in Nederland heeft de huizenmarkt daar nog amper een terugslag gezien. Met behulp van sterk dalende demografische gegevens liet ik zien dat de vooruitzichten voor België niet zo rooskleurig zijn en dan druk ik me voorzichtig uit. Die daling komt, met hoeveel is lastig in te schatten. Niettemin deed ik met onderstaande grafiek en wat technische analyse een poging.

Huizenprijzen België
Huizenprijzen België

Met een terugkeer naar de steunlijn gaat er al gauw zo’n 40 procent vanaf. Ik kon merken dat de hausse in de Belgische huizenmarkt nog flink huishield, want de meeste opmerkingen en vragen gingen daarover. Of ik de immigratiecijfers van België wel had meegenomen en of de situatie in België niet heel anders was dan in Nederland. Ik herinner me soortgelijke reacties toen ik bij lezingen in 2008 zei dat de Nederlandse huizenmarkt flinke klappen zou krijgen: de rente was laag, de vraag was groot en geen ander land had hypotheekrenteaftrek zoals wij dat hadden. Alle destijds aangedragen argumenten konden echter niet voorkomen dat de huizenprijzen in Nederland met 20 procent daalden.

Maar zoals gezegd, het ongeloof is nu opnieuw aanwezig. We worden voor gek verklaard totdat de volgende grote(re) crisis er is. Voor interviews worden dan weer gewoon de analisten gevraagd die de vorige crisis ook niet aan zagen komen. En opvallend genoeg blijkt dan ineens dat iedereen ook deze crisis voorspeld had. Dus om te voorkomen dat mensen ons niet geloven, hebben we het vastgelegd in een nieuw, geheel herschreven, boek: “Deflatie in aantocht, vijf stappen om de komende crises te voorkomen”. In september verschijnt het in de 8e druk. Gratis het eerste hoofdstuk downloaden? Ga naar de website Als geld je lief is.

Elmer Hogervorst & Eric Mecking

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

33 reacties op “De aanstaande grote crisis”

 1. Avatar

  Het boek van Robert Jr. Prechter uit 2002 heeft de crash vanaf 2008 haarfijn uiteen gezet volgens de Kodratiev-cyclus en Elliottwave patronen. Dat is drie jaar eerder dan Peter Schiff. De huidige Kondratiev winter loopt af in het tijdvak 2020-2023, dus de depressie volgt nog vanaf 2015-2016. En de technologie sector is de beste om in te werken. In de Kondratiev winter worden uitvindingen gedaan die bepalend zijn voor de daaropvolgende Kondratiev-cyclus.

 2. Avatar

  Conquer the crash, 2, is inderdaad een goed boek en daar staat onder andere beschreven wat er nu plaatsvind rond rente, obligaties, het hypotheek gebeuren, onroerend goed. Of Peter Schiff de periode van nu jaren geleden ook zo haarfijn deed beschrijven als Prechter deed weet ik niet. Maar verbazingwekkend is het wel dat iets wat je leest zo zoetjes aan ook tot leven kwam en komt. Dit gaan barre tijden worden.

 3. Avatar

  In 1994 beschreef Raymond Merriman de Cardinal Climax periode van 2008-2015 en de nadelige gevolgen ervan op sociaal, politiek en economisch terrein. 2015 vormt de piek en zal waarschijnlijk een omslagpunt worden van top naar dal. Dit is vanuit astrologisch perspectief beredeneerd en gaat m.i. menig professor en hoogleraar de pet te boven. 🙂

 4. Avatar

  Inderdaad Jerrel, andere tijden op komst. En een compleet andere samenleving dan nu het geval is..

 5. Avatar

  Wanneer duizenden waarzeggers de toekomst voorspellen en elkaar vaak volledig tegenspreken blijkt altijd later – dus in de toekomst – wie er achteraf gelijk had. Dat wil bovendien nog niet zeggen, dat de gelijkhebber bij z’n volgende voorspelling ook weer gelijk zal krijgen.

 6. Avatar

  De auteur (Hogervorst) gelooft ernstig in een beursmodel op basis van de maanstonden(!!!!) en schreef daar talloze artikels over.Hij ambieert bovendien raadsman te worden van argeloze lieden die grote bedragen op de lotto wonnen.
  Zéér te wantrouwen,dus.

  1. Avatar

   De maan,die de beurs beinvloedt is net zo wetenschappelijk onderbouwd als een ezel sportuitslagen laten voorspellen.En als men daarbij aast op het fortuin van goedgelovige lottowinnars wordt het pas helemaal ranzig.

 7. Avatar

  Ieder heeft wel eens gelijk, als ik 20 keer zeg dat het morgen gaat regenen krijg ik een keer gelijk. Blijf er niet zo in hangen.

 8. Avatar

  Nee Onno,ieder heeft wel eens gelijk niet Karel….

  En dat over de maan, een voor de hand liggende reactie, wetenschappelijk….,en zo nietszeggend eigenlijk.
  Dat zelfs je eigen emotie beïnvloed wordt door de maan is jou dus ook onduidelijk, maar dat geeft niet want er zijn genoeg astrologie boekjes te vinden die jou dat beter kunnen uitleggen dan ik.

  Oja, vergeet het onderwerp niet, ‘de aanstaande grote crisis’, neem wat maatregelen…

 9. Avatar

  Wat jij wil Karel. Ik maak daar geen probleem van en Elmer is ondertussen ook wel wat gewend denk ik.

 10. Avatar

  Mr.Hogerborst(Edwin),

  Het is blijkbaar een van uw obsessies om stelselmatig het laatste woord te willen.Zelf zonder in te gaan op rationele elementen:

  a.geen enkele wetenschappelijke studie ondersteunt uw dwaze praat dat de maan
  het beursgedrag zou beinvloeden.

  b. doelgroep van uw onnozel gebrabbel zijn (blijkens uw eigen C.V.) naieve lottowinnaars.Dat is schaamteloos balanceren op het randje van het criminele.

   1. Avatar

    Hallo Satilmis,

    Persoonlijke aanval?

    Ik vraag toch maar :

    a.welk bewijs is er dat de maan het beleggingsgedrag beinvloedt?

    b.waarom aast Hogerdorst met zijn maanmodel op lottowinnars?(zie zijn eigen C.V.)

    En waarom mogen deze eenvoudige vragen niet gesteld worden in een site ,die zichzelf de kritische beleggere noet????

 11. Avatar

  Beste ‘Karel’,

  Elmer Hogervorst en ik zijn niet dezelfde persoon.

  Persoonlijk vind ik het ook een aanval op de man, wat al meer op een hetze begint te lijken. Als jij problemen hebt met deze man zal je dat op een andere manier moeten aanpakken.

  Ik geloof dat het niet de bedoeling is om jou emotie en de maan aan de man te brengen. Speel je spelletje ergens anders uit vriend.

 12. Avatar

  Maar ik heb wel een probleem met zijn maangedoe en zijn zelfverrijkingsmethode op
  de kap van simpele lottowinnaars.Wil zijn alter ego daar eens iets zinnig over zeggen aub?

 13. Avatar

  Mijn reactie was meer als aanvulling bedoeld. Initiatieven als deze waardeer ik, omdat er kan worden aangetoond dat vandaag informatie bestaat om het meest waarschijnlijk scenario voor morgen vast te stellen. En dat het wel eens (of vaker) fout kan gaan, neemt niet weg dat je ervan leert. Wie geen fouten maakt, maakt niets!

  Een goed onderbouwd voorspelling proberen te doen heeft mijn voorkeur boven een simpel excuus of verklaring achteraf. Het universum is een samenhangend geheel en wij zijn er elementen van, net als de planeten. Met koerspatronen, economische cycli en planeetconfiguraties is een holistische aanpak mogelijk om een realistische verwachting voor morgen (de toekomst) uit te spreken.
  Is mijn ervaring.

 14. Avatar

  Mogen de zaken in juist perspectief worden geplaatst aub?

  a.Hogervorst stelt al jaren dat de maan het beursgedrag beinvloedt.Dat is (op zijn minst) een gratuite bewering,waarvan hij niet het bewijs levert.

  b.Hij aast wel (en dat is ontegennprekelijk bewezen) op het geld van argeloze lotto-winnaars,die niet weten hoe daarmee om te gaan.

  c.hij stelt zich daarbij op als een absolute autoriteit terzake.Ik citeer :

  auteur, trader, adviseur, columnist….

  d.hij beschikt over alter ego’s(o.a. Edwin) (in zoverre het hemzelf niet zou zijn) die hem klakkeloos na papegaaien.

  e.hij krijgt onbegrensde toegang tot fora ,zoals deze kritische(???) belegger,dat hemzelf in zijn aurum van expert versterkt

  f.Maar durf niet te zeggen de keizer geen kleren draagt en bedenkelijke methodes hanteert.Dan is het off topic of een persoonlijke aanval.

  Kritische belegger: om uw faam waardig te zijn zou het u tot eer strekken daarover een discussie toe te staan.

 15. Avatar

  Alsjeblieft zeg ‘Karel’, wat is je punt eigenlijk. Ik ben vaag, maar jij bent vaag in het kwadraat.
  Je bent wel een slappe zak hoor, gaat niet eens op onderzoek uit wat de betekenis van de maan is, anders zou je niet schrijven zoals je schrijft.

  Ga eens even de afgelopen dagen na, probeer je een beetje in te leven in je gemoedstoestand deze dagen…, en kijk voor de gein eens naar de maanstand, en de uitleg daarbij. Grote kans dat je jezelf terug vind in de beschrijving. Daar is je bewijs!
  Over ‘ autoriteit’ gesproken…, wat geeft jou het recht eigenlijk om iemand zo neer te sabelen, jouw kritiek is niet van de lucht terwijl je niet eens redenen hebt, of hebt ze wel maar komt er niet recht voor uit..

  Een alter ego of kloon van Elmer ben ik niet, kritisch dat dan weer wel.., een kritische belegger…

  Je punt graag. Dan kan dit afgesloten worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *