Een fijn staaltje Hollands glorie, dat is SBM Offshore. Het bedrijf is ontstaan uit IHC Caland en heeft haar wortels in Schiedam. Het is hier nog altijd statutair gevestigd maar wordt tegenwoordig aangestuurd vanuit Monaco. De hoofdactiviteit van het huidige bedrijf is het bouwen van drijvende olieproductie- en opslagplatforms (FPSO’s).
De laatste tijd komt er ook steeds meer vraag naar de variant voor de productie en opslag van gas. De platforms worden gemaakt voor de verhuur (lease) of verkoop. De cliënten van SBM zijn oliemajors als Shell, Chevron, ExxonMobil en Petrobrás. SBM Offshore is wereldwijd één van de grootste aanbieders van FPSO’s en beschikt over veel technologische kennis en patenten.
Kort voor de halfjaarresultaten kwam SBM met een winstwaarschuwing. Als gevolg van hogere kosten voor een tweetal productieplatforms (‘Yme’ en ‘Deep Panuke’) moest het bedrijf een eenmalige last nemen van 450 miljoen dollar. Helaas heeft SBM een verleden van winstwaarschuwingen. Daarom werd op de laatste zeer heftig gereageerd door beleggers. Ook kostte het bestuursvoorzitter Tony Mace de kop. Hij is inmiddels vervangen door Bruno Chabas.
De halfjaarresultaten (inclusief de aangekondigde te nemen last) vielen analisten vervolgens mee. Het onderliggende EBITDA-resultaat verbeterde in de eerste helft van het jaar met 23 procent en de marge steeg naar 24,6 procent. De omzet over de eerste zes maanden steeg met 6 procent van 1,4 naar 1,5 miljard dollar. Hiervan werd 62 procent gerealiseerd door de divisie ‘Turnkey Systems’ (bouw en kant-en-klare oplevering van platforms voor de verkoop), 7 procent door de divisie ‘Turnkey Services’ en 31 procent door de divisie ‘Lease and Operate’.
De aanzienlijke leasevloot van SBM is goed gebalanceerd in de looptijden van de contracten en levert in de komende jaren een stabiel groeiende kasstroom op. Het netto halfjaarverlies kwam uit op 250,8 miljoen dollar, terwijl de analisten hadden gerekend op een min van 296 miljoen dollar. In de eerste zes maanden van 2010 behaalde SBM nog een winst van 77,6 miljoen dollar.
Het orderboek groeide met 14 procent naar 12,4 miljard dollar, het hoogste bedrag ooit. Mede daarom sprak het concern bij de presentatie van de halfjaarcijfers de verwachting uit dat over heel 2011 een breakeven nettoresultaat gerealiseerd zal gaan worden. Ook analisten verwachten dat met de genomen last in alle verliezen nu voorzien is. Als er, inclusief de genomen last, werkelijk een dergelijk nettoresultaat gerealiseerd zal worden, betekent dit onderliggend een 63 procent hogere nettowinst van 450 miljoen dollar, een record.
Naar verwachting zal de omzet over 2011 met 5 procent groeien, aldus het concern. SBM staat bekend als een goede dividendbetaler; in het verleden werd ongeveer 50 procent van de winst aan aandeelhouders uitgekeerd. Als gevolg van de recent genomen last heeft het bestuur aangegeven pas na dit jaar een beslissing te zullen nemen over het uit te keren dividend over 2011. Bloomberg verwacht een dividend over 2011 van 0,59 cent wat een yield van 4,5 procent impliceert.
Een belangrijke partij (en cliënt) in het orderboek is Petrobrás, het Braziliaanse oliebedrijf. Voor de kust van Brazilië is op heel grote diepte veel olie gevonden. De komende decennia zal deze gewonnen worden. De FPSO’s van SBM kunnen daarbij van grote dienst zijn. In de eerste helft van augustus werd er (wederom) een principeovereenkomst gesloten over de bouw en verhuur van een nieuw platform. De huurperiode bedraagt twintig jaar en zal de onderneming circa 4,5 miljard dollar aan omzet opleveren.
Tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers gaf de onderneming aan met zeven opdrachten bezig te zijn. Het betreft hier niet alleen platforms voor de kust van Brazilië, maar ook voor de kust van Ghana, Angola, Rusland en het Verenigd Koninkrijk.
Als gevolg van weer een winstwaarschuwing op een slecht moment is het vertrouwen van de belegger in SBM flink geslonken. Door de overreactie die dat teweeg bracht, is het aandeel momenteel laag gewaardeerd. Een eerste stap in het terugwinnen van het vertrouwen van beleggers was het vervangen van de bestuursvoorzitter. Het vertrouwen zal echter pas echt terugkeren, nadat de rust op de aandelenmarkt terugkeert en er door SBM winst- en omzetgroei gerealiseerd wordt. Zodra dit het geval is, zal het volgens mij hard kunnen gaan met de koers.
Auteur heeft privé geen positie, klanten van Fintessa evenmin. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer