AEX: nog steeds veel te duur

De vorige exercitie waarin ik de huizenprijzen corrigeerde voor de geldontwaarding leverde veel reacties op. Een lezer suggereerde om ook andere vermogenscategorieën eens onder de loep te nemen. Daarom deze keer de AEX.

Allereerst nog even terugblikken. Vermoedelijk hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster mijn vorige column over de huizenprijzen ook gelezen en ingezien dat het nuttig is ook de geldontwaarding te betrekken bij analyses. Daarmee kan een analyse immers naar een hoger niveau getild worden, namelijk door niet langer prijzenmaar waarden te vergelijken. Zie hier het bericht uit het FD van gisteren:

De crisis heeft de prijs van koopwoningen in Nederland stevig onder druk gezet. De prijzen dalen op zich langzaam, maar inmiddels al drie jaar op rij. In augustus was een woning gemiddeld 8,5% goedkoper dan in augustus 2008, de maand dat de dalingen inzetten.

Dat hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster woensdag bekendgemaakt.

In reële termen valt de daling nog een stuk groter uit. Sinds augustus 2008 zijn de prijzen voor consumptiegoederen met cumulatief 4,5% gestegen. Dat brengt de waardedaling in reële termen op ruim 13%.

Chapeau voor het CBS en het Kadaster. Dat wij nog maar meer van dergelijke analyses mogen zien. En nog mooier zou het zijn wanneer voortaan alle cijfers gecorrigeerd worden voor de monetaire inflatie aangezien dat een veel reëler beeld geeft. Dat zal echter niet gebeuren aangezien het CBS dan een streep moet zetten door tientallen jaren eigen cijferanalyse.

Als het CBS het niet doet, moeten we het maar zelf doen. Zoals gezegd deze keer een analyse van de AEX. Voor de goede orde, in deze column maak ik een vergelijking op indexniveau. Dus voordat u gaat protesteren, dividenden zijn niet in de analyses verwerkt.

aex-onder-het-niveau-van-1983-euros
aex-onder-het-niveau-van-1983-euros

Gecorrigeerd voor het CPI-cijfer staat de AEX op 155. Dat niveau zagen we voor het laatst in juli 1993 in nominale AEX-termen en in januari 1994 in CPI-gecorrigeerde AEX-termen. Startte u met beleggen in 1983 dan had u een prachtige winst kunnen behalen mits u in 2000 of eventueel in 2007 had verkocht. Ook nu staat u in CPI-gecorrigeerde termen nog altijd op een leuke winst.

U kent echter mijn kritiek op het CPI-cijfer. Aandelen- en huizenprijzen zijn niet in het cijfer verwerkt, terwijl we wel massaal geld bijdrukken voor de aankoop van woningen in de vorm van nieuwe hypotheken. Door heel simpel te kijken naar de toe- en afname van de ruimste, officieel gehanteerde, definitie van de geldvoorraad (M3) en daarmee van de monetaire inflatie krijgen we een veel beter beeld van de daadwerkelijke geldontwaarding. Zo ziet de AEX eruit wanneer we al het bijgedrukte geld uit de koersen elimineren:

aex-onder-het-niveau-van-1983-m3
aex-onder-het-niveau-van-1983-m3

We zien dan dat de AEX nu zou staan op een niveau van….43! Onder het startniveau dus van 45 op 3 januari 1983. Heeft u met andere woorden uw beleggingen 28,5 jaar aangehouden dan heeft u qua koersstijging een leuke winst behaald, maar aanwaardestijging helemaal NIETS verdiend!

Tot slot is het weer aardig om de AEX in goud te meten.

aex-onder-het-niveau-van-1983-goud
aex-onder-het-niveau-van-1983-goud

Goud was spotgoedkoop en de AEX superduur in 2000 hetgeen we kunnen zien aan de grote groene bult. In goud in euro’s gemeten staat de AEX nu op 178, nog ver verwijderd van het startniveau op 48. Dat laat zien dat de AEX nog altijd niet goedkoop is (aangenomen dat de AEX in 1983 relatief goedkoop was, de AEX bodemde immers op 9 augustus 1982 op 25) en dat de koers nog minimaal door vieren gedeeld mag worden danwel de goudprijs minimaal met factor vier vermenigvuldigd mag worden voordat het tijd wordt om goud voor aandelen om te ruilen.

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

3 gedachten over “AEX: nog steeds veel te duur”

  1. Hallo, interessant maar ik neem aan dat je ook de productiegroei in die periode erbij moet betrekken. Die heeft toch ook een deel van de geldgroei geabsorbeerd.

  2. Ik geloof in de theorie van Elliot. Deze geeft aan dat we een krachtige daling zal komen. Ik ben van 285 short gegaan. We zullen in ieder geval onder de AEX 200 gaan kopen. Ik heb lange put gekocht en tot nu toe beschermt het mijn overgebleven portefeuille. Ik ga steeds meer cash opbouwen, verkoop (exercise) mijn aandelen. Ik ga met de flow mee. AEX is op dit moment inderdaad nog veel te duur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.