Half mei van dit jaar laaiden de overnamegeruchten rond DSM weer even op toen een beleggersblog meldde dat Evonik DSM zou hebben benaderd en dat de Duitsers bereid zijn om de onderneming over te nemen tegen 60 euro per aandeel. DSM kwam weer in beeld bij Evonik, zo werd geschreven, nadat de grootaandeelhouder RAG Stiftung (68 procent) in Evonik had aangegeven dat een overname van de Zwitserse branchegenoot Clariant niet langer het doel is. DSM heeft niet gereageerd op dit gerucht.
DSM presteert uitstekend, dus dat er af en toe (mogelijke) kapers op de kust verschijnen is niet zo verwonderlijk. De divisie Nutrition is marktleider en de grootste ter wereld. Met haar Performance Materials behoort DSM eveneens tot de leiders in de wereld. Haar vezel Dyneema is qua sterkte ongeëvenaard en wordt gebruikt in een heel scala aan toepassingen. De 35 procent joint venture NewCo met CVC in polymeren (onder andere caprolactam, grondstof voor nylon) wordt aangehouden als financiële activa en behoort niet meer tot de kernactiviteiten.
Op de markt voor vitamine E bindt DSM de strijd aan met twee grote Chinese producenten. DSM volgt hier een uitrookstrategie, waarbij de onderneming haar productie in Zwitserland opvoert, het marktaandeel vergroot en de daardoor dalende prijzen voor lief neemt. Zelf verwacht DSM dat de bodem inmiddels is bereikt. Door de kostenefficiency bij DSM denkt het concern de langste adem te kunnen hebben. Tevens maakte men bij de publicatie van de kwartaalresultaten bekend stevig te gaan snijden in de kosten. Eind augustus kondigde de onderneming aan dat in het kader daarvan de komende twee jaar 900 tot 1.000 banen zullen verdwijnen. DSM maakt op de totale vitamine-productie nog steeds winst. De Chinezen lijden inmiddels al verlies en, afhankelijk van hoe diep de zakken zijn, zullen ze op een gegeven moment moeten afhaken.
Door de recente verkoop van de divisie Polymer Intermediates is 2015 eigenlijk een overgangsjaar. Ongeveer 20 procent van de omzet is de deur uitgezet. De effectuering van het een en ander zal in het derde kwartaal plaatsvinden. Verder werd het bedrijf Aland gekocht, wat de positie in de markt voor vitamine C sterker maakt.
Over het afgelopen kwartaal werd een omzet gerealiseerd van 2 miljard euro, een stijging van 12 procent. Dit kwam mede tot stand door gunstige wisselkoerseffecten. Hiervoor gecorrigeerd resteerde er een omzetgroei van 3 procent. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 279 miljoen, een toename van 6 procent. Onder aan de streep resulteerde een en ander in een nettowinst van 99 miljoen euro, een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Begin juni organiseerde onze regering een handelsmissie naar India, waar DSM deel van uitmaakte. In het bijzijn van premier Rutte tekende DSM een samenwerkingsverband met het Indiase Sona Biscuits. Financiële details werden niet bekend gemaakt. Met deze samenwerking wil DSM bijdragen aan het terugdringen van tekorten van belangrijke voedingsbestanddelen.
DSM kan cashen met het belang van 49 procent dat men heeft in de joint venture Patheon. Daar is men samen met de private equity partij JLL Partners eigenaar van. In deze joint venture, met destijds een waarde van 2,65 miljard dollar, bracht DSM in 2014 het grootste gedeelte van de farma-activiteiten onder. Patheon, dat op contractbasis onderzoek en productie uitvoert voor farmaceuten die dit uitbesteden, heeft in de Verenigde Staten een beursnotering aangevraagd. De beursgang hiervan zal DSM ongeveer 6 euro per aandeel opleveren.
Vanwege het sterke internationale karakter van de activiteiten, is DSM uitermate gevoelig voor wisselkoersen. De fabrieken van Nutrition staan grotendeels in Zwitserland, wat kosten in Zwitserse franken inhoudt. De grondstoffen en verkoopprijzen worden meestal in dollars uitgedrukt. Daar waar vorig jaar een winstwaarschuwing gegeven werd als gevolg van de sterke euro, lijkt het dit jaar juist mee te zitten nu de dollar meer waard is geworden ten opzichte van de euro. Het positieve effect hiervan lijkt het negatieve effect van de dure Zwitserse Frank op te heffen. Door positieve valuta-effecten verwacht DSM dit jaar een hogere winst te realiseren dan vorig jaar. Het concern verwacht zelf dat de economische groei in Europa laag blijft en in de Verenigde Staten licht zal afzwakken. Voor de opkomende markten is men met de recente devaluatie van de Chinese yuan en een verwachting van een langdurige vertraging van de groei minder positief.
Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel DSM in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer
Een verwijzing namens de titelfoto gemaakt door Christian Schnettelker: https://flic.kr/p/j92tzS & http://www.manoftaste.de