Iberdrola, het op één na grootste elektriciteitsbedrijf van Europa, is groot aanwezig in het Verenigd Koninkrijk na de overname van Scottish Power in 2006. Twee jaar later werd in de Verenigde Staten Energy East overgenomen. Daarop volgden nog overnames in 2011 van Elektro in Brazilië en van United Illuminating in de Verenigde Staten in 2015.
Iberdrola genereert 45 procent van de inkomsten door middel van gereguleerd netwerkbeheer. Daarnaast wordt er nog 5 procent gegenereerd uit de gereguleerde productie. In zijn totaliteit maakt groene energie nu 22 procent uit van de inkomsten. Tenslotte wordt er nog 27 procent verkregen uit de productie voor de vrije markt. Dat gebeurt via kerncentrales, waterkrachtcentrales, thermische centrales en windmolenparken. Hoewel Iberdrola de grootste groene speler wereldwijd is, blijkt niet alles groen!
Juist de sterke aanwezigheid van Iberdrola in netwerkbeheer en groene energie maakt dit bedrijf tot koploper onder de nutsbedrijven en het management van Iberdrola is niet van zins hier verandering in aan te brengen. Naast gereguleerde business en groene energie heeft men gekozen voor relatief volwassen markten, te weten de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, Mexico en natuurlijk Spanje. Waar de concurrentie nog zwaar in de kolen zit heeft Iberdrola juist voor windenergie gekozen. In een tijdperk waarin nog heel wat dure kolencentrales ontmanteld moeten worden, speelt dat Iberdrola in de kaart.
De investeringen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn doelbewust gekozen met als argument dat de activiteiten in de Verenigde Staten als een goed tegenwicht tegen de belangen in het Verenigd Koninkrijk moeten worden gezien. De Brexit zorgde wel voor een val in de koers van het aandeel naar een dieptepunt van 5,13 euro. Sindsdien is de koers echter stevig hersteld.
Iberdrola laat overigens niet na stevige kritiek uit te oefenen op de Europese Unie. Er worden naar de mening van het bedrijf in Europa niet genoeg schone centrales gebouwd om aan de toenemende vraag te kunnen blijven voldoen. De Europese Unie houdt kunstmatig oude en overbodige centrales overeind. Iberdrola zelf is erg vooruitstrevend. Zo is 79 procent van de productie in Spanje CO2-vrij.
Tijdens de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal afgelopen week bleek de veronderstelling dat de Verenigde Staten een goede hedge vormen voor het Verenigd Koninkrijk volledig juist. Het negatieve valuta-effect door de daling van het Britse pond werd grotendeels opgevangen door het aantrekken van de Amerikaanse dollar én de Braziliaanse real. Het totale negatieve effect was daardoor slechts 2 miljoen euro. Een leuk detail wat betreft e al jaren geleden ingezette strategie van Iberdrola is dat onlangs in het Verenigd Koninkrijk een mijlpaal werd behaald. Voor het eerst sinds de Industriële Revolutie werd er daar op één dag (24 uur) géén gebruik gemaakt van energie die is opgewekt uit kolen.
Wel bleek dat duurzame energie soms ook wat onvoorspelbaarder is. Door gebrek aan regen in Spanje daalde de elektriciteitsproductie uit waterkracht bij Iberdrola met 41%. De totale nettowinst nam in het eerste kwartaal met 4,7% af, hetgeen redelijk conform verwachtingen was.
Daar waar de concurrentie nog op (hete) kolen inzet, heeft Iberdrola door de aanwezigheid in de juiste segmenten een zonnige toekomst. Binnen de huidige politieke verhoudingen lijkt de kans dat Europese overheden de prijs van energie volledig aan de vrije markt overlaten erg klein. Iberdrola doet het de afgelopen jaren beter dan sectorgenoten. De koerswinstverhouding op de verwachte winst voor dit jaar bedraagt 15. Aandeelhouders betalen daarnaast maar 1,08 keer de boekwaarde. Ter vergelijking, voor de sector betalen aandeelhouders in Europa 30 keer de winst en 1,64 keer de boekwaarde. Het dividendrendement van Iberdrola bedraagt 4,38 procent tegen 4,55 procent voor de sector. Het lijkt erop dat beleggers het aandeel de laatste tijd hebben ontdekt. Dat is gezien bovenstaande ontwikkelingen en cijfers niet zo vreemd.
Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Iberdrola in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer
Start met Automatisch Beleggen
Met de ontwikkeling in november behaalde het aandeel Royal Dutch Shell een zogenaamde 'ochtendster' in de maandelijkse grafiek.
Op woensdag bereikte de marktkapitalisatie van Apple een nieuw record van 2 biljoen dollar en is het het eerste beursgenoteerde bedrijf dat ooit deze waarde heeft bereikt.
$ 80 miljard - Ford en General Motors hebben samen niet zoveel marktwaarde. Tesla was dat bedrag binnen een dag kwijt.
Het bedrijf heeft plannen om de komende vijf jaren $ 80 miljard aan de belegger terug te geven.