Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

De verborgen kosten van indexbeleggen

De hoogte van de kosten speelt een belangrijke rol in het uiteindelijk rendement. Veel particuliere beleggers letten hier niet op. De laatste jaren zijn de kosten fors omlaag gegaan bijvoorbeeld door de opkomst van indexbeleggen. Maar ook hier zitten verborgen kosten achter. Dat blijkt uit een studie van Antti Petajisto van hedgefund LMR Partners. Het gaat dan om de aankoop-en verkoop van de ETF’s (indextrackers). Hij bekeek 1800 ETF’s tussen 2007 een 2014.

Het gemiddelde verschil tussen de koers en waarde van alle ETF die in Amerika verhandeld werden bedroeg slechts 0,06% tussen 2007 en 2014. Hoe moeilijker een ETF verhandelbaar was, des te groter dit verschil werd. De koersen waren onder andere gemiddeld 0,18% hoger dan de netto asset waarde (intrinsieke waarde) bij edelmetalen en 0,29% bij korte-termijn obligatiefondsen.  “Ik was verbaasd hoe groot en wijdverspreid deze verschillen zijn. Zelfs als je een paar maal per jaar handelt dan kunnen de kosten 1% tot 2% zijn en je weet het zelf niet eens”, aldus Petajisto.

Hij schat in dat deze verborgen kosten van het handelen in ETF op jaar basis $18 miljard kost. Weliswaar is de handel in ETF biljoenen per jaar waard maar toch zijn is het de moeite waard om hiernaar te kijken. Aanbieders van producten geven meestal de koers van een ETF weer maar de intrinsieke waarde is voor een belegger moeilijker te verkrijgen.

In tijden van onrust op de financiële markten kan het verschil tussen de koers en de intrinsieke waarde oplopen. Dit is dan een kostenpost als u belegt in ETF die niet veel verhandeld worden.

Als de vraag naar ETF sterk is, dan kan deze tracker met een premie verhandeld worden. Als de ETF onder de intrinsieke waarde verhandelt wordt, dan is dit een korting. Op dit moment zijn deze kosten gering. Slechts 24 ETF van de 2000 in de Verenigde Staten worden verhandeld met een korting of premie van 1% of meer in de afgelopen maand. Dat blijkt uit cijfers van ETF.com. Dit is echter ongewoon en waarschijnlijk instabiel.

Voordat u instapt kunt u het best kijken naar de indicatieve waarde, een schatting van de intrinsieke waarde. U kunt dit doen door te kijken op Yahoo Finance en de ticker van het fonds in te typen gevolgd door “-IV”. Daarnaast kunt  een limier oder invoeren binnen 1 of 2 cent van de indicatieve waarde. Ook is het handig om volatiele dagen te vermijden. Heb een voorkeur voor een breed samengesteld ETF boven een ETF met een paar aandelen. Hoe minder gespreid een fonds is des te hoger deze verborgen kosten zullen zijn. Als u toch een gespecialiseerde fonds wilt kopen, probeer het dan met een korting te kopen.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “De verborgen kosten van indexbeleggen”

  1. Avatar

    De algehele gedachte is dat indexen altijd maar omhoog gaan. Daarom wordt long gaan gestraft met een opslag,of een te betalen rente, een zakelijk iets…

    Kijk je daarentegen naar wat het kost bij short gaan is het net even anders, daar zijn geen kosten aan verbonden, en stap je gewoon in op de prijs van de ETF, enkel de transactiekosten bij de broker ben je kwijt.

    Voor nu dus de beste keus,ETF short, geen extra kosten, en winst zien oplopen terwijl het onderliggende daalt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *