Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Het gas gaat erop bij General Electric

General Electric is een wereldwijd opererend technologie-, elektronica- en dienstenconcern. Met een marktkapitalisatie van ruim 260 miljard dollar is het het grootste conglomeraat ter wereld. Het is tevens een van de oudste beursgenoteerde bedrijven ter wereld. GE is opgericht in 1879 en beursgenoteerd sinds 1896. Het is het enige nog overgebleven beursgenoteerde bedrijf uit de Dow Jones van de negentiende eeuw.

General Electric is één van de marktleiders in de elektronicamarkt en is daarnaast actief op het gebied van financiële dienstverlening, kunststoffen, vliegtuigen, medicijnen, windenergie, elektriciteitscentrales en transport. Sinds een tijdje is General Electric eveneens een grote speler op het gebied van dienstverlening aan olie- en gasbedrijven. Inmiddels zijn ze, na Schlumberger, Halliburton, Weatherford en Baker Hughes, de grootste speler in deze sector.

De laatste jaren bevindt het conglomeraat zich in een groot omvormingsproces. Waar General Electric nog niet zo lang geleden 50 procent van het resultaat uit de industriële tak en 50 procent uit de financiële tak (GE Capital) haalde, zal die verhouding in 2016 op 75 (industrie) – 25 (financiën) staan. Zo werd eerder dit jaar Synchrony Financial, de Noord Amerikaanse verlener van consumentenkrediet, voor een deel van de hand gedaan en werd de energie afdeling van Alstom aangekocht. De huishoudelijke apparaten werden verkocht aan Electrolux.

Door deze heroriëntatie wordt voor General Electric de dienstverlening aan de olie- en gassector steeds belangrijker. Het bedrijfsonderdeel olie en gas droeg het afgelopen kwartaal het meest bij aan de groei. Deze divisie kende een winstgroei van 27 procent.  De verantwoordelijke topman van deze afdeling, Lorenzo Simonelli, wordt ook genoemd als de mogelijke opvolger van de huidige CEO Jeffrey Immelt.

GE schat in dat de markt voor dienstverlening aan de olie- en gassector de komende jaren met 6 procent per jaar zal groeien. Het concern verwacht echter zelf dit groeipercentage te kunnen overtreffen. GE denkt vooral in te kunnen spelen op het feit dat boren naar olie en gas steeds kostbaarder wordt. Door hun technologische voorsprong, zoals onder meer geavanceerde pijpleidingen die lekkage tegen kunnen gaan, denken zij marktaandeel te kunnen winnen.

De luchtvaart divisie (vliegtuigmotoren) is eveneens zeer sterk. Ook deze business is innovatief. GE is onder meer een afnemer van de 3D-printing industrie. Water- en energiecentrales waren echter zwakker. Vooral de keuze van Europa om minder gas gestookte energiecentrales te bouwen werkte in het nadeel van GE. Dat was nu juist een van de speerpunten van het concern.

General Electric staat bekend als een financieel prudente onderneming. Zo zag men af van de koop van Dresser-Rand (wederom oil and gas equipment), omdat men de prijs van 26 keer de winst te hoog vond. Men liet Siemens er met de buit van door gaan.

Hoewel het aandeel General Electric algemeen wordt gezien als een goede afspiegeling van de Amerikaanse economie, komt dat dit jaar niet zo tot uiting. Waarschijnlijk heeft de omvorming van het bedrijf daar mee te maken. De recente forse daling van de olieprijs heeft ook General Electric geraakt. Niet dat de koers hard daalde, maar het aandeel bleef achter bij de rally. En dat is best opvallend, aangezien de rally op de beurzen dit jaar toch voornamelijk door blue chips wordt gedragen.

Maar, General Electric is er heilig van overtuigd met de uitbreiding in de olie- en gassector de juiste weg te hebben ingeslagen. Men verwacht de komende kwartalen dan ook een vervolg op de goede resultaten. Want over het afgelopen kwartaal realiseerde het bedrijf meer winst dan verwacht.

General Electric heeft met ruim 3,3 procent een mooi dividendrendement. De koerswinstverhouding van 15 is niet overdreven hoog. Voor beleggers biedt de huidige koers een goed moment om dit aandeel aan te kopen of uit te breiden. General Electric is altijd een mooi renderende belegging geweest voor lange termijnbeleggers. Over de afgelopen 20 jaar realiseerde het aandeel, inclusief herbelegde dividenden, gemiddeld ongeveer 9,2 procent rendement per jaar.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben General Electric in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Het gas gaat erop bij General Electric”

  1. Avatar

    General Electric aandeel is meer een afspiegeling van de Nasdaq en dat is iets anders dan dat het een afspiegeling van de Amerikaanse economie is.
    Het kan geen toeval zijn dat olie momenteel in de belangstelling staat vanwege haar daling en dat dit artikel opeens verschijnt..
    Hoe mooi het rendement over de afgelopen jaren ook is geweest is dat nog geen reden om in te haken op dit aandeel,sterker nog het vertoont alle grillen van de Nasdaq zelf dus het links laten liggen is geen slecht idee. Om te profiteren zullen nog wat jaartjes gewacht moeten worden, want uiteindelijk draait het toch om de laagst mogelijke prijs die je voor een aandeel wilt betalen…

    Maar dat is mijn mening, ik kijk even anders dan het geijkte fundamentele waar menigeen z’n bevindingen op baseert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *