Het gaat van kwaad tot erger voor de oliemaatschappijen

De 16 namen in de Europese Stoxx 600 hebben dit jaar een bedrag van Euro 364 miljard aan waarde in rook zien opgaan.

Het verhaal is inmiddels bekend. Olie en gas zijn niet langer zonder concurrentie en Covid 19 heeft de malheur alleen nog maar verergerd. Oliemaatschappijen kunnen ook niet langer de klimaatverandering negeren.

Zeker de Europese oliemaatschappijen zeggen van goede wil te zijn en naarstig op zoek te zijn naar meer verantwoorde bronnen van inkomsten. Maar de komende decennia zal fossiel de hoofdmoot van de inkomsten zijn.

Dat valt niet goed bij beleggers. Die willen overtuigend bewijs zien dat de oliemaatschappijen daadwerkelijk hun leven gebeterd hebben voordat ze en masse weer instappen.

De grote winnaars dit jaar zijn dan ook bedrijven die schone energie leveren of schone technologieën en equipment op de plank hebben liggen. Deze bedrijven hebben een sterke politieke wind in de rug nu de EU, maar ook Australië en Japan en nog veel meer landen nieuwe klimaatdoelstellingen hebben geformuleerd.

Winnaars zijn onder meer Vestas wind systems met een plus van 50%, ons eigen Alfen met een plus van meer dan 200%, Nel (waterstof) met een plus van 90% en Solaria Energia y Medio Ambiente met een plus van 131%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.