DAX: nog 600 punten omlaag

Na drie handelsdagen met zware verliezen waren er in het begin tekenen van ontspanning. Inmiddels is de DAX weer in het rood gegleden en staat hij 0,4 procent lager dan de vorige dag op 11.510 punten.

Gisteren, woensdag, verloor de leidende Duitse index 4,2 procent en sloot het op 11.560 punten. In de afgelopen negen dagen verloor de beursbarometer meer dan tien procent.

Nog vier handelsdagen (inclusief de donderdag van vandaag), dan wordt hopelijk duidelijk wie de nieuwe president van de VS wordt. Want naast de nieuwe corona-maatregelen is de onzekere uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen de belangrijkste reden waarom de koersen zo sterk dalen.

De uitkomst van de verkiezingen hangt er bijvoorbeeld van af of er een Amerikaans stimuleringspakket komt en hoe hoog dat zal zijn. Naar verwachting in de buurt van twee biljoen dollar.

De ervaring achter de enorme verkopen: in 2000 duurde het vijf weken na de verkiezing voordat de nieuwe Amerikaanse president werd bepaald. De aandelenmarkten daalden in deze periode met twaalf procent. Maar dit betekent ook: als er op 3 november een duidelijke winnaar is, moet de tijd van aanzienlijke koersverliezen voorbij zijn.

De voltooiing van de topformatie van de afgelopen maanden wegen zwaar op de aandelenbarometer. In een absoluut recordtempo werd het dalingspotentieel van de bovenste omkering van 1.200 punten al half uitgeput. Het (minimum) koersdoel kan geschat worden op circa 11.000 punten. Op weg naar deze regio is het zaak om vanaf eind mei het oude gat te dichten op 11.430 / 11.391 punten.

Het handelsvolume zorgt voor een andere domper, want behalve de daling in september werden gisteren de hoogste verkopen van de afgelopen maanden genoteerd. De volumeontwikkeling ondersteunt daarmee de noodlijdende marktsituatie. Hoewel de DAX vanochtend een stabilisatietendens vertoont, is en blijft een basisvereiste voor een duurzame opheldering van de kaartperspectieven een herovering van de “dubbele gemiddelden” op 12.239 / 12.116 punten.

DAX 29 oktober 2020, bron: HSBC

Automatisch Beleggen

Heeft u niet de tijd om u zelf volledig te verdiepen in beleggen of om 24 uur per dag transacties uit te voeren en te monitoren? Dan is Automatisch Beleggen een goede optie voor u. De transacties worden automatisch op uw effectenrekening verricht. Op die manier heeft u er geen omkijken naar. Vraag hier de gratis brochure aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.