Heeft Apple gepiekt ? Nieuwe studie somber

Het aandeel Apple heeft zich ondanks de Corona-crisis de afgelopen twaalf maanden zeer positief ontwikkeld. Op de lange termijn zal de ontwikkeling van de aandelenkoers echter waarschijnlijk tegenvallen, meent een nieuwe studie.

Voor beurslieveling Apple is het de afgelopen twaalf maanden goed vergaan. Sinds het begin van het jaar noteert het aandeel al een plus van 53 procent (de berekening is gebaseerd op de slotkoers op 29 oktober 2020). Als u kijkt naar de afgelopen twaalf maanden: Apple-aandelen maakten zelfs een winst van 77 procent. Een succes dat best indrukwekkend is.

Nieuwe studie laat weinig hoop voor Apple-beleggers
Maar zoals een nieuwe studie nu laat zien, zou het voor investeerders op de lange termijn niet de moeite waard moeten zijn om het aandeel van de iPhone-fabrikant in de portefeuille te hebben. De vermogensbeheerder Dimensional Fund Advisors keek terug naar 1930 en analyseerde de prestaties van de aandelen die aan het begin van elk decennium tot de tien grootste Amerikaanse aandelen behoorden. Het bleek dat ze in de eerste drie jaar van het nieuwe decennium gemiddeld slechts 0,7 procent per jaar beter presteerden dan de markt. Binnen vijf jaar zouden ze echter 1,1 procent slechter hebben gepresteerd dan de markt, over tien jaar zou het een underperformance van 1,5 procent zijn geweest.

Dus als een aandeel eenmaal tot de top 10 behoort, is er nauwelijks ruimte voor verbetering: “Uit ons onderzoek blijkt dat historisch gezien de topaandelen een veel lager rendement hadden zodra ze de top 10 haalden, vergeleken met de periode tot haar opkomst, “vertelde Dimensional vice-president Wes Crill aan Business Insider.

FAANG-aandelen boven hun hoogtepunt?
Het is niet verwonderlijk dat FAANG-technologieaandelen Facebook , Amazon , Apple, Netflix en Google-moederbedrijf Alphabet vandaag de dag tot de meest waardevolle Amerikaanse aandelen behoren . Volgens Crill waren deze in de periode van september 2010 tot en met augustus 2020 jaarlijks met gemiddeld meer dan 30 procent gestegen. Volgens de bevindingen van de marktexperts zullen de komende tien jaar waarschijnlijk veel minder positief zijn.

Daarnaast startte het Amerikaanse ministerie van Justitie onlangs een antitrustprocedure tegen het Google-moederbedrijf Alphabet, waarin de marktmacht van de zoekmachine-aanbieder uitvoerig wordt onderzocht, evenals de vraag of Alphabet het mededingingsrecht overtreedt. De beslissing in het proces zou ook de weg moeten wijzen voor andere technische giganten zoals Apple of Amazon, het zou immers kunnen leiden tot meer regulering of zelfs een uitval uit de top.

Winstdaling door Corona
De cijfers van de iGroup voor het meest recente kwartaal waren ook gemengd. Hoewel Apple in staat was om een ​​recordomzet te rapporteren, kromp de winst ten opzichte van het voorgaande jaar. Waarschijnlijk is hiervoor onder meer het uitstel van de presentatie van nieuwe iPhones naar oktober verantwoordelijk geweest. Voor het laatste kwartaal wilde de smartphonefabrikant geen voorspelling doen vanwege bestaande corona-onzekerheden. Dienovereenkomstig is de grote Zwitserse bank UBS ook niet erg overtuigd : in een analyse is de conclusie van David Vogt “Much Ado About Nothing“.

Geld verdienen in elke markt
Terwijl de meeste portefeuilles onder water staan boeken wij dit jaar een rendement van 82%. Hoe dat kan, kunt u lezen in onze brochure. Vraag het hier gratis aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.