Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

HACK heeft ’t allemaal in zich

Beveiliging van onze digitale wereld is een ‘hot topic’. Dat komt onder andere omdat we steeds meer data delen via internet, waardoor data-aanvallen lucratiever zijn en vaker gebeuren. Maar ook door de steeds ingenieuzere wijzen waarop de aanvallen gebeuren en waardoor het steeds moeilijker wordt om complete bescherming te bieden zonder professionele hulp. De kosten die te maken hebben met een cyberaanval rijzen de pan uit. Bedrijven en overheden willen daarom steeds meer geld uittrekken voor de digitale veiligheid voor hen en hun klanten.

Soms komen bedrijven er pas veel later achter dat ze ooit zijn gehackt. Zo ging Yahoo de afgelopen maanden diep door het stof voor twee datalekken uit 2013 en 2014, die het bedrijf pas heel laat meldde, maar waarbij wel meer dan een miljard gebruikers werden getroffen. Ook kwam natuurlijk groot in het nieuws dat de Democratische partij tijdens de Amerikaanse verkiezingen zou zijn gehackt en was Mark Zuckerberg groot in het nieuws nadat in één jaar eerst zijn Twitter-account werd gehackt en daarna twee keer z’n Pinterest-account. Verhalen over hackers die via webcams, microfoons en andere tot het internet aangesloten apparaten persoonlijke informatie konden achterhalen zijn ook angstaanjagend. Genoeg redenen voor bedrijven, overheden en particulieren om de aankomende jaren volop te blijven investeren in de eigen digitale veiligheid.

De ETF Purefunds ISE Cyber Security biedt gelegenheid om in te spelen op de groeiende vraag naar digitale veiligheid. Deze ETF bevat 35 posities in bedrijven die allemaal in meer of mindere mate bezig zijn met cyberbeveiliging. Het is een zeer brede groep bedrijven met onder andere bouwers van firewalls, makers van antivirussoftware of bedrijven die helpen nádat je bent aangevallen.

De grootste bedrijven in deze tracker deden de afgelopen jaren veel acquisities. Proofpoint, de nummer 2 qua grootte in de ETF, kocht vorig jaar oktober FireLayer, een bedrijf dat zich richt op beveiliging in de cloud. Symantec, gespecialiseerd in antivirussoftware en nummer 4 in de tracker, nam in de zomer Blue Coat over, een bedrijf dat vooral bedrijven beschermt tegen virussen. Vervolgens kocht het in november LifeLock, een onderneming die identiteitsfraude tegengaat. Check Point Software, de nummer 1, kocht in 2015 Hyperwise en Lacoon Mobile en geeft aan nog steeds actief op zoek te zijn naar overnamekandidaten.

Soms willen bedrijven juist níét aan de grote klok hangen dat ze een speler hebben overgenomen. Zo nam Amazon Web Services afgelopen jaar Harvest.ai in alle stilte over. Begin januari werd de overname van deze startup, gespecialiseerd in het gebruik van kunstmatige intelligentie voor het voorkomen van aanvallen gericht op data-diefstal, pas bevestigd. Amazon wilde waarschijnlijk een informatieve voorsprong houden op de concurrentie.

Startups zijn qua overnames misschien wel het meest interessant, omdat zij zich vaak op de allernieuwste dreigingen richten en voor een relatief klein bedrag kunnen worden overgenomen. De grote spelers zullen op deze manier steeds verder uitbreiden. Het komende jaar verwachten beleggers dan ook nog meer consolidatie in de sector. Populaire bedrijven zijn de laatste tijd vooral specialisten in de beveiliging van de cloud en bescherming van data op de nieuwste, meest innovatieve manieren.

Het voordeel van een ETF, namelijk een grote spreiding, is tegelijkertijd ook het nadeel. Vorig jaar presteerde een aantal aandelen, waaronder Symantec, Cisco en Barracuda, erg goed en een aantal, onder andere Palo Alto Networks, Imperva, Trend Micro en FireEye, juist minder. Dit hield het resultaat vorig jaar beperkt tot een jaarwinst van slechts 2,5 procent in dollars.

Desondanks wegen naar mijn mening de voordelen van de spreiding op tegen de nadelen. In deze volatiele business wil je niet in één naam zitten, maar wil je spreiden. Niet ieder bedrijf zal de juiste overnames doen en niet elke technologie wordt een succes. Maar met een mix van innovatieve spelers (oud en nieuw) zit je zeker goed. Daarnaast kunnen de diverse ondernemingen elkaar aanvullen. Zo is de één een kei in de dienstverlening naar bedrijven toe en richt de ander zich op particulieren. Weer een ander richt zich op het ‘bulk-werk’ terwijl de ander een hele kleine, maar heel goede niche-speler is. Deze tracker heeft dat allemaal in zich. Per saldo heb je een gemengd mandje, met bedrijven die in een sector zitten die erg hard groeit. Maar ga er wel van uit dat het volatiel kan zijn.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben de Purefunds ISE Cyber Security ETF mogelijk in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *