Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Nieuwe Zwarte Maandag op komst?

Er is een shorterverdelger op de beurs actief en dat is Donald Trump. Sinds zijn verkiezing als president zijn de aandelenmarkten omhoog geschoten. De beurzen in New York zijn gisteren flink hoger gesloten. Op Wall Street eindigde de Dow Jones-index voor het eerst in de geschiedenis boven de 21.000 punten, vooral dankzij banken en andere financiële instellingen. Na een hoogste niveau van 21.169 punten eindigde de index op 21.115,55, een stijging van bijna 1,5 procent. Het was de grootste dagstijging van de index tot nu toe dit jaar.

De stijging vandaag wordt in verband gebracht met de toespraak van president Trump in het Congres. Trump bevestigde zijn plannen voor een grote belastingverlaging en andere voor bedrijven gunstige maatregelen zoals investeringen in de infrastructuur. Volgens een beursanalist vormen die maatregelen een magische cocktail voor de aandelenkoersen.

Trump twitterde:

Volgens analisten is de beweging in de afgelopen maanden niet eerder gezien dan in 1987.  Ogenschijnlijk zonder oorzaak kelderden op maandag 19 oktober 1987 wereldwijd de aandelenkoersen. Op de Amsterdamse beurs daalde de EOE-index, zoals de AEX toen nog heette, met 12%. Een dag later gevolgd door een verlies van nog eens 6%. Anders dan bij de Wallstreetcrash in 1929 waren nu ook veel particuliere beleggers direct bij de koersdaling betrokken. Beleggen had aan populariteit gewonnen, niet in de laatste plaats door een gemiddelde koersstijging van 350% tussen 1982 en oktober 1987. Bovendien reageerden de markten nu sneller op Amerikaanse ontwikkelingen dan in 1929.

Tijd om winst te nemen?

De toonaangevende beursgraadmeter Dow-Jones steeg 13 achtereenvolgende dagen in januari 1987 maar Zwarte Maandag was pas 9 maanden later. In de tussenliggende periode stegen de koersen nog eens met 30%. Dit was na een opmars van meer dan 50% in de periode 1985-1986. Tussen 2015-2016 stegen de koersen slechts met 15%. Dus de stijging valt historisch mee.

Technisch gezien zijn aandelen hard gestegen en ligt een correctie op de loer.

Ligt een correctie op de loer? Dat zou goed kunnen. Wij bieden gratis handelssignalen aan op de AEX en DAX.  Deze kunnen een handvat zijn voor uw beleggingen. KLIK HIER voor meer informatie.

De Dow Jones sloot vorige week voor het eerst meer dan 2.000 punten boven het 200 daags gemiddelde. In percentuele termen is dat 11%, de hoogste stand sinds 2013 maar het is niet extreem hoog. De toonaangevende beursgraadmeter S&P 500 staat 9% hoger dan het 200-daags gemiddelde. Volgens Strategas Research Partners is dit nog steeds niet statistisch significant hoog. Daarvoor zou de index 12% tot 14% boven het 200-daags gemiddelde moeten staan. De beursindices zijn hard gestegen ( “overgekocht” ) maar niet extreem hard dus er is nog steeds ruimte voor de beweging omhoog.

Indicatoren wijzen er op dat markten optimistisch zijn maar niet euforisch. De S&P 500 is slechts 3% tot 5% boven het 50 daags gemiddelde. Volgens Bespoke is dit niet uitzonderlijk. Er waren meerdere keren in de afgelopen vijf jaar dat deze stand bereikt werd. Volgens vermogensbeheerder David Merkel staat de prestatie van de S&P 500 van dit jaar als twintigste van de afgelopen 68 jaar.  Dat is dus niet zeer bijzonder.

Bron; David Merkel

Het momentum in het begin van het jaar wijst op een verdere opmars. De koersen stegen zowel in januari als februari wat een teken is van kracht. Sinds 1945 is dat 27 maal gebeurd en in 25 gevallen stegen de koersen de rest van het jaar. De gemiddelde koerswinst bedroeg volgens Sam Stovall 24%.

Ondanks de statistieken blijven beleggers zoals bezorgd omdat er steeds hogere toppen worden gezet. Er is een gevoel “dat het niet zo lang door kan gaan”.  In slechts in 5% van de dagen is volgens analist Ryan Detrick historisch gezien een nieuwe top gezet. De S&P 500 heeft dit jaar al negen dagen een nieuwe recordstand gezet. Dat is de helft van vorig jaar en bijna net zoveel als in 2015 (10 dagen).

Hogere toppen komen volgens Ryan Detrick echter in clusters en is daarom juist een goed teken. De koersstijgingen kunnen onhoudbaar lijken maar statistisch gezien is er nog genoeg ruimte voor een verdere klim.

Scheuren in de rally

Wanhopige pessimisten en beleggers die aan de kant stonden vragen zich af of er nog een correctie komt. Een teken is dat aandelen duur zijn maar waarderingen kunnen niet gebruikt worden om te timen. Het is wel zo dat het marktsentiment bijna ongemerkt aan het verslechteren is. Het aantal aandelen die nieuwe toppen maken is gedaald. De stijging van de afgelopen dagen werd vooral gedragen door financiële en technologie aandelen. Dit doet volgens Jason Goepfert denken aan 1997, 2005, 2010 en juli 2016. In alle gevallen trad er daarna een correctie op.

Ook op mondiale schaal ziet het plaatje er hetzelfde uit. De Europese beurzen en de opkomende markten hebben in de afgelopen drie maanden beter gepresteerd dan Amerikaanse aandelenbeurzen. Analist Andrew Lapthorne van de zakenbank Société Générale wijst er op dat hoewel de MSCI World Index een recordstand heeft aangetikt, binnen deze wereldwijde beursindex  slechts 246 aandelen van de 1650 een nieuwe top hebben gezet. Het gemiddelde aandeel blijft 26% onder zijn hoogste niveau. De sterke prestatie van aandelen als Apple, Facebook en Alphabet maskeren deze zwakte. Deze situatie kan veranderen en de achterblijvers kunnen een inhaalslag maken. Beleggers moeten zich echter wel zorgen maken als het wereldwijde marktsentiment blijft dalen.

Een zwarte maandag zal opnieuw veel leed veroorzaken in wereld van de kleine belegger. Wij bieden u gratis handelssignalen met aan-en verkoopindicaties. KLIK HIER

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Nieuwe Zwarte Maandag op komst?”

 1. Avatar

  Nog vóordat Trump aangesteld werd, zelfs voor z’n campagne…., was al duidelijk dat het heftiger gaat worden dan 2008-2009 liet zien.

  13, Fibonacci kwam al met de reeks, waarin dit getal belangrijk is.Toeval, of niet, daar is het nu in aanbeland…

  De leek zal Trump als schuldige aanwijzen, heb je iets met grafieken was het je allang bekend.. En inderdaad, daar valt aan te verdienen,aanpakken zoals je het aangepakt zou hebben..,in 2008 of 2009.

 2. Avatar

  1ste koersdoel….21.300 op een haar na behaald.
  Van 20.000 naar 21.000 ging sneller dan van 19.000 naar 20.000
  Een teken aan de wand.

  Afstorten doet het niet van een alle time high, wel van een lagere high.
  Kijken waar een afkoeling ons gaat brengen, ja, en als er dan geen stijgings kracht meer in de markt is dan is het tyd om te trek.

 3. Avatar

  Als we dan toch bezig zijn…, 20.773 komt ook nog voorbij glijden, golden ratio.
  Ben meer van de hoogtes en laagtes. Van de hoogte gaan we naar de laagte..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *