Google probeert Amazon en Microsoft te slim af te zijn

Het is bijna een wetmatigheid in de wereld van de Informatietechnologie. Elke werkelijk nieuwe trend wordt steevast gedomineerd door een handvol platforms. Microsoft domineerde samen met Intel de wereld van de PC en IBM was onverslaanbaar als het om mainframes ging. Hetzelfde beeld zien we bij the Cloud. Hier delen Amazon en Microsoft de lakens uit, dit tot groot verdriet van ambitieuze spelers als Google en IBM.

Het waarom van de marktdominantie is duidelijk. Softwareontwikkelaars kunnen op dat ene platform alles krijgen wat hun hartje begeert. Dat voorkomt dat ze hun applicaties moeten herschrijven als ze op meerdere plekken terecht moeten. Voor Google is the Cloud erg belangrijk als bron van toekomstige inkomsten. Het probleem is echter dat ze laat, misschien wel te laat in deze markt gestapt zijn. Ze hebben zodoende een marktaandeel van misschien 3%. Amazon daarentegen domineert meer dan 50% van de markt.

De opgaaf waar Google zich gesteld ziet is eufemistisch gesteld uitdagend. Omdat deze markt zo lucratief oogt, is Google vastbesloten niet op te geven en heeft het min of meer een list bedacht om de dominantie van beide grote spelers te doorbreken. Het past daarbij dezelfde tactiek toe als het inmiddels vergeten Sun Microsystems. In een poging om de overheersende rol van Microsoft in de jaren negentig van de vorige eeuw te doorbreken, kwam het met het open softwareprogramma Java op de proppen. Dat maakte het mogelijk om applicaties te schrijven voor elk gewenst operating system. Op die manier konden ontwerpers Microsofts Windows links laten liggen.

Google komt nu met een programma op de proppen dat Anthos heet en dat een soortgelijke belofte in zich bergt. Het belooft dat ze hun code maar eenmaal hoeven op te schrijven en dan kun die vervolgens overal gebruiken en toepassen. Het geheim van de smid schuilt in een stukje open source software dat luistert naar de naam Kubernetes. Dat is een management tool voor het aansturen van modulaire softwareapplicaties. Kubernetes breekt die software in kleinere delen genaamd containers en die kunnen ingezet worden waar maar nodig is.

In tegenstelling tot Sun Microsystems lijkt Google meer kans van slagen te hebben om Amazon en Microsoft met succes te bestrijden.  De dominantie in the Cloud is nu minder dan ten tijde van Windows. Toen was open-source software een waarde vernietigend idee. Nu werkt elk techbedrijf met open-source in de hoop zo gemakkelijker een voet tussen de deur te krijgen om zo meer eigen spulletjes aan de man te brengen. Toch is het voordeel van de early mover nog steeds onmiskenbaar, waardoor er maar ruimte is voor een handjevol spelers in the Cloud. Dat kan weer tot ongewenste marktconcentratie leiden.

Het is nog steeds een feit, dat ontwikkelaars de neiging hebben te blijven waar ze begonnen zijn. Dat is vertrouwd. Los daarvan, alles draait om schaal. Het gaat niet alleen om een wereldomspannend netwerk van datacentra, maar ook om een leger aan werknemers dat moet verkopen en diensten verlenen. Tenslotte, is een netwerk van allianties ook handig om je positie te verdedigen en uit te bouwen.

De tragiek van Sun Microsystems was dat Java een onmiskenbaar succes werd, maar Sun slaagde er niet in om er geld mee te verdienen. Het werd uiteindelijk overgenomen door Oracle. Het is niet gezegd, dat zulks Google niet kan overkomen ook al heeft het veel diepere zakken dan Sun indertijd!

Cor Wijtvliet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.